AcasăApiculturaRoitul albinelor: cum apare si cum il gestionam

Roitul albinelor: cum apare si cum il gestionam

Roitul albinelor reprezinta divizarea (despartirea) familiei in doua sau mai multe parti.

Aceasta despartire numita in limbaj comun, roire, se produce pe cale naturala sau pe cale artificiala (provocat de stupar).

Roitul albinelor natural

O roire naturala a albinelor este o faza biologica normala in viata familiilor de albine care se manifesta cu o intensitate variabila in functie de puterea familiei.

Astfel, familiile mai puternice cu o matca care depune in jur de 2.000 de oua in 24 de ore, va ajunge in situatia cand o larva din puiet sa fie hranita de 7-8 doici in loc de 2-3 cat este normal. In acest caz, familia se mareste, iar o parte din albine raman inactive. Acestea se aduna si se indreapta catre iesire asteptand evadarea.

Principalii factori care determina aparitia acestei faze sunt urmatorii: matca sanatoasa, prolifica si bine intretinuta si cuibul blocat cu hrana (sa existe in stupi mari rezerve de miere).

Ca sa se produca roitul trebuie sa se fi inceputul culesul si ca urmare, albinele sa creasca asa cum s-a arata in cantitati sporite de puiet, astfel ca spatiul din stup sa devina insuficient.

Odata cu depasirea limitei de dezvoltare a familiei se produce dezechilibrul ei astfel ca matca reduce numarul de oua depuse iar albinele lucratoare manifesta neastampar, aparand frigurile roitului natural.

Mentionam ca o familie puternica este in masura sa produca intr-un an si al doiea sau chiar al treilea roi. Primul roi avand denumirea de primar, al doilea secundar, apoi tertiar.

Principalele semne ale roitului albinelor:

  • pe marginile laterale si inferioare ale fagurilor cu puiet incep sa apara celule-botci in formare (celule care au forma unor cupe rasturnate).
  • in zilele urmatoare creste numarul botcilor si pe masura ce trec zilele apar larve de diferite varste, iar matca depuna oua zilnic.
  • numarul botcilor creste de la circa 40 in sus si poate ca la o familie mai puternica sa apara peste 100 de botci. Numarul de botci este in functie de rasa.
  • primele botci capacite indica faptul ca sunt indeplinite conditiile de plecare a primului roi si numai daca timpul este nefavorabil sau intervine stuparul se poate amana roitul.
  • matca este usoara si rezistenta fiind in stare sa suporte un zbor mai indepartat etc. Roitul se produce de regula catre orele 12-14, cand la stupul respectiv se inregistreaza mare zarva datorita vitezei cu care albinele parasesc stupul, concomitent cu albinele lucratoare incarcate cu produs colectat ce cauta sa intre in stup. In acest moment roitul este gata format in interiorul familiei-mama si se compune din albine de toate varstele, impreuna cu matca batrana.

Interesant de asemenea de mentionat este ca in timpul roitului albinele nu mai sunt sperioase, din contra sunt chiar pasnice si nepasatoare de ce se intampla in jur si chiar daca ar fi atacate sunt sanse minime sa isi scoata acul ori sa intepe.

Dupa ce roiul s-a asezat, de obicei pe cate o ramura de pom sau arbore, pleaca un numar de albine facand cercetari pentru a gasi o gazda (scorbura de arbori etc.). In unele cazuri rare albinele isi construiesc cuibul definitiv in locul unde s-au instalat provizoriu.

Tot legat de roitul albinelor, dupa revenirea albinelor care au gasit gazda, roiul pleaca in cel mult doua zile la locul definitiv. Stuparul grijuliu nu trebuie sa lase roiul sa plece de pe locul provizoriu ci sa il ia si sa-l introduca intr-o ladita de transportat roiuri.

Prinderea roiului de albine

Aceasta operatie se realizeaza astfel: in cazul in care roiul este asezat pe o ramura subtire aceasta se taie cu foarfeca de taiat pomi sau cu un cutit ascutit dupa care roiul se pune deasupra stupului pregatit dinainte si se scutura direct in stup.

In cazul in care ramura pe care s-a asezat roiul este mai groasa se foloseste tolba (o plasa deasa in forma de sa confectionata in casa) in care se scutura cu atentie, iar in cazul cand roiul este asezat mai sus, se introduce prin scuturare, in tolba legata de varful unei prajini ajutat de altcineva care scutura ramura.

Strangerea tuturor albinelor din roi are ca scop sa nu se piarda matca. Seara se trece roiul din tolba in stupul pregatit dinainte cu 4-5 faguri artificiali peste care se scutura albinele folosind afumatorul, pentru a le dirija in fundul stupului, dupa care se asaza usor podisorul si capacul.

Roitul albinelor: Ce trebuie sa urmarim la noua familie de albine formata

  • daca dupa 1-2 zile de la instalarea in stup exista matca si daca in cazul roitului primar se constata oua depuse.
  • in lipsa culesului determinata de conditii naturale nefavorabile se va administra de doua ori pe saptamana circa 800 grame de sirop la o familie, in concentratie de minim 50% (500 g zahar la 1 litru de apa).
  • prin stimularea familiei cu sirop concentrat 100%, se va urmari ca in cel mult 3 saptamani sa se obtina la fiecare familie cel putin 5 faguri de puiet, aceasta pentru compensarea mortii albinelor ca urmare a crizei ce se declanseaza in stup.
  • la inceputul eclozionarii masive, roiul devine mai numeros si obliga stuparul sa suplimenteze numarul de faguri si administrarea hranei stimulatoare.

Roitul artificial

Roitul artificial are avantajul ca se poate realiza in mod organizat, in conditiile dorite de apicultor. In functie de modul de obtinere se cunosc mai multe metode: roiuri la pachet, denumite data deoarece roiul se ambaleaza intr-o lada speciala si roitul prin despartirea familiei de albine.

Roiul, in general, indiferent daca este produs natural sau artificial, este cu atat mai viguros cu cat este realizat mai de timpuriu, astfel incat noua familie sa se dezvolte pe o perioada mai linga in timpul verii.

Astfel, pana la intrarea in iarna poate deveni puternica si va rezista in bune conditii primavara.

Roiul la pachet se aseamana cu roiul natural primar, in special sub aspectul greutatii, avand circa 1,5 kg albine si matca tanara imperecheata, respectiv hrana pentru 5 zile.

In conditiile de la noi roiul la pachet se poate produce intre 20 mai si 20 iunie, perioada considerata optima pentru obtinerea unei familii puternice de albine fara risc la intrarea in iarna.

Cum pregatim roitul albinelor artificial

  • asigurarea materialului biologic – matca imperecheata – la data fixata, care poate fi obtinuta din stupii proprii sau procurata.
  • verificarea calitatii disponibilului de ambalaje, observand sa nu aiba defecte.
  • pregatirea si verificarea hranitoarelor
  • se cauta matca familiei care va produce roiul si se scoate din stup cu toate albinele de pe fagurele pe care se afla, apoi se pune intr-o ladita.
  • cu ajutorul unei palnii, confectionata din carton, montata in orificiul lazii pachet, se scutura albinele de pe fagurii familiei, temporar lasata fara matca.
  • se inlatura palnia de pe orificiul prin care s-au introdus albinele si se monteaza hranitorul cu orificiile de alimentare indreptate in jos, si se pune apoi capacul peste hranitor si se bate in cuie.

Astfel, roiul-pachet este format si se pune la umbra, iar fagurele cu matca familiei din care s-a produs roiul se introduce in stupul-mama, reorganizand cuibul.

Citeste si: Facelia, excelenta planta melifera si furajera care imbogateste solul

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine