AcasăCombaterea daunatorilorCombaterea eficienta a coropisnitelor in gradina

Combaterea eficienta a coropisnitelor in gradina

Prezenta coropisnitelor in gradina cu legume, precum si in sere si solarii, poate afecta puternic productia. Este un daunator care provoaca multe pagube, de aceea este bine sa prevenim aparitia lui.

Cu toate acestea, daca ne confruntam cu aceasta problema avem la indemana cateva insecticide eficiente, inclusiv bio, pe care le vom prezenta in articol.

Cateva lucruri despre coropisnite

Daca ati observat atacuri virulente ale coropisnitelor o data la doi ani acest lucru se intampla deoarece ele dezvolta generatii din doi in doi ani.

Atacul coropisnitelor apare cand umiditatea este ceva mai pronuntata, iar prezenta lor arata de asemenea ca solul este unul bogat in nutrienti.

Nu le vom vedea ziua, la suprafata, deoarece ele ies noaptea, cand se mai racoreste.

Cum ne dam seama ca avem de-a face cu o invazie de coropisnite

Principalul atac pe care coropisnita il da este la radacinea plantelor, pe care le roade, formand gauri in ele si ducand, fireste, in cele din urma, la ofilirea plantei afectate.

Mai mult decat atat, coropisnita se hraneste fie cu radacini, frunze, cat si cu alte insecte pe care le gaseste in sol (rame de exemplu).

Astfel, ofilirea rapida a unei plante poate indica destul de clar atacul coropisniteor.

Combaterea eficienta a coropisnitelor in gradina
Combaterea eficienta a coropisnitelor in gradina

Atacurile in mod frecvent se regasesc la specii precum tomate, ardei, castraveti, ceapa, morcovi, cartofi, precum si la legumele din familia verzei. Nu de putine ori, atacul coropisnitelor asupra cartofului sunt punctul de plecare catre o multime de boli.

Primul val de atac al acestui daunator se inregistreaza in luna martie, atunci cand iese din hibernare. Afectarea plantelor se inregistreaza in lunile de primavara si vara cel mai mult.

Combaterea coropisnitei

In primul rand, metoda de a preveni acest atac se refera la araturi adanci care se fac iarna si, de asemenea, la lucrari realizate primavara in sol (grapa cu disc). In acest mod, se distrug larvele si ouale depuse in sol.

Varinta naturala de combatere a coropisnitelor

O buna parte din fermieri folosesc un fel de capcana de atragere a coropisnitelor. De exemplu, toamna, se sapa niste gropi cu latimea, lungimea si adancimea de 50 cm, pe care le umplem cu gunoi de grajd (se recomanda cabaline).

Gropile se vor desface, iar gunoiul de grajd se va arde (acest lucru trebuie facut pana la mijlocul lui februarie). De asemenea, niste pradatori naturali ai coropisnitelor sunt cartitele.

Metoda cu miere de albina – capcane impotriva coropisnitelor

Puteti lua o bucata de carton, cat o foaie A4, iar pe aceasta vom intinde o lingura de miere. Coropisnitele sunt atrase de mirosul dulce si vor veni catre aceasta. Pentru o suprafata de 5 metri patrati, capcana isi va dovedi eficienta. Coropisnitele pur si simplu se vor lipi de miere.

De asemenea, se poate realiza o capcana cu bere, intr-un recipient pe care se pune la suprafata solului (ingropat, dar lasat liber sus). Berea se va schimba la o saptamana pentru eficienta.

Coropisnitele sapa intodeauna cu capul in jos si cad in capcane de unde nu mai pot iesi.

Extract de urzici

Coropisnitele manifesta oroare fata de mirosul de extract de urzici. Vom pulveriza purin de urzici diluat la 20% peste plantele protejate, cat si peste sol.

Combaterea eficienta a coropisnitelor cu malai si Borax

Iata de ce avem nevoie: malai, apa, zahar si Borax. Vom lua jumatate de kg de malai pe care il turnam intr-un lichean micut. Apoi, intr-o sticla de plastic putem pune 400 ml de apa, in care vom adauga 8-10 lingurite de zahar si 2 lingurite de Borax. Amestecam foarte bine pana se dilueaza complet substantele.

Citeste si: Tratamente ardei: cum prevenim bolile si cum le tratam

Turnam apoi substanta rezultata peste malai, insa doar atat incat sa avem un malai umezit, mai moale (nu unul cu prea multa apa, moale.)

Substante rezultata (malaiul) se poate depozita intr-un recipient cu capac.

Cum il aplicam: luam solutia cu o lingurita si punem in mai multe locuri, la tulpina plantelor. Borax este un insecticid natural, non-toxic pentru om.
Zaharul este dulce, aceasta va atrage coropisnita. Sistemul ei digestiv nu va putea insa sa proceseze malaiul si nici Boraxul, de aceea va muri. Iata asadar inca o metoda naturala.

Mai multe detalii puteti urmari in acest filmulet:

Insecticid pentru coropisnite

Exista bineinteles si varianta de a utiliza substante toxice pentru a reduce si elimina invazia de coropisnite. In acest caz se folosesc produsele Mesurol 2 RB (5 kg/ha, administrat pe sol cu incorporare usoara).

Un alt produs este si COROCID (40 kg momeli / ha atunci cand se transplanteaza rasadurile).

Unii agricultori recomanda si Sintogril atunci cand invazia este ridicata. Este important sa respectati toate recomandarile de pe eticheta atunci cand utilizati un produs toxic.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine