AcasăCasa si gradinaAltoire lamai: procedura, riscuri, perioada optima

Altoire lamai: procedura, riscuri, perioada optima

Una dintre cele mai utilizate metode de altoire lamai este „piciorul caprei”. Desi poate starnii amuzament, acest procedeu are succes. Iata cum ar trebui sa procedam.

Puietii trebuie taiati la o inaltime de circa 15 cm. Un lamai bine format are un trunchi mic de 3-4 ramuri repartizate in jurul varfului de crestere.

Ulterior, taietura se va netezi si, in functie de grosimea altoiului, se va detasa din portaltoi o pana ascutita, cu trei muchii. Rezultatul ar trebui sa fie o adancitura asemanatoare cu pana detasata din el.

Altoiul trebuie sa provina din coroana unui lamai in plina rodire, care are mugurii bine conturati.

La baza altoiului, opus unui mugure, se efectueaza doua taieturi, in asa fel incat sa rezulte o pana identica celei detasate din portaltoi. Se trece, apoi, la introducerea penei in adancitura de aceeasi forma executata in portaltoi.

De ce cad fructele la lamai

Se va ajusta pana cand intra bine si putin fortat in adancitura pregatita. Trebuie sa se aiba grija ca scoarta altoiului sa corespunda cu cea a portaltoiului pe toata lungimea taieturilor, dar mai ales in portiunea de varf a penei altoi, de unde incepe procesul de sudare a celor doua componente.

Ce facem dupa altoire

Pentru ca altoiul sa se prinda este necesar sa legam zona de contact. Trebuie procedat legand de sus in jos.

Unii pomicultori recomanda ca de la taietura din capul portaltoiului si portiunea ranita pe care s-a efectuat legarea sa se infasoare cu un strat subtire de vata.

Ingrijirea ulterioara

Vasul in care a fost realizata altoirea trebuie pus la lumina. De asemenea, lamaiul are nevoie de conditii optime de umiditate pentru a se dezvolta. Dupa aproximativ o luna mugurii vor porni in vegetatie.

Dupa inca 2 saptamani, lastarii vor ajunge la o lungime de 4 – 6 cm. In acest moment se poate indeparta stratul de vata si a legaturii.

Detalii gasiti si in acest video.

Perioada altoire lamai

Perioada optima pentru altoirea lamaiului este intre lunile mai – septembrie. Planta trebuie in mod obligatoriu sa aiba o tulpina la baza de 10-15 cm si o grosime cat a unui creion.

Daca plantare are 10 ani se poate realiza altoirea pe mai multe ramuri cu altoi proveniti de la aceeasi planta sau de la plante din specii diferite de citrice (lamai, portocal, mandarin, etc).

De asemenea, e bine sa stim ca temperatura la care ranile citricelor se vindeca cel mai bine este intre 21°C si 29°C.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine