Altoirea trandafirilor este un mijloc excelent prin care poti aduce in gradina ta noi sortimente ale acestei plante minunate. Desi altoirea in sine nu este cea mai usoara activitate, daca o faci dupa niste reguli vei avea si rezultate multumitoare.
In acest articol va vom prezenta o metoda de altoire, precum si cateva sfaturi de care ar fi bine sa tineti cont. Inainte de toate sa vedem cand este momentul potrivit.
Cand se altoiesc trandafirii?
Pentru a avea o rata de succes cat mai buna, este important ca altoirea trandafirilor sa o facem in mijlocul verii, atunci cand planta pe care urmeaza sa o altoiti este in cea mai buna stare si sanatoasa.
In zilele calduroase, nutrientii din trandafiri calatoresc mai repede de la radacina la fruze. Acest lucru va ajuta plantele sa se prinda mai bine de altoi si invers.
Metoda de altoire ochi crescand
Aceasta operatiune de altoire pentru trandafiri este una din cele mai simple. Asadar, o puteti folosi si dvs. ca amator, dar avand totusi rezultate multumitoare. Un avantaj al acestui tip de altoire este ca pana in toamna mugurii vor creste si veti vedea rezultatul muncii dumneavoastra.

Pentru a incepe altoirea trebuie sa va asigurati ca portaltoiul are o grosime la colet de minim 7 mm. Pregatiti-va un briceag bine ascutit si dezinfectat. Faceti o taietura pana la lemn imediat sub colet, in locul cel mai neted si sub forma literei „T”.
Citeste si: Taierea trandafirilor: ghidul complet pentru un incepator
Faceti putin loc in marginile taieturii si coaja pentru a introduce ochiul cu grija maxima. Coaja nu trebuie sa fie rupta.
Desprindeti apoi ochiul pe care il veti introduce sub coaja portaltoiului si legati cu banda pentru altoire. Gasiti ochiul de trandafir pe care doriti sa il inmultiti si taiati-l cu briceagul de jos in sus.
Este important sa il decupati doar in coaja si fara lemn. Ochiul taiat il veti pune de coditi sub coaja portaltoiului. Evitati sa il tineti in contact cu aerul.
Dupa ce l-ati introdus, taiati partea superioara a ochiului la nivelul inciziei orizontale de pe portaltoi, cu atentie, ca sa nu taiati lemnul portaltoiului, apasati cu degetul si-l legati imediat strans pentru a pune in contact partile taiate.

Ochiul portaltoiul il musuroiti cu pamant afant. La circa o saptamana puteti verifica daca s-a prins. Daca petiolul cade usor la prima atingere, e bine ca dupa 15 zile sa desfaceti legaturile.
Daca ati facut tot ce trebuie, asteptati-va undeva la o prindere de 90%. Cam aceasta este un procent foarte bun.
Ingrijirea trandafirului dupa altoire
Primele doua saptamani sunt vitale pentru succesul altoiului. In primul rand, trandafirul trebuie asezat in locuri unde are spatiu, lumina si aer. Dupa altoire, trandafirii trebuie udati o data la doua zile.
Puteti adauga, de asemenea, un substrat bogat in material organic pentru un rezultat mai bun.
Alte sfaturi utile:
Trandafirul comun (Rosa canina) este rezervat tufelor si trandafirilor pe tulpina destinati terenurilor calcaroase, sarace si uscate. Trandafirul multiflor „Inermis” fara spini are o vigoare buna. Bine adaptat la sol argilos el permite altoirea cu varietati tufa si spinoase.
Recoltati altoii, preferabil dimineata la prima ora, daca nu altoiti chiar imediat. Retezati frunzele, fara a le rupe, cu foarfeca, si lasati cativa milimetri de petiol.
Puteti pastra lastarii recoltati intr-un vas cu putina apa. Tineti vasul la umbra, daca vreti sa ii pastrati chiar si 2-3 zile.