AcasăCasa si gradinaTrandafiri pentru dulceata: Cele mai bune soiuri

Trandafiri pentru dulceata: Cele mai bune soiuri

Daca ai macar o bucata de pamant, e pacat sa nu o cultivi cu ceva care iti place si din care poti realiza si ceva gustos. O idee in acest sens credem ca sunt trandafirii pentru dulceata. Sunt deosebit de frumosi, vizual, si, crescuti cu pricepere, pot fi principalul ingredient de baza pentru dulceata de trandafiri – una apreciata la noi in tara.

Merita precizat de la inceput ca exista anumite soiuri speciale de trandafiri din care se poate face dulceata. Asadar, nu orice soi de trandafir poate fi folosit pentru acest preparat.

Trandafiri pentru dulceata: cele mai bune soiuri

Exista multe soiuri de trandafiri pentru dulceata, unii cu o inflorire mai abundenta, altii cu un parfum mai puternic, fiecare cu diverse caracteristici proprii. Potrivit cercetatorilor, exista trei soiuri principale de trandafiri pentru dulceata: Rosa Rugosa, Rosa Damascena Rosa centifolia.

Rosa Damascena

Il regasim destul de frecvent in plantatiile din Romania, deoarece are o adaptare buna la clima noastra si, pe langa acest lucru, ofera si o recolta mare de petale. De exemplu, aproape doua kg se pot obtine de la o tufa de trandafir din soiul Rosa Damascena, denumit si Trandafirul din Damasc.

Trandafiri pentru dulceata Rosa Damascena
Trandafiri pentru dulceata Rosa Damascena

Are un parfum intens (ceea ce il face recomandat primul pe lista pentru cei care fac dulceata sau uleiuri esentiale) si are diverse sortimente intinse pe mai multe continente. Unul dintre ele are o floare extrem de bogata, care numara peste 30 de petale.

Soi romanesc de trandafir pentru dulceata: Arges 1

Poate parea greu de crezut, dar cercetatorii romani au reusit sa proiecteze un soi de trandafir pentru dulceata, adaptat conditiilor pedo-climatice din tara noastra. Potrivit specialistilor, acestia si-au bazat cercetarile pe soiul Rosa Rugosa, iar din acestea au fost create doua noi soiuri: Arges 1 si Arges 2.

Trandafirul pentru petale crește sub formă de tufă, cu tulpini mai multe apărute din zona coletului, un arbust putând atinge înălțimea de 1,7 m.

Rosa rugosa Thumb

Este un arbust inalt de 1-1,5 metri, cu un sistem de radacini bine dezvoltat. Tulpinele si ramurile tinere au ghimpi mri, drepti si lungi de 4,5 mm. Floarea, de culoare rosie purpurie, are in jur de 30-40 petale, ce sunt catifelate pe partea interioara si mate pe cea exterioara.

Trandafir soi Rosa rugosa
Trandafir soi Rosa rugosa Foto: Nea Garden Cluj

Este un soi foarte precoce, inflorind chiar din primul an dupa plantare. Perioada de inflorire abundenta dureaza 3-4 saptamani si incepe din a doua decada a lunii mai pana in prima decada din luna iunie.

Soiuri de trandafiri de dulceata: Honey Vanilla

Un alt soi pe care cultivatorii romani il mai folosesc este si Honey Vanilla, usor de reperat in gradina dupa petalele sale pictate in culorile vaniliei sau ale piersicii. Este si el productiv, ofera o recolta buna de petale si, ce merita subliniat, florile au o rezistenta de aproape doua saptamani, dupa ce au fost taiate.

Honey Vanilla trandafiri de dulceata
Honey Vanilla trandafiri de dulceata

Tufa acestui trandafir poate ajunge la o inaltime de 1,2 metri, iar florile pot atinge diametre de 8-9 cm. Cei din domeniu spun ca are o rezistenta mare la temperaturi, fiind capabil sa reziste si la -30 grade Celsius.

Citeste si: 7 retete pentru a prelungi viata trandafirilor taiati

Rosa centifolia L

Atinge inaltimi de 0,6 – 1 m, prin urmare, si din acest motiv, inradacinarea este mai putin profunda comparativ cu alte specii. Frunzele sunt mari, pieloase, pe partea superioara verzi, glabre, pe cea inferioara palide.

Florile, de obicei solitare, lung pedunculate, sunt mai mari si bogate in petale, groase, de un roz intens, puternic parfumate. Inflorirea se produce la inceputul si mijlocul lunii iunie si se continua, mai slab, pana toamna tarziu.

Madame Isaac Pereire

Un alt soi de trandafiri pentru dulceata este si Madame Isaac Pereire, originar din Franta, recunoscut in lumea larga pentru florile sale deosebit de frumoase si parfumate. Iubeste soarele plin si infloreste in iunie, iulie, august si septembrie.

Madame Isaac Pereire trandafir soi
Madame Isaac Pereire trandafir soi Foto: MarinaGabriela SunPhoto

Trandafiri de dulceata: Rose de Rescht

Originar din Iran, soiul Rose de Rescht este si el folosit destul de des pentru obtinerea dulcetii de trandafiri. Dispune de niste flori frumoase, ample, in nuante de roz aprins, care pot avea si pana la 50 de petale.

Trandafiri dulceata rose de rascht
Trandafiri dulceata rose de rascht

Se dezvolta bine daca i se ofera un sol fertil, permeabile, cu o umiditate adecvata. Nu este sensibil la boli si daunatori. Inflorirea se poate produce pana in ultimele zile de toamna.

Din ce fel de trandafiri se face dulceata

Pentru a face dulceata din aceste minunate flori, trandafirii trebuie sa provina din anumite soiuri, acestea avand – fata de altele – anumite caracteristici ce ajuta la prepararea dulcetii in sine. Mai mult decat atat, soiurile pentru dulceata au si un anumit parfum mai deosebit. De aceea, nu se poate face dulceata din orice trandafir.

Cand se culeg trandafirii de dulceata

Recoltarea petalelor de trandafiri poate fi usor diferita in functie de soiul pe care il cultivati. De exemplu, la specia R. rugosa recoltarea se face manual, in faza de deschidere a bobocilor florali, impreuna cu receptaculul, in lazi sau cosuri de rachita.

Deoarece petalele se pot altera usor, se recomanda ca recoltarea sa se faca pe vreme uscata, evitandu-se zilele ploioase sau diminetile cu roua.

Pastrarea temporara pana in momentul recoltarii se face in incaperi racoroase. In perioada infloritului maxim, culegerea petalelor se face zilnic sau la 2 zile, pentru a nu inregistra pierderi.

La un hectar de trandafiri se poate obtine o cantitate de 4 tone de petale si se pot recolta minim 2000 de drajoni, fara sa afecteze productivitatea si vitalitatea plantatiei.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine