Spanacul este o planta cu o perioada scurta de vegetatie, care se poate cultiva atat primavara, cat si iarna. Originar din Asia, spanacul este rezistent la temperaturi scazute, avand o radacina care se poate intinde in sol pana la un metru.
In prezent exista nenumarate soiuri si hibrizi de spanac, de la cei timpurii (cu perioade de vegetatie de 35-40 zile), pana la cei semitimpurii sau tarzii cu pana la 50-55 de zile de crestere.
Cand se planteaza spanacul?
Sa vedem asadar care sunt perioadele optime pentru a infiinta aceasta cultura. In primul rand, epoca de semanat se stabileste in functie de momentul in care dorim sa recoltam.
Pentru consum primavara devreme: se recomanda sa semanam spanacul in solar, in perioada 1-20 octombrie, la o adancime de 3-4 cm. In zonele colinare si in estul tarii se poate planta mai devreme. In schimb, in zonele sudice, mai tarziu. Este important ca pana la venirea inghetului, plantele sa formeze o rozeta de 4-5 frunze.
Pentru consum in a doua jumatate a primaverii, inceput de vara: In acest caz putem sa infiintam cultura de spanac chiar in acelasi an, in luna martie sau in ferestrele iernii, la o adancime de semanat de 2-3 cm. Mai devreme in zonele sudice si mai tarziu in zonele colinare si estul tarii.
Pentru consum toamna: se poate semana in perioada 15 iulie – 10 august, la o adancime de 2-3 cm.
Daca va doriti sa aveti spanac proaspat, un timp mai indelungat, atunci va recomandam sa il semanati esalonat, undeva din doua in doua saptamani.
Cele mai buni culturi premergatoare pentru spanac sunt: rosii, ardei, vinete, castraveti. Nu semanam spanac dupa spanac.
Cerinte pe care le are spanacul
Spanacul rezista la temperaturi scazute, iar cea optima pentru dezvoltare este 17-18 grade Celsius. Infloreste cand ziua este mai lunga. Solul trebuie sa fie cat mai bogat in humus. Umiditatea este de asemenea importanta la nivel de sol pentru dezvoltarea culturii de spanac (mai putin iarna).
Speram ca aceste informatii despre cand se planteaza spanacul ti-au fost de folos. Iti recomandam si alte articole precum:
De ce nu se prind pomii? Cum ar trebui sa plantam corect
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro