AcasăLegume si fructeBolile lamaiului: sfaturi pentru a le trata

Bolile lamaiului: sfaturi pentru a le trata

Bolile lamaiului pot fi frecvente si, de cele mai multe ori, sunt declansate de conditii improprii de cultura (temperatura, apa, ingrasaminte).

Virozele sunt boli destul de periculoase, deoarece odata depistate nu pot fi combatute prin tratamente curente, singura posibilitate de evitare fiind prevenirea lor.

Bolile lamaiului: cele mai frecvente

Aceste viroze pot sa se manifeste de la mici pete clorotice la nivelul frunzei pana la uscarea pomilor. Dintre virozele mai importante sunt: tristetea citricelor, care provoaca la inceput slabirea apoi moartea pomior; psoroza, care determina crapaturi si exfoliere ale scoartei, acumulari de gome; impietrirea fructelor, care determina acumularea gomelor in mezocarp etc.

Bacteriozele dau probleme mai mari, unele determinand arsuri la nivelul frunzelor, care mai tarziu se ingalbenesc si cad, provocand o crestere greoaie a plantelor si o inflorire slaba.

Cele mai multe probleme cu bolile lamaiului sunt date de ciuperci, care pot compromite productia sau usca plantele in timp scurt. Dintre acestea: putregaiul coletului, care determina formarea unor ulceratii la nivelul coletului, partii inferioare a trunchiului si a radacinilor, leziuni pe care apar o serie de scurgeri gomoase, boala actionand in conditii de umiditate mare in sol.

Putregaiul uscat, de asemenea, provoaca uscarea in masa a citricelor si mai ales a lamaiului.

Fuzarioza, manifestata prin pete pe frunze si scurgeri gomoase pe fructe.

Daunatori ai lamaiului

Dintre daunatorii mai periculosi amintim: afidele, cu actiune mai mare asupra plantelor tinute afara (gradina, terasa) la care afecteaza direct varfurile de crestere si fructele tinere si indirect prin „roua de miere” pe care o lasa, asigurand conditii optime de dezvoltare a fumaginii.

Acarienii atacat in mod special in conditii de caldura mare. Paduchii testosi sunt vizibili pe fata interioara a frunzelor si pe lastarii tineri, sub forma unor mici ridicaturi galbui la inceput, apoi cafenii, care prin stergere se exfoliaza; tripsii care apar mai ales in sere.

Cum ne dam seama ca plantele au carente

Aparitia daunatorilor este cel mai adesea favorizata de unele carente ale plantei. Petele maronii si marginile uscate indica de exemplu o carenta de potasiu. Frunze cu nuanta violacee – carenta de fosfor. Pete clorotice, galbui sau uscate ce afecteaza partial sau total frunzele arata o arsura provocata de scoaterea brusca la soare.

Caderea frunzelor mai poate sa fie determinata de mentinerea plantelor in curent sau in camere prea calde, de peste 18 grade Celsius, si cu putina lumina.

Prevenirea problemelor de sanatate la lamai

Pentru combaterea daunatorilor, in special a paduchilor testosi, se pot folosi mai multe produse la indemana oricui, dintre care: 1:3 alcool medicinal, solutie de sapun de casa sau infuzie de tutun (cateva tigari la jumatate de litru de apa, timp de 24 ore). Cu aceste solutii se sterg bine frunzele, in special pe fata inferioara si lastarii tineri, folosind bucati de tifon sau vata, pana la inlaturarea insectelor.

Tratamentul se va repete la 2-3 saptamani. Este bine sa observam din timp plantele si sa nu le lasam sa ajunga la un grad mare de infestare. Daca infectia este puternica, dupa stergerea plantei (prin care se inlatura insectele adulte si mai ales scutul protector) se va folosi si un insecticid.

Si pentru boli se pot utiliza o serie de produse preparate la nivel casnic: infuzia de urzici (o mana buna de urzici proaspete sau uscate la un litru de apa timp de 1-2 zile).

Mai multe detalii despre ingrijirea lamaiului puteti citi in acest articol.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine