Inainte sa cultivati legume in gradina dvs. este bine sa stiti ce valoare pH are solul. Intre 0 si 6,5 pH vorbim de un sol acid, intre 6,5 si 7,5 un pH neutru sa-i spunem, iar peste 7,5 discutam despre un pamant cu o alcalinitate mare.
In functie de ce tip de sol avem (fara sa minimizam si importanta altor factori: structura solul, permeabilitatea lui etc.) putem sa stabilim ce culturi putem semana. Fireste, exista metode de a corecta aciditatea sau alcalinitatea unui sol.
Sa vedem ce culturi solicita de exemplu soluri de la puternic acide pana la slab acide (pH intre 4,3 – 6,8): patrunjel (5,0 – 6,8) si cartof (4,5 – 6.0).
Culturi care prefera soluri moderat acide, dar care pot tolera un pH cuprins intre 5,5 si 6,5: tomate (5,5 – 7,5), ardei (5,5 – 7,0), vinete (5,5 – 6,5), morcov (5,5 – 7,0), ridiche (6,0 – 7.0).
Alte culturi din aceeasi categorie: castravete (5,5 – 7,0), pepene galben (5,5 – 6,5), dovleac (6,0 – 6,5), conopida (5,5 – 7,5), patrunjel (5,0 – 6,9), marar (5,5 – 6,5), busuioc (5,5 – 6,5), macris (5,5 – 6,0), usturoi (5,5 – 7,5).
Culturi care prefera soluri moderat alcaline dar care pot tolera un pH cuprins intre 6,0 – 8,0: varza (6,0 – 7,5), conopida (6 – 7,5), broccoli (6 – 7), varza de Bruxelles (6 – 7,5), varza chineza (6 – 7,5), salata verde (6 – 7), ceapa (6 – 7), praz (6 – 8), sparanghel (6-8), rucola (6,5 – 7,5), spanac (6 – 7,5), ridiche (6-7), telina (6-7), hrean (6-7), sfecla rosie (6-7,5), fasole (6-7,5), mazare (6 – 7,5).
Culturi care au cea mai mare toleranta de la soluri moderat acide pana la slab alcaline cu un pH cuprins intre 5,5 si 7,5: tomate (5,5 – 7,5), ardei (5,5 – 7), morcov (5,5 – 7), castravete (5,5 – 7), conopida (5,5 – 7,5), usturoi (5,5 – 7,5), marar (5,5 – 6,7), patrunjel (5 – 7).
Citeste si: PH solului: cum il masori, reglezi si de ce este important pentru plante
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro