AcasăAfaceri profitabile la taraCultivarea murului, o afacere profitabila si pe 2 hectare

Cultivarea murului, o afacere profitabila si pe 2 hectare

Cultivarea murului pe o suprafata mica poate fi o decizie inteleapta, mai ales daca se pune accent si pe procesarea fructelor. Un asemenea exemplu de succes am intalnit chiar in judetul Bihor, in localitatea Dicanesti, acolo unde Daniel Daraban, un tanar fermer, a infiintat pe doar doua hectare o plantatie de mur.

Chiar daca lucreaza o suprafata relativ mica, agricultorul a ales sa mizeze inclusiv pe procesarea fructelor, prin realizarea siropurilor si gemurilor.

Cultivarea murului: cum a inceput totul

„Ca orice tanar, mi-am dorit mult sa pun pe picioare ceva al meu, o afacere sa-i spunem. Ne-am indreptat catre zona agricola, deoarece aveam deja o livada mai batrana de prune, mere, scoruse, de aceea am luat decizia sa incercam si cu murul. Am ales sa cultivam pe doua hectare, o suprafata suficienta momentan pentru noi. In viitor, ne dorim sa venim chiar si cu zmeura, gutui”, spune Daniel Daraban.

Pentru a-si asigura o productie buna de mure, micul fermier a luat decizia sa planteze nu unul ci trei soiuri de mur. Acest lucru ajuta plantatia sa faca fata si temperaturilor geroase.

„In ce priveste cultivarea murului, am mers pe trei soiuri de mur cunoscute, mai exact Lock Ness, Polar si Black Satin. Acesta din urma are ponderea cea mai mare in plantatie. Am urmarit sa fie niste soiuri productive, dar de asemenea ne-a interesat mult si rezistenta lor la temperaturi scazute. La soiul Polar avem capacitatea de exemplu sa recoltam fructele pana spre jumatatea lunii septembrie”, explica agricultorul.

Cultivarea murului plantatie
Cultivarea murului plantatie

Procesarea, cheia reusitei

Chiar daca o buna parte din productie a fost vanduta sub forma de fructe proaspete, micul fermier se gandeste tot mai mult sa se dezvolte in zona de procesare.

„Dupa ce am facut o serie de investitii in plantatie, am pus inclusiv spalieri, ne-am gandit sa ne axam si pe procesare. Asa am decis sa facem siropuri, gemuri, compot. Incercam si productia de ceai. De asemenea, multi clienti ne-au cerut si produse fara zahar, deci si aici ar fi o piata importanta”, spune Daniel Daraban.

Cultivarea murului: lipsa fortei de munca

Una din problemele cele mai grave pe care ne-a semnalat-o fermierul bihorean este lipsa fortei de munca. Desi a fost dispus sa plateasca 70 lei pentru 9 ore de lucru, nu gaseste deloc oameni.

„Sincer va spun ca productia recoltata de circa trei tone putea sa fie de fapt de vreo 4 spre 5. Motivul pentru care nu s-a putut recolta este lipsa forte de munca. O sa vedem ce o sa facem in viitor, deoarece productia se va dubla, chiar tripla, in urmatorii ani, si riscam pur si simplu sa avem o buna parte din ea compromisa din lipsa fortei de munca”, afirma agricultorul.

Cultivarea murului fructe
Cultivarea murului fructe

Cultivarea murului: cerintele fata de mediu

Persoanele interesate sa porneasca o afacere cu mur trebuie sa stie ca soiurile fara ghimpi au o sensibilitate crescuta la temperaturile scazute din iarna. Soiurile cu ghimpi au totusi capacitatea sa reziste si pana la -25 grade Celsius.

De asemenea, cei care se gandesc la infiintarea unei culturi trebuie sa ia aminte ca murul are cerinte mari de apa, mai ales in perioada de crestere. Pe timp de seceta, fructele raman mici si nu se coc.

Murul poate fi cultivat cu succes pe soiuri semigrele, argilo-nisipoase, avand o toleranta mica la continutul de saruri din sol.

Cultivarea murului ramane o afacere de perspectiva in agricultura, avand in vedere ca aceste fructe sunt deosebit de apreciate, putand fi consumate atat in stare proaspata, cat si procesare ca sirop, suc, dulceata, serbet si chiar lichior. Murele sunt recunoscute pentru continutul lor bogat de vitamina C, A, acizi organici, saruri minerale, pogmenti antocianici.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine