Categorii
Casa si gradina

Cum sa obtii 100 de kg de cartofi pe 1 metru patrat de teren

Daca detineti o suprafata mica de teren, dar va doriti totusi sa aveti cat mai multe legume in gradina, dorim sa va prezentam o modalitate prin care puteti obtine o cantitate apreciabila de cartofi, aproape 100 de kilograme, pe o suprafata nu mai mare de un metru patrat.

Aceasta metoda a fost prezentata de un fermier american. Mai exact, ea se bazeaza pe cultivarea cartofului pe inaltime. Este nevoie de lemn pentru confectionarea celor necesare si, bineinteles, de putina rabdare si pricepere.

Dar mai intai sa vedem de ce avem nevoie.

In primul rand de cartofi de samanta, de 24 de scandurele cu lungimea de 1 m si latimea de cel mult 20 cm, de 4 stalpi mai subtiri de lemn cu o inaltime de 1,2 metri, precum si de cuie sau suruburi pentru fixarea lemnului, potrivit agrointel.ro.

Dupa ce avem toate elementele necesare putem trece la constructia propriu-zisa.

Constructia propriu-zisa

Vom incepe prin a fixa in colturi cei patru stalpi pe care se va aseza constructia noastra artizanala. Acestia trebuie fixati bine in pamant.

Se va pregati apoi pamantul necesar plantarii cartofiilor. Asigurati-va ca solul are toate elementele necesare nutritive pentru cultura cartofului.

Vom pune apoi ladita construita peste peste pamantul sapat, apoi vom completa cu sol inainte de a sadi tuberculii. Ii vom pune la o adancime de circa 10 cm si vom avea grija sa ramana vizibili.

Apoi, cand plata ajunge la 30 cm inaltime, vom prinde un noou rand de scandure pe stalpii de sustinere. Vom completa cu pamant fertil, fara sa acoperim tulpina in totalitate.

Putem ajunge astfel la circa 6-7 etaje, avand practic o cultura de cartofi pe inaltime.

Recoltarea

In acest caz, recoltarea se va face de la primul strat numarand de jos. Vom desprinde astfel primul strat de scanduri si vom culege cartofii. Apoi, vom putea trece la cel de-al doilea strat si asa mai departe.

Fermierul american sustine ca de pe o suprafata de 0,4 metri patrati se pot recolta aproape 45 de kilograme de cartofi intr-un an. Prin urmare, de pe 1 metru patrat putem avea o recolta de aproape 100 de kilograme de cartofi.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.