AcasăOvineMerinos de Palas: o rasa deosebita, creata cu eforturile specialistilor romani

Merinos de Palas: o rasa deosebita, creata cu eforturile specialistilor romani

Merinos de Palas ocupa un loc deosebit de important in cercetarea romaneasca de ovine, aceasta fiind o rasa de oi in care s-au investit resurse importante, devenind astazi una din rasele din Romania care poate concura cu succes pe plan international.

Inainte de anii 60, au inceput primele incrutisari intre oile autohtone si berbecii din rasele Merinos Rambouillet si Merinos semi-precoce german (din crescatoria Leutewitz din Germania). Toate aceste eforturi, precum si cele din anii urmatori, au fost realizate de specialistii din cadrul Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor Palas – Constanta.

Omologarea oficiala a rasei de oi Merinos de Palas are loc in 1960. Din pacate, in prezent, efectivele s-au diminuat mult, dar cercetatorii au reusit sa demareze proiecte de conservare genetica, pentru a pastra nucleul acestei rase.

Merinos de Palas, caracteristici generale ale rasei

  • Productia medie de lana fina la berbeci 10-12 kg, iar la oi 5-7 kg
  • Sporul mediu zilnic la ingrasare: 180-210 grame
  • Greutatea corporala medie la varsta de 6 luni: 35-40 kg.
  • Productia de lapte totala pe oaie este de 100-120 litri.

Datorita aprecierii rasei atat pe plan national, cat si in strainatate, cercetatorii romani au dezvoltat si doua noi linii ale rasei Merinos de Palas, una dedicata productiei de lapte, iar cealalta pentru productia de carne.

Linia de Lapte – Merinos de Palas

Aceasta linie a fost creata prin incrutisarea raselor Ostfriza si Awassi cu rasele Merinos de la noi, avand obiectul principal de sporire a capacitatilor de producere a laptelui. Compozitia genomica: 55% Friza, 35% Merinos de Palas si 10% Awassi.

Miei Merinos de Palas
Miei Merinos de Palas Foto: Acodobrogea.ro

Astfel, noua linia a rasei pentru lapte, omologata in 2010, are o productie totala de lapte de pana la 220 de litri pe cap de animal, cu o durata a lactatiei de peste 180 de zile.

Linia este folosita in prezent la ameliorari in crescatoriile de oi din numeroase judete ale tarii.

Recomandare: Oile Assaf, rasa cu productie mare de lapte si cu o carne frageda

Merita de precizat, de asemenea, ca rasa de Lapte Palas este competitiva cu cele mai bune rase de lapte din lume. Avantajul rasei romanesti este adaptabilitatea inalta la conditiile din Romania. In schimb, rasele Ostfriză si Lacaune au capacitati reduse de adaptare la conditiile pedo-climatice de la noi.

Caracteristici ale rasei Palas de lapte

  • producția totala de lapte – 200 de litri/oaie;
  • cantitatea de lapte muls (marfă) – 140 de litri/oaie față de 30 de litri de lapte marfă la rasele autohtone;

Linia de carne Palas

O noua linie a rasei Palas a fost omologata in 2012, fiind formata din Merinos de Palas (matern), cu berbeci din rase Ile de france si altele precum Romanov, Ostfriza, Suffolk. Compozitia genomica este de 57% Ile de France, 36% Merinos de Palas, iar 7% alte rase.

Berbeci merinos-de-palas

Greutatea oilor ajunge la 60-65 de kilograme, iar berbecii ating 95-100 kg. Sporul de ingrasare este de 300-350 grame.

Rasa prolifica Palas

Mai exista o noua linie recent dezvoltata pentru rasa Palas, datorita eforturilor cercetatorilor romani, aceasta fiind denumita Rasa Prolifica Palas. Conform numelui, principala caracteristica ce s-a dorit dezvoltata la aceasta noua linie a fost prolificitatea, care atinge in acest caz 160-180%.

Miei intarcati la 100 de oi fatate 140-160 capete. Are un sezon lung de reproductie (tot anul, cu anestrie in luna februarie). Productia de lapte marfa: 80 – 100 litri/oaie mulsa.

Aceasta linie a fost creata prin incrutisarea raselor: Romanov, Ostfriza, Landrace Finlandez cu Palas.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Citind despre rasa Merinos de Palas, nu pot să nu mă simt mândru de ceea ce pot realiza specialiștii români. Cu toate acestea, mă întreb cum acest tip de realizări ar putea fi aplicate pe scară mai largă în agricultura română? Sunt alte specii sau rase care ar putea beneficia de asemenea de îmbunătățiri? Ce rol joacă tehnologia în acest proces? Se pare că avem multe oportunități de dezvoltare în domeniul agro-zootehnic, dacă știm să le valorificăm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine