Altoirea sub coaja se foloseste mai mult la altoirea pomilor maturi cand diametrul portaltoiului este mare (pana la 10-12 cm). Anterior, am vorbit despre altoirea in despicatura, care se utilizeaza pentru ramurile cara au pana in 6 cm diametru.
Portaltoiul se reteaza la inaltimea de altoire si apoi taietura se netezeste cu cosorul. Urmeaza crestarea cojii portaltoiului pe o lungime de 4-5 cm. Altoiul se fasoneaza sub forma de pana simpla (o singura taietura care porneste din partea opusa unui mugure, lunga de 4-5 cm) si se introduce sub coaja portaltoiului, astfel incat mugurele ramas la baza sa ajunga la circa 1 cm sub locul de altoire. La urma se leaga cu rafie si se unge cu mastic.
Pentru un contact mai bun intre zonele generatoare a celor doi parteneri, se inlatura coaja (pana unde dispare culoarea verde, fara a se atinge lemnul) de pe partea opusa taieturii altoiului.
La cires, altoirea sub coaja se poate face si in cursul lunii august.
Altoirea laterala sub coaja in D se foloseste mai rar pentru realtoirea (innobilarea) pomilor maturi, cu ramuri groase de 6-30 cm. Se executa astfel: in lungul ramurii (din 50 in 50 cm) se practica o crestatura lunga de 3-5 cm pana in lemn. Se scoate apoi o bucata de coaja in forma literei D. Aceasta se scoate din dreptul treimii mijlocii a crestaturii (deci inaltimea literei D este 1 – 1,5 cm). Partea rotunjita a bucatii de coaja in forma literei D trebuie sa fie orientata totdeauna in afara coroanei.
Portiunea respectiva de coaja se desprinde apoi cu spatula briceagului. Altoiul, care este o ramura cu 1-2 muguri, se fasoneaza la baza sub forma de pana cu 2 fete (pana dubla) si se introduce sub coaja prin locul de unde s-a scos portiunea in forma literei D.
Altoiul trebuie sa aiba pozitia orizontala, iar mugurele sa fie indreptat spre pamanat.
Altoirea laterala sub coaja in L se foloseste pentru innobilarea unor pomi din soiuri inferioare, fara a suprima ramurile. Acest sistem de altoire se aplica la ramuri groase de 5-6 cm.
Se procedeaza astfel: pe ramura portaltoiului se face in coaja o taietura in forma literei L din doua incizii. Prima incizie se face lunga de 3-4 cm, pana in lemn si in pozitie oblica fata de axul ramurii. Se face apoi cea de-a doua incizie, mai scurta (circa 1 cm), perpendiculara pe prima. Punctul de intalnire trebuie sa fie la 5-6 mm de capatul exterior al primei crestaturi.
Se scoate apoi o bucata de coaja de forma triunghiulara, de la partea superioara a incizie lungi. Pentru aceasta se taie coaja pe linia care uneste capatul inciziei scurte cu capatul inciziei lungi. Este necesara scoaterea acestei bucati de coaja pentru ca sa se poata introduce altoiul.
Cu spatula se desface coltul cojii in punctul unde se intretaie cele doua incizii. Altoiul se pregateste astfel: pornind de la baza unui mugure in prealabil orbit, se executa o taiere oblica. Perpendicular pe aceasta taietura (in dreapta sau la stanga, insa pe partea mugurelui de crestere) se executa o a doua taietura usoara, pe marginea celei dintai, numai pana la lemn sau se ia numai o muchie foarte subtire de lemn. Latimea acestei sectiuni nu trebuie sa depaseasca grosimea cojii portaltoiului.
La cealalta margine a taieturii principale se face o a treia taietura, insa acum se inlatura o portiune de coaja fara sa atingem lemnul (se descopera doar tesutul generator).
Altoiul se scurteaza deasupra celui de al doilea mugur si apoi se introduce sub coaja, impingandu-se usor. Pe lungimea unei ramuri groase a pomului portaltoi se pot pune mai multi altoi, distantati la 40-50 cm unul de altul. Toti altoii trebuie sa fie orientati cu varful in afara (spre exteriorul coroanei), iar mugurele din capatul altoiului sa fie indreptat in jos (spre pamant).
Citeste si: Cand se altoiesc pomii: alegerea momentului perfect
Sursa informatii: Ghidul gradinarului amator
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro