AcasăLegume si fructeCe este altoirea in ochi si la ce specii se foloseste cu...

Ce este altoirea in ochi si la ce specii se foloseste cu succes

Altoirea in ochi este utilizata mai ales in pepiniere. De asemenea, ea se utilizeaza si la altoirea trandafirilor si a lamailor. Poate fi aplicata cu succes si in livada.

Dupa timpul cand se executa, aceasta metoda de altoire poate fi facuta in doua feluri: in ochi dormind (se face in luna august); ochiul altoit ramane in stare dorminda pana in primavara, cand porneste in crestere; este utilizata mult in pepiniere.

Al doilea fel este in ochi crescand (se efectueaza in aprilie si mai, iar ochii altoiti pornesc imediat in crestere). Este altoirea folosita cel mai mult in cazul trandafirilor si lamailor. Ca tehnica de executie, altoirea in ochi dormind nu se deosebeste de cea in ochi crescand.

Ramurile altoaie, care trebuie sa fie lungi de 30-40 cm si groase de 6-8 mm, se recolteaza in preajma altoirii, indepartandu-li-se imediat limbul frunzelor si o parte din petiol (codita frunzei), in asa fel incat sa ramana din petiol numai o portiune de 10-12 mm.

Pentru a nu ofili, ramurile altoaie se introduc intr-o galeata cu putina apa, pastrandu-se pana in momentul altoirii intr-o camera racoroasa sau in pivnita.

Altoirea in ochi: mod de realizarea

Pe tulpina portaltoiului (care are grosimea de -10 mm), in locul ales pentru altoire, se fac cu lama briceagului, doua taieturi perpendiculare una pe alta, in forma de T, adanci pana la lemn. Taietura verticala trebuie sa aiba lungimea de 3-3,5 cm, iar cea orizontala de 6-8 mm.

Dupa aceea, urmeaza dezlipirea cojii portaltoiului de o parte si de alta a taieturii verticale cu ajutorul spatulei briceagului si apoi detasarea ochiului altoi si introducerea lui in taietura de pe portaltoi. Nu toti ochii (mugurii) de pe un pastar sunt buni pentru altoit, ci numai aceia situati in partea de mijloc a lastarului.

Citeste si: Ce este si cum se face altoirea in despicatura

Ochiul altoit se scoate de pe lastar impreuna cu o portiune de coaja si cu foarte putin lemn, procedandu-se astfel: lastarul altoi se tine in mana stanga, degetul aratator al acestei maini aflandu-se sub lastar, in dreptul ochiului care trebuie scos.

Taietura se incepe cu baza lamei briceagului la circa 1,5 cm. deasupra ochiului si se continua pana la 1,5 cm sub ochi. Ea se executa printr-o miscare de alunecare a taisului lamei, care inainteaza concomitent de sus in jos si de la stanga la dreapta. Ochiul este scos impreuna cu coaja si o pojghita de lemn foarte subtire (ca o foita de tigara).

altoirea in ochi schema
Altoirea in ochi schema

Daca pojghita de lemn este prea groasa, altoiul nu se prinde. Ochiul detasat se prinde cu mana de petiol si se introduce sub coaja, impingandu-l cu spatula. Daca el este mai lung decat taietura in forma de T de pe portaltoi si nu intra in intregime sub coaja, partea care ramane in afara se taie pe linia orizontala a T-ului.

Dupa introducerea ochiului, se apasa cu degetele aratatoare pe marginile taieturii verticale incepand de jos in sus, spre a inlatura golurile de aer. La urma se realizeaza legatura cu rafie, tei topit, bumbac sau fasii de material plastic.

Legatul se face astfel: firul de rafie se asaza peste taietura transversala in asa fel ca intr-o parte sa ramana un capat mai scurt (10-15 cm). Apoi cu capatul lung din mana dreapta se incepe infasurarea de sus in jos, capatul scurt lasandu-se pe sub legatura. Cand se ajunge in dreptul ochiului, acesta se ocoleste putin, apoi se continua infasurarea pana se acopera toata taietura verticala.

La sfarsit, capatul rafiei se trece de 2-3 ori sub ultimul inel al spiralei, strangandu-se bine sau se face nod.

Locul altoit nu se unge cu mastic (ceara de altoit).

Verificarea prinderii de altoire se face dupa 2 saptamani, atingand codita ochiului cu degetul. Daca aceasta cade, ochiul s-a prins; daca s-a uscat si nu cade inseamna ca ochiul altoit nu s-a prins. Odata cu controlul prinderii se slabeste legatura, fie prin rasucirea ei in sens invers, fie prin taierea a 1-2 spirale.

Citeste si: Altoirea sub coaja: ce este si cum se realizeaza

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine