AcasăLegume si fructeCum se planteaza ceapa: 10 sfaturi pretioase

Cum se planteaza ceapa: 10 sfaturi pretioase

Chiar si daca aveti o mica gradina, cu siguranta veti fi interesat de cum se planteaza ceapa. Aceasta nu are pretentii foarte mari, insa o recolta reusita se bazeaza pe cateva elemente importante.

Iata care sunt acestea.

Ceapa din arpagic

Daca nu aveti prea multa experienta in cultivare, va recomandam sa incepeti cu ceapa din arpagic, deoarece ajunge la maturitate mai repede decat ceapa crescuta din rasaduri sau seminte.

Marimea potrivita

Ceapa arpagic nu trebuie sa fie nici prea mica, dar nici prea mare. In mod practic, diametrul optim ar fi de circa 1,20 cm. Aceasta ar fi ceapa de cea mai buna calitate.

Nu este nevoie de fertilizare cu azot in prima perioada de dezvoltare

Cand vine vorba de cum se planteaza ceapa multi fermieri sa gandesc sa fertilizeze cu destul de mult azot si cultura de ceapa. Asta in conditiile in care in luna februarie, in spatiile protejate vom regasi legume mari iubitoare de azot.

Insa specialisti atrag atentia ca pentru ceapa nu este necesar azotul in primele perioade dezvoltare, acesta daunand mai degraba.

Cum se planteaza ceapa: Atentie la temperaturile ridicat

Temperaturile prea ridicate vor dauna culturii de ceapa, in special pentru cea tanara. Din acest motiv recolta poate sa fie mult diminuata.

Nu lasati buruienile sa creasca pe langa cultura de ceapa

O dezvoltare armoniasa pentru cultura cepei sa face cu mare grija impotriva buruienilor. Un sfat este sa acoperiti cu ziare suprafata care urmeaza sa fie plantata. Veti face asadar doar o gaura prin ziar in pamant cand doriti sa plantati un bulb.

Prin acest mod, dezvoltarea buruienilor va fi blocata cat mai mult timp.

Pentru plivire, este bine ca aceasta operatiune sa o faceti cand pamantul este mai umed si moale.

Seceta, dusmanul cepei

Un alt aspect la care e bine sa fiti atent este si lipsa de umiditate. In conditii de seceta, ceapa va deveni ceva mai iute, prin urmare nu este de dorit.

Momentul cand nu mai irigam

Exista un moment important cand e bine sa ne oprim cu irigarea la cultura de ceapa. Acesta este atunci cand fruzele incep sa se ofileasca.

Dupa aceasta perioada, apa in exces nu face nimic altceva decat sa reduca capacitatea cepei sa se pastreze in timp.

Recoltarea

Pentru ca recoltarea sa fie mai usoara, este bine ca frunzele ramase sa fie culcate la pamanat.

Scoaterea din pamant a bulbilor

Este foarte important sa nu raniti bulbii atunci cand ii scoateti, prin urmare ar fi bine sa utilizati in acest caz o furca.

Pregatirea pentru iarna

In prima faza este necesar sa uscam cepele punandu-le la soare cu tot cu frunze. Este bine sa le intoarcem de cateva ori.

Citeste si: Recoltarea cepei: momentul optim de culegere

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine