AcasăLegume si fructeCe este si cum se face altoirea in despicatura

Ce este si cum se face altoirea in despicatura

Orice pomicultor adevarat trebuie sa aiba cunostinte si despre altoit. Primavara devreme (martie – aprilie) se practica cel mai mult altoirea in despicatura, in general pentru ramurile cara au pana in 6 cm diametru.

In cadrul acestei metode de altoire, portaltoiul se reteaza cu ferastraul la inaltimea de altoire, se netezeste rana cu cosorul si apoi se despica pe o adancime de 4-5 cm. Despicarea se face cu ajutorul despicatorului sau al unui cutit de bucatarie cu lama groasa.

Marginile despicaturii se tin indepartate prin introducerea ciocului despicatorului sau a unei pene din lemn. Altoiul se fasoneaza in forma de pana dubla, asemenea unei lame de cutit (mai groasa la muchia care va ramane in afara si mai subtire la muchia care va veni in interior).

Ambele muchii raman acoperite cu coaja. Apoi ramura altoi se reteaza deasupra celui de-al treilea mugur.

La urma altoiul se introduce in despicatura portaltoiului. Se pot introduce doi altoi (unul de o parte si altul de alta parte a despicaturii).

altoirea prin despicatura
Altoirea prin despicatura

Este foarte important ca marginea interioara a cojii altoiului sa vina in dreptul marginii interioare a cojii portaltoiului. Intrucat altoiul are coaja mai subtire, marginea (muchia) exterioara a penei lui trebuie sa vina ceva mai inauntru fata de marginile despicaturii. De asemenea, fetele plane ale penei trebuie sa intre complet in despicatura, pe toata lungimea lor.

Dupa ce se introduc altoii, se scoate ciocul despicatorului sau pana de lemn cu care s-au tinut indepartate marginile despicaturii, apoi se leaga strans cu rafie sau sfoara si se unge cu mastic. Masticul trebuie sa acopere complet ranile din capetele altoilor si portaltoiului, precum si pe cele laterale.

Duca se vor prinde amandoi altoii, in anul urmator se suprima unul din ei. Daca se lasa sa creasca amandoi, ei se vor stingheri in crestere.

Acest sistem de altoire da rezultate foarte bune mai ales la mar si par. Se preteaza mai putin acest sistem la cais si piersic, care formeaza scurgeri de clei cand li se produc rani mari.

Citeste si: Altoire mar: 10 sfaturi pentru rezultate foarte bune

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine