AcasăLegume si fructePlantare castraveti: secretele unei culturi bogate

Plantare castraveti: secretele unei culturi bogate

Cultura castravetilor ocupa un rol important in agricultura de la noi, mai ales in zonele de vest si sud ale tarii, unde ocupa aproape 18% din suprafata cultivata.

Castravetii se pot cultiva atat in camp, in special daca sunt destinati prelucrarii sub forma de conserve sau muraturi, insa, la fel de bine, se cultiva si in sere si solarii, preponderent pentru vanzarea in stare proaspata.

Inainte de a detalia modul in care se pot cultiva castravetii este bine sa amintim ca florile castravetelui sunt 4-5 la un loc. Florile barbatesti apar mai repede decat cele femeiesti. In cazul soiurilor, polenizarea trebuie sa se realizeze pentru a permite dezvoltarea fructului, altfel acest lucru nu se mai intampla.

In ultima perioada sunt utilizati pe scara larga hibrizi de castraveti care nu mai au nevoie de polenizare. Semintele isi pastreaza capacitatea de a germina timp de 5 ani, daca sunt pastrate corespunzator.

Ce trebuie sa stim despre plantarea castravetilor

Sistemul radicular al castravetelui este unul slab, de aceea are nevoie de sustinere pentru a nu creste doar la nivelul solului.

O atentie deosebita este necesara si asupra frunzelor cu perisori. Acestea nu trebuie ranite, deoarece fructele vor avea un gust amar. Copilirea castravetilor este de asemenea un proces important.

Cerintele de temperatura, lumina, sol si apa pentru plantarea castravetilor

Secretele unei culturi reusite de castraveti, asa cum am mentionat in titlul articolului, se bazeaza in primul rand pe indeplinirea cerintelor pedo-climatice necesare pentru acest tip de cultura. Le vom detalia pe rand. De asemenea, la jumatatea articolului vom discuta si despre cultivarea castravetilor in camp.

Temperatura necesara pentru plantare si germinare

Semintele de castraveti au nevoie de o temperatura de peste 14-15 grade pentru a se dezvolta. In cazul in care semintele au fost tinute inainte de plantare la o temperatura negativa, acestea vor germina si la temperaturi de plus 10 grade Celsius. Atentie doar sa nu fortati prea mult dezvoltarea plantei din punct de vedere termic.

Plantare castraveti
Plantare castraveti

Optim, pentru cultura castravetilor, ar fi sa avem 25-26 de grade Celsius ziua, iar noaptea sa nu avem sub 16 grade Celsius. De asemenea, si temperatura maxima pe care o suporta castravetele este de circa 30-34 de grade Celsius, in functie de soi/hibrid.

Lumina

Dezvoltarea optima a castravetilor se bazeaza si pe lumina, care este de preferat sa fie de scurta durata si relativ intensa (13.000-14.000 lucsi).

Se va evita expunerea la lumina solara prelungita, deoarece plantele au sanse mari sa imbatraneasca prematur.

Apa – umiditatea necesara plantarii castravetilor

Atat pentru plantare, cat si ulterior pentru dezvoltare, castravetele are nevoie de o umiditate relativ ridicata, mai exact circa 80% la nivelul solului. Apa insuficienta nu o sa permita plantei sa creasca si, de asemenea, fructele vor avea o dimensiune tot mai mica.

Se recomanda ca udarea castravetilor sa se faca dimineata. Pe seara, riscul de a dezvolta boli este mai mare. Nu exagerati cu irigarea, deoarece exista sanse ca plantele sa putrezeasca, mai ales daca apa balteste.

Curenti de aer

Locul de plantare a castravetilor trebuie ferit de curentii puternici de aer, aceasta planta fiind relativ sensibila la acest aspect. Daca se vor cultiva in camp, se recomanda infiintarea unor perdele de protectie.

Cerintele fata de sol

Prima caracteristica, si poate cea mai importanta, este ca solul sa fie afanat, usor, permeabil, care sa permita radacinei sa se dezvolte si sa nu retina apa. Se recomanda de asemenea ca solul sa aiba un pH neutru sau chiar slab acid.

Detalii despre semanarea castravetilor
Detalii despre semanarea castravetilor

Perioada plantare castraveti

Castravetii pot fi plantat timpuriu, asa cum se numesc castraveti de vara, precum si toamna. Cei care reusesc sa aiba culturi in ambele cicluri pot asigura un volum de vanzare constant.

Castravetii de vara: perioada de plantare

Se pot cultiva atat pe suprafete restranse, pe baza de rasad, ori se pot cultiva in camp. Perioada de recoltare va fi in iunie-iulie.

Plantare castraveti de toamna

Culturile de toamna de castraveti se folosesc preponderent pentru obtinerea legumelor necesare industrializarii (conserve etc.) Dupa ce in vara se elibereaza terenul, de catre legumele puse anterior, cultura de castravete le poate urma. Cele mai frecvente soiuri de castraveti pentru cultura de toamna sunt cei de tip Cornichon.

Se vor planta in general soiuri sau hibrizi cu o perioada mai scurta de vegetatie, astfel incat recoltarea sa se finalizeze pana la coborarea brusca a temperaturilor.

Plantare castraveti cultura de vara
Plantare castraveti cultura de vara

Plantare castraveti: cultura timpurie

Pregatirea pentru cultura timpurie de castraveti incepe din toamna, cu lucrarile de discuire si fertilizare. Apoi, in primavara, se foloseste combinatorul de 8 cm adancime, urmand sa se faca si fertilizarea de baza.

Legumele care pot fi folosite ca plante premergatoare sunt cartofii, fasolea, ardeii, tomatele, varza.

Bineinteles, pentru acest tip de cultura avem nevoie de producerea rasadurilor.

Cultura de vara de castraveti

Aceasta este cel mai des folosita. Se seamana direct, la inceputul lunii mai. De obicei se foloseste o schema de plantare de tipul (80+70) x 9-10 cm.

In acest tip de cultura se folosesc spalierii. Acestia pot fi din lemn sau din beton, cu o lungime de circa 1,5 m. La un hectar se vor utiliza circa 800 de spalieri.

Plantare castraveti in camp
Plantare castraveti in camp

Cultura de toamna

Plantare castraveti – Cultura de toamna se foloseste pentru obtinerea fructelor necesare pentru industrializare/conservare. Plantarea castravetilor de toamna se face direct in camp.

Uneori, castravetii pot deveni amarui. Exista cateva cazuri ale acestui motiv despre care puteti citi in acest articol.

Cultura castravetilor in camp

Si pentru cultura in camp, castravetele isi pastreaza cerintele mari fata de temperatura. Temperaturile trebuie sa depaseasca 14 grade Celsius pentru ca semintele sa germineze. Iata cateva si dintre soiurile de castraveti recomandate pentru cultura in camp: Mirabella, Favorit, Concurent, precum si hibrizii Epilog, Rodnicioc.

Semanatul

Pentru semanat este foarte important sa retinem faptul ca o singura samanta sau o planta in cuib este suficienta.

Adancimea de semanat in camp recomandata este de 1-1,5 cm, cu o norma de 65.000 de plante la hectar. Iata mai multe detalii in acest tabel:

Plantarea castravetilor in camp, detalii despre norma de semanare.

Se recomanda de asemenea ca semanarea sa aiba loc la inceputul lunii mai, cand riscul de inghet sau de temperaturi scazute a trecut. Altfel, rasadul de castraveti este sensibil si poate fi deteriorat usor de ingheturi. Pentru a beneficia de roade timpurii, plantati in camp rasaduri care au deja 2-4 frunzulite iesite.

Udarea

Trebuie sa mentionam ca aceasta cultura de castraveti poate fi udata dimineata pana la amiaza. Udatul tarziu si in deosebi in orele de seara provoaca dezvoltarea bolilor, in primul rand fainarea falsa (planta nu reuseste sa se usuce pana la caderea noptii), care duce la pierderea a mai mult de 50% din rod.

Legat de fertilizare, sub aratura este necesar de introdus 40-60 t/ha balegar dospit sau gunoi de grajd. Ingrasamintele minerale trebuie introduse primavara sub cultivatie adancă in doza N60 P60 K60.

Cultivarea castravetilor pe spalieri

Atunci cand dorim sa cultivam pe spalieri schema de semanat va fi putin diferita. Putem utiliza spalier cu 3-4 sarme asezate vertical, spalier cu o sarma in varful stalpului. Pentru a obtine recolte bune, intre randuri trebuie sa fie o distanta de 80-90 cm, iar intre plante 25 cm.

Dat fiind faptul că noi utilizăm planul vertical, pentru creşterea castraveţilor este necesar de efectuat formarea tufei, care constă în ciupitul lăstarilor pe 1–2 noduri pînă la înălţimea de 10-12 frunze, mai departe cu ciupitul pe 4–5 noduri sau fără, în dependenţă de înălţimea sprijinului.

Castraveti spalieri
Castraveti spalieri

Pentru că o cultura de castravete crescuta pe spalier foloseşte mai multe substanţe nutritive, este necesară efectuarea unor fertilizari suplimentare. Cu scopul de a evita acumularea surplusului de nitraţi, hrănirea suplimentară trebuie efectuată cu îngrăşăminte organice (zama de băligar şi altele) o dată la 15–20 zile.

7 sfaturi esentiale pentru plantarea castravetilor

  • Pentru plantarea rasadurilor de castraveti cornison este importanta mentinerea temperaturilor de aer zi si noapte, ziua 23-25 grade Celsius, iar noaptea 16-18 grade Celsius. Rasadurile daca sunt crescute in tavite de 45 nu mai este necesara repicarea.
  • Castravetele are o sensibilitate mai mare la doua boli si anume fuzarioza si patarea unghiulara.
  • Folosirea spalierilor este de dorit in orice cultura ecnomica, deoarece mareste perioada de recoltare si simplifica lupta contra daunatorilor.
  • Mare atentie de unde cumparati samanta pentru hibrid, sa aiba o rezistenta buna.
Cum se cultiva castravetii
Cum se cultiva castravetii
  • O analiza a solului de asemenea este importanta inainte de a incepe plantarea, pentru a cunoaste ce elemente nutritive trebuie suplimentata pentru planta. Nu uitati si de o sursa de apa de calitate. O tona de castravete extrage din sol 2,8 kg de azot, 1,5 kg de fosfor, 4,2 kg potasiu.
  • Cresterea castravetilor este inhibita de cultura de cartofi.
  • Palisarea plantelor este de asemenea importanta, deoarece un castravete batran daca este lasat consuma elementele nutritive pentru doi castraveti mai mici.

Etichete: cultivarea castravetilor, cultura de castraveti, cum se cultiva castraveti, cultivarea castravetilor in gradina.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine