AcasăCulturi profitabileAluni de padure: cum investesti inteligent pentru a avea profit

Aluni de padure: cum investesti inteligent pentru a avea profit

Aluni de padure, iata o afacere agricola inteligenta, care, daca este realizata inca de la inceput cu accent pe valorificare, se poate dovedi o cultura de nisa foarte profitabila.

Chiar daca necesita o investitie initiala care ajunge la circa 5.000 de euro la hectar (material saditor si lucrari), alunele de padure pot oferi o productie buna, de circa 2 tone la hectar, daca se alege un soi performant. Pentru un kilogram de alune, se poate castiga intre 3 si 9 euro.

In Romania, culturile de alun nu mai sunt plantatii exotice, rasarite doar in cateva colturile ale tarii. Fermierii romani au inceput sa experimenteze tot mai des si culturile neconventionale.

Un asemenea exemplu am intalnit si in judetul Alba, acolo unde Vasile Popa este proprietarul unei plantatii de alun deosebite, pe o suprafata de doua hectare si jumatate.

Aluni de padure: productia obtinuta la hectar

Alunii fermierului din Alba se afla in prezent in anul 4, productia ajungand la 430 de kilograme de alune la hectar. Aspectul cel mai important este ca productia a crescut constant in fiecare an.

„Productia la alune a crescut constant in fiecare an, in anul trei am avut de exemplu in jur de 150 de kilograme, ceea ce nu a fost rau deloc, iar acum, in anul patru, am urcat la 430 de kilograme, vorbim practic de o triplare a cantitatii”, spune Vasile Popa.

Aluni de padure: succesul garantat de un soi la mare cautare

Deoarece alunele sunt vandute in general la cofetarii si la firmele din industria ciocolatei, fermierul a ales sa cultive in propria plantatie soiul de origine italiana Rotunde de Roma, un soi rezistent, cu un miez ce are circa 48% din greutatea alunei.

Fructul are circa 2,5 grame, iar coaja are tegumentul cafeniu-deschis.

Alte detalii interesante despre acest soi de alun este ca se aseamana cu Mari de Piemont, coacerea fructelor fiind mai tarzie. Are o drajonare puternica si este putin sensibil la ger.

Citeste si: Soiuri de alun: cele mai valoroase si productive

„Am ales sa merg pe acest soi deoarece are o cautare foarte mare si acesta a fost primul criteriu. Miezul este deosebit, cu un randament bun coaja-miez”, ne-a mai spus cultivatorul.

Aluni de padure: infiintarea unui hectar

Un avantaj al alunului este ca nu are pretentii mari pentru temperaturi ridicate, ceea ce il face eligibil in multe zone din tara, insa fructifica cel mai bine pe dealuri. Are o rezistenta buna si la ger, suportand si -30 grade Celsius in starea de repaus vegetativ. Dupa ce porneste in vegetatie, sunt pericolase temperaturile sub 0 grade pentru alun.

Cel mai bun moment de a planta alunii este in luna noiembrie, deoarece plantele intra deja in repaus vegetativ. Pot fi numeroase scheme de plantare, insa pe un hectar, in medie, veti avea nevoie de circa 900 de puieti de alun.

Din puncte de vedere al lucrarilor de pregatire a terenului in vederea plantarii acestea sunt: curatarea, nivelare, o fertilizare de fond, o aratura adanca (30-33 cm), dezinfectare si parcelarea terenului.

Fertilizarea la aluni de padure se poate realiza cu ingrasaminte organice si minerale pe baza de fosfor si potasiu.

Un sistem de plantare des utilizat este cel in care avem plante la distante de 5-4 metri intre randuri si 3-4 m pe rand. Pomii pot fi condusi sub forma de tufa sau pom. De asemenea, putem planta si 2 soiuri, alternativ, pentru a ajuta alunii la polenizare.

Are nevoie de o cantitate mai mare de apa, cel putin 700 mm pe an. Solurile care retin apa nu sunt bune pentru aceasta cultura.

Aluni de padure: valorificarea

„Noi am vandut cantitatea de alune, sub forma de miez, cu 45 de lei kilogramul. Pentru cantitati mai mari am mai facut si discounturi. Preponderent avem cofetarii care sunt interesate sa cumpere. Este cel mai avantajos sa le vinzi miez. In coaja preturile pot fi de 14-15 lei, in piata. Videm de asemenea si puteti pentru cei intereasati sa cumpere, pretul fiind de 14 lei”, spune Vasile Popa.

O plantatie de aluni de padure poate avea o viata de zeci de ani. Pe langa productia de fructe, alunul mai are cateva avantaje importante: fixeaza solul impotriva eroziunilor si poate forma si perdele de protectie, daca este utilizat si in acest scop.

Citeste si: Recoltarea, pastrarea si valorificarea alunelor

Aluni de padure: cea mai mare plantatie din Europa se afla in Romania

Cea mai intinsa livada de alun din Europa este in Timis, acolo unde o exploatatie agricola detine peste 30 de hectare de aluni. Toata productia de aici merge la fabricile de ciocolata din strainatate.

Alunele de padure sunt originare din Turcia, dar in ultimele sute de ani au fost cultivate cel mai mult in Spania, Italia si Statele Unite. Alunul este un simbol al pacii, iar din punct de vedere al beneficiilor pentru sanatate de la acesta se foloseau nu doar fructele, ci si frunzele si scoarta.

Aluna are un nivel ridicat de vitamina E, considerat de nutritionisti drept un puternic antioxidant capabil sa tina departe problemele cardiovasculare. Valoarea calorica pentru 100 de grame este de 717 kcal. Mai contine si calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc, acid folic.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine