AcasăFără categorieLISTA Ce valori de pH suporta legumele

LISTA Ce valori de pH suporta legumele

Inainte sa cultivati legume in gradina dvs. este bine sa stiti ce valoare pH are solul. Intre 0 si 6,5 pH vorbim de un sol acid, intre 6,5 si 7,5 un pH neutru sa-i spunem, iar peste 7,5 discutam despre un pamant cu o alcalinitate mare.

In functie de ce tip de sol avem (fara sa minimizam si importanta altor factori: structura solul, permeabilitatea lui etc.) putem sa stabilim ce culturi putem semana. Fireste, exista metode de a corecta aciditatea sau alcalinitatea unui sol.

Sa vedem ce culturi solicita de exemplu soluri de la puternic acide pana la slab acide (pH intre 4,3 – 6,8): patrunjel (5,0 – 6,8) si cartof (4,5 – 6.0).

Culturi care prefera soluri moderat acide, dar care pot tolera un pH cuprins intre 5,5 si 6,5: tomate (5,5 – 7,5), ardei (5,5 – 7,0), vinete (5,5 – 6,5), morcov (5,5 – 7,0), ridiche (6,0 – 7.0).

Alte culturi din aceeasi categorie: castravete (5,5 – 7,0), pepene galben (5,5 – 6,5), dovleac (6,0 – 6,5), conopida (5,5 – 7,5), patrunjel (5,0 – 6,9), marar (5,5 – 6,5), busuioc (5,5 – 6,5), macris (5,5 – 6,0), usturoi (5,5 – 7,5).

Culturi care prefera soluri moderat alcaline dar care pot tolera un pH cuprins intre 6,0 – 8,0: varza (6,0 – 7,5), conopida (6 – 7,5), broccoli (6 – 7), varza de Bruxelles (6 – 7,5), varza chineza (6 – 7,5), salata verde (6 – 7), ceapa (6 – 7), praz (6 – 8), sparanghel (6-8), rucola (6,5 – 7,5), spanac (6 – 7,5), ridiche (6-7), telina (6-7), hrean (6-7), sfecla rosie (6-7,5), fasole (6-7,5), mazare (6 – 7,5).

Culturi care au cea mai mare toleranta de la soluri moderat acide pana la slab alcaline cu un pH cuprins intre 5,5 si 7,5: tomate (5,5 – 7,5), ardei (5,5 – 7), morcov (5,5 – 7), castravete (5,5 – 7), conopida (5,5 – 7,5), usturoi (5,5 – 7,5), marar (5,5 – 6,7), patrunjel (5 – 7).

Citeste si: PH solului: cum il masori, reglezi si de ce este important pentru plante

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine