AcasăLegume si fructeCum se ingrijesc pomii in primul an dupa plantare?

Cum se ingrijesc pomii in primul an dupa plantare?

In primii an de la plantare, pomii au o sensibilitate mai mare. In functie de cum sunt protejati in aceasta prima perioada de viata, asa vor fi capabili sa se dezvolte si sa dea roade. Iata cateva sfaturi practice pentru protejarea pomilor in primul an dupa plantare.

Daca plantarea a fost realizata in toamna si daca aveti pericolul ca iepurii sa roada pomii, atunci trunchiul lor se va inveli cu coceni de porumb desfrunziti, bete de floarea-soarelui, stuf sau chiar material plastic.

Dupa 10-15 zile de la plantare, pomii se leaga de tutori cu sfoara sau cu rachita. Legatura se face in forma cifrei 8, iar intre tuture si pom se pune un somoiog de paie.

Controlul prinderii

Primavara (chiar si in cazul pomilor plantati toamna) se face proiectarea trunchiului in cazul cand pomii s-au plantat ca varga sau taierea ramurilor din coroana, iar pe la inceputul lunii mai, cand majoritatea pomilor plantati au pornit in vegetatie, se face controlul prinderii.

La pomii neporniti in vegetatie se stabilesc cauzele neprinderii si se iau masuri pentru inlaturarea lor. Astfel, daca pomii au fost plantati cu coletul prea jos sau prea sus fata de nivelul solului, se scot si se replanteaza corect.

Udarea

Cand pamantul nu a fost bine calcat la plantare, se taseaza cu aceasta ocazie. De cate ori e nevoie, pomii plantati se vor uda. Este important de stiut ca udatul trebuie sa se faca inainte ca pomul sa sufere si nu dupa ce el s-a ofilit.

Inca o regula: pomii trebuie udati rar si cu multa apa, nu des si cu apa putina. La un pom se vor turna 4-5 galeti de apa, dupa ce inainte s-a indepartat stratul de mulci si s-a facut o copca (farfurie) larga de 1 metru. Dupa ce apa s-a infiltrat in pamant se asaza din nou stratul de mulci (paie stricate, gunoi paios).

Crapaturi adanci

Uneori se intampla ca la inceputul verii, pe marginea gropii facute la plantare, din cauza asezarii pamantului, sa se formeze crapaturi adanci, prin care se pierde apa, iar uscaciunea patrunde la radacini.

Ce putem face aici? Se sapa pamantul cu harletul la adancimea de 20-25 cm, pe linia crapaturilor, adica pe marginea gropii. Dupa aceea se marunteste si se niveleaza bine solul.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine