AcasăCombaterea daunatorilorTripsul cepei: simptome si tratament

Tripsul cepei: simptome si tratament

Tripsul cepei este o insecta daunator pe care o putem regasi la mai multe legume, flori si chiar la pomi fructiferi. Pe langa activitatea distructiva a daunatorului, el poate transmite si o serie de virusuri la tomate, ardei, castraveti. Este importanta prevenirea si combaterea cat mai rapida a lui, atacurile fiind foarte periculoase in special pentru rasaduri.

Denumirea stiintifica

Tripsul poarta denumirea stiintifica de Thrips tabaci Lind. si este o specie polifaga care ataca specii de plante din 25 de familii botanice (tomate, ardei, castraveti, vinete, varza, salata, conopida, flori precum trandafir, garoafe, crizanteme, gerbera, orhidee, cat si pomi precum caisul, prunul, piersicul) etc.

Daunatorul il putem gasi atat in spatiile protejete (sere, solarii), cat si in camp, livezi.

Tripsul cepei – descriere

Un adult are pana intr-un milimetru lungime, cu un corp alungit si plat, de culoare maronie, castanie. Aripile anterioare sunt de culoare uniform brun galbuie, iar cele posterioare prezinta o singura nervura longitudinala.

Depune ouale in epiderma frunzelor sau florilor.

Recunoasterea daunatorului in plante

Cum recunoastem ca avem o cultura infectata de tripsul cepei? In primul rand, adultii si larvele colonizeaza frunzele, varfurile vegetative si florile si sug seva din tesuturi producand daune directe.

In urma atacului apar pete galbene-cenusii, mai ales de-a lungul nervurilor si in timp tesuturile atacate se necrozeaza. De asemenea, foliajul prezinta mai multe pete argintii care corespund celulelor golite de seva.

Tripsul cepei daunator
Tripsul cepei daunator, recunoastere, combatere

Daunatorul are capacitatea sa se inmulteasca tot timpul anului, avand cel mai des peste 10 generatii. O femela poate depune pana la 50 de oua in timpul vietii sale.

Atacul poate fi mai puternic daca temperaturile sunt de circa 25-26 grade Celsius, si o umiditate optima.

Prevenirea tripsului cepei

Exista cateva masuri pe care le putem lua pentru a preveni atacul acestui daunator. De exemplu, sa realizam rotatia culturilor si sa folosim folia de mulci pentru a bloca contactul tripsului cu solul (tripsul se transforma in adult in sol).

Apoi, o buna curatare a buruienilor din sera sau din jurul acesteia.

Citeste si: Combaterea eficienta a coropisnitelor in gradina

Masuri de combatere

In cazul in care ne confruntam cu un astfel de atac, putem utiliza atat metode fizice, biologice, cat si chimice de combatere.

Se poate utiliza capcane lipicioase de culoare albastra sau galbena care au rolul de a captura adultii prezenti in cultura: se recomanda 1 capcana / 100-200 m patrati, care trebuie verificate saptamanal.

Metode biologice: tratamente cu Amblyseius swirskii, Typhlodromus tripsi (acarieni prădător), Aelothrips fasciatus (trips), Coccinella 7-punctata, Coccinella undecimpunctata (buburuze), Chrysoperla carnea.

Metode chimice: tratamente cu următoarele produse de protecţie a plantelor: VYDATE 10 L -10 l/ha, SANOMECTIN PRO 1,8 % – 60-80 ml/hl, VERTIMEC 1,8 EC – 60 – 80 ml/hl, MATCH 050 EC – 1,5 l/ha.

Timpul de pauza pentru VYDATE 10 L este de 21 zile; SANOMECTIN PRO 1,8 % – 3 zile; VERTIMEC 1,8 EC – 3 zile si MATCH 050 EC – 7 zile.

Citeste si: Cum se planteaza ceapa: 10 sfaturi pretioase

Sursa informatii: Autoritatea Nationala Sanitara, Ghid de recunoastere si combatere a bolilor

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine