AcasăCresterea porcilorCum afli greutatea unui porc fara cantar

Cum afli greutatea unui porc fara cantar

In decembrie, comertul cu porci este la cel mai inalt nivel din intregul an, de aceea, aproximarea greutatii pe care o are un animal poate fi de un real folos, atat pentru crescatori, cat si pentru clienti.

Exista o formula de calcul care va poate spune cam la ce greutate se afla un porc. Tot ce aveti nevoie pentru acest demers sunt un metru liniar, un calculator (cel de la telefon) si formula in sine de calcul.

Deloc de neglijat: aveti nevoie de o persoana care cunoaste temperamentul porcului si reuseste sa-l masoare. Incercati sa linistiti animalul inainte de a face acest lucru, dandu-i de mancare. Daca observati ca porcul este prea agitat abandonati demersul de a-l masura, pentru a nu provoca un accident, sa nu va raniti.

Primul pas pe care ar trebui sa-l faceti este sa masurati lungimea porcului.

Lungime (L): se masoara cu ruleta sau cu un metru liniar pornind din spatele urechilor porcului si pana unde incepe coada animalului, potrivit Agrointeligenta.

Circumferinta porcului (C): se masoara in spatele picioarelor din fata ale animalului.

Greutatea aproximativa a porcului se calculeaza cu urmatoarea formula:

G = C x C x L x 69,3

G = greutatea aprox. a porcului; L = lungimea sa; C = circumferinta porcului; 69,3 = constanta de calcul.

Pentru a afla greutatea carcasei porcului inmultiti greutatea porcului cu 0,72. De exemplu, daca greutatea porcului a fost de 114 kilograme, greutatea carcasei este de 82 kg.

Citeste si: Cum sa ai porci uriasi de Craciun cu acest supliment

Aceasta formula de calcul va ofera o aproximare a greutati. Pentru a cunoaste exact greutatea lui va trebui sa utilizati un cantar.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

2 COMENTARII

  1. Cind dai o formula de calcul trebuie sa dai si unitatile de masura pentru acele variabile: L si C, metri, centimetri, …
    Logic sunt metri dar mpentru rigurozitate se dau si unitatile de masura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine