Cu ce se stropeste usturoiul primavara? Iata una din intrebarile frecvente pe care agricultorii le au atunci cand decid sa cultive usturoi. Ce tratamente ar trebui facute astfel incat sa diminuam pe cat de mult posibil atacul bolilor si daunatorilor.
Exista multe boli care pot aparea la usturoi. Pentru acestea exista atat variante ecologice de tratare, cat si, bineinteles, cele chimice.
Cu ce se stropeste usturoiul primavara
Cativa cultivatori ne-au declarat ca arpagicul si usturoiul il tin circa cinci ore in acid oxalic sau zeama de var înainte de plantare. Aceste substante au rol de dezinfectant si elimina fungii sau larvele.
Rugina usturoiului, de exemplu, este o boala des intalnita la aceasta cultura, fiind produsa de o ciuperca Pucciia allii.
Primele semne ale acestei boli: pe frunze apar pete mici, de culoare cafeniu-deschis, uneori alba, care apoi devin niste pustule de culoare portocalie.
Se recomanda tratamente pe baza de morfolina – Acrobat MZ 96 WP si ca resturile vegetale ramase sa fie distruse.
Recomandare: Tratarea usturoiului inainte de plantare
Mana usturoiului
Tot la capitolul cu ce se stropeste usturoiul primavara putem discuta si despre mana, o boala foarte grava care ataca bulbii deopotriva, precum si frunzele. Principalul motiv al apiritiei acestei boli este umiditatea mare si temperaturile de peste 12-14 grade Celsius.
Simptome ale manei: primele semne apar pe frunze sub forma unor pete alungite, de culoare verde-deschis pana la galbui. Tesuturile care sunt atacate se inmoaie, iar frunzele se usuca.
Se recomanda tratamente: Bravo 500 SC sau Dithane M45, stropirile repetandu-se la 10 zile, timp de 4-8 saptamani.
Putregaiul cenusiu al usturoiului – pe frunze apar pete mici, albe, dispuse spre varf, la un atac intens frunzele se usuca. Spre sfarsitul vegetatiei atacul apare la colet, care se inmoaie si putrezeste.
Masuri de combatere: folosirea de samanta sanatoasa si tratata impotriva daunatorului; distrugerea resturilor vegetale; tratamente in perioada de vegetatie cu bravo 500 SC si Teldor.
Tratarea usturoiului inainte de plantare este de asemenea o masura benefica pentru a limita cat mai mult producerea bolilor.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro