AcasăLegume si fructePomi fructiferi pitici: cum sa ai fructe gustoase la ghiveci

Pomi fructiferi pitici: cum sa ai fructe gustoase la ghiveci

Pomii fructiferi pitici pot reprezenta o alternativa excelenta daca nu dispuneti de o gradina prea mare. Puteti astfel sa va bucurati de fructe sanatoase si gustoase chiar de la o planta crescuta in ghiveci, care poate sa fie tinuta fie pe o terasa sau balcon ori mutata intr-o gradina cu suprafete mai reduse.

Daca sunt ingrijiti corespunzator, pomii fructiferi pitici au capacitatea sa dea roade bogate, prin urmare nu trebuie sa va temeti ca veti avea doar cateva fructe. In plus, merita mentionat ca fructele rezultate sunt asemanatoare ca si dimensiune cu cele obtinute de la arbustii traditionali.

Cum sunt obtinuti

Acesti pomi pitici sunt rezultatul unor altoiri realizate intre soiuri cu inaltimi medii si mici. Pentru a fructifica in mod natural si corespunzator, pomii au nevoie de o taiere de scurtare. Astfel, pomul trebuie sa ramana la o inaltime de circa 60 cm. Exista numeroase sfaturi online despre taierea pomilor, insa daca vrei sa te asiguri ca nu dai gres poti apela si la cineva care se pricepe.

O caracteristica demna de remarcat pentru acesti pomi fructiferi pitici este ca au o durata de viata foarte mare. Bineinteles, ea poate fi mai scurta, in functie de soi, insa, in general, pot trai si 30-40 ani (in aceasta perioada oferind si o cantitate buna de fructe).

Daca te intrebi cam la ce pret sunt pomii fructiferi pitici ii poti gasi la magazine incepand cu 100 lei. Un pom pitic poate ajunge insa si la 150-200 lei, daca este un soi de o calitate superioara.

Pomi fructiferi pitici: Marul pitic

Se cunoaste faptul ca romanii sunt mari consumatori de mere. Iata ca poti avea propriul tau pom pitic care sa rodeasca mere. Pentru un astfel de soi este indicat sa folosesti un pamant de calitate, care sa nu retina apa. De asemenea, trebuie sa-i creezi o umiditate ceva mai scazuta, pentru a putea rodi la capacitatea sa maxima.

Inaltimea la care poate ajunge un astfel de pom fructifer pitic este de circa 1,2-1,4 metri. Incepe sa rodeasca mai mult incepand cu anul 3, moment in care te pot astepta la circa 40 de fructe pe pom.

Pomi fructiferi pitici mar
Pomi fructiferi pitici mar

Marul pitic se preteaza si la cresterea in ghiveci, fiind necesar unul cu un diametru de minim 40-42 cm.

Cires, pom fructifer pitic

Nu doar marul are corespondentul sau in miniatura, ci si ciresul. Astfel, daca v-ati dorit dintodeauna sa aveti un cires, dar nu dispuneti de un teren pentru plantare, puteti sa va achizitionati un cires pitic.

Citeste si: La ce distanta se planteaza pomii fructiferi pentru o prindere garantata

Despre acest soi trebuie sa stiti faptul ca are nevoie de cat mai multa lumina solara si de un pamant nisipos, care sa nu retina apa. Va puteti astepta la fructe undeva incepand cu anul 2-3, in functie de soi. Intr-un an veti putea „recolta” de la ciresul pitic aproximativ o cantitate de 10 – 12 kg.

Cele mai populare soiuri de cires sunt Gisela 5 si Colt. Merita mentionat si un sfat cu privire la distantele dintre pomi, daca alegem sa ii punem intr-o gradina. Este astfel important ca pomii sa aiba o distanta de circa 2 metri intre pomi.

Parul pitic

Daca preferati mai degraba perele, datorita dulcetii lor, atunci puteti alege si dintr-un soi de par pitic. Pentru a se dezvolta armonios, acesti pomi ai nevoie de un pamant acid (pH in jurul valorii de 6) si de lumina multa.

In cazul in care intentionati sa ii puneti intr-o terasa de exemplu, nu trebuie sa va faceti griji iarna pentru ei, deoarece au o rezistenta remarcabila, chiar si la temperaturi de -30 de grade Celsius.

Par pitic - pomi fructiferi pitici
Par pitic – pomi fructiferi pitici

Necesita o distanta minima intre pomi de circa 2,5 m.

Pomi fructiferi pitici: Caisul

Pentru cei care isi doresc mai mult un cais, trebuie spus ca acestia sunt putin mai sensibili la temperaturile foarte scazute. Prin urmare, daca veti alege sa-i plantati in gradina dumneavoastra, pomii de cais pitic pot rezista la temperaturi de -6 grade Celsius iarna.

Cais pomi fructiferi pitici
Cais pomi fructiferi pitici

Primele fructe la unui cais pitic le veti avea incepand cu anul 2-3. Pot ajunge la o inaltime care uneori sa depaseasca si 2 metri. Unul dintre cele mai populare soiuri de cais pitic este Torinel.

Soiuri de portocal pitic

Chiar si portocalul il puteti gasi in varianta sa miniaturala. Are nevoie de un sol mai nisipos, bine drenat si de multa caldura si lumina, pentru a se dezvolta armonios.

Pomi fructiferi pitici

Il puteti planta intr-un ghiveci care are un diametru de circa 20 cm, pe care il puteti pune fie pe terasa, fie in interiorul apartamentului, deoarece prefera temperaturi de pana la 18-19 grade in timpul zilei. Poate ajunge la 1 metru inaltime.

Pomi fructiferi pitici: Prunul pitic

Chiar si impatimitii de prune pot alege dintre cateva soiuri de prun pitic. Pentru o dezvoltare optima este important sa-i asiguram cateva conditii: in primul rand sa beneficieze de un sol care sa nu retina apa, argilos, si de cat mai multa lumina.

Pomii pitici de prun au nevoie de minim 4 metri intre ei, asta daca te gandesti sa-i plantezi in gradina. Poate ajunge la o inaltime de circa doi metri, de aceea se recomanda sa ii puneti intr-un ghiveci nu mai mic de 30 cm in diametru. Capacitatea de productie optima incepe din anul 3-4.

Sfaturi pentru pomii fructiferi pitici

In primul rand, asigurati-va ca achizitionati pomul pitic numai din surse serioase, care pot oferi pomi de calitate superioara. Riscati altfel sa imbolnaviti ceilalti pomi.

Dupa plantare este necesar sa se realizeze o scurtare pana la o inaltime de circa 60 cm.

Verificati periodic starea de sanatate a pomilor pitici.

Surse: Gradinamax.ro, Familist.ro, ZiarulCeahlaul.ro

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine