AcasăLegume si fructeProducerea stolonilor de capsuni: tehologia de la A la Z

Producerea stolonilor de capsuni: tehologia de la A la Z

Producerea stolonilor de capsuni, liberi de viroze, se realizeaza in primul rand prin termoterapie. Aceasta este o metoda utilizata de multa vreme. Din fiecare soi se identifica tufele cele mai sanatoase si mai productive, de la care se recolteaza rozetele de pe stoloni. Aceste rozete se planteaza in luna septembrie in ghivece, asigurandu-li-se conditii optime pentru o buna inradacinare pana la venirea iernii.

Tratamentul termic se aplica in martie – aprilie, dupa pornirea plantelor in vegetatie. Plantele se introduc in camera de termoterapie, unde se asigura o temperatura de 37 – 38 grade Celsius, umiditate atmosferica de 60-80 % si 14 ore de lumina zilnic 10.000 – 15.000 lucsi.

In conditii optime de cultura, o planta produce pana la 80-150 rozete pe stoloni, bune de plantat.

Infiintarea plantatiilor-mama producatoare de stoloni

Alegerea terenului. Plantatiile-mama se amplaseaza in zone cat mai favorabile culturii capsunului, intr-un numar redus de unitati specializate, luindu-se masuri de izolare fata de focarele posibile de infectii cu virusuri.

Cerinta principala in alegerea terenului este ca acesta sa necesite minimum de nivelare, sa se preteze la irigare, iar solul sa fie usor, nisipo-lutos, sa nu formeze crusta si sa nu fie imbuiernat, mai ales cu pir.

Cultura premergatoare. Va fi o leguminoasa (mazare, fasole) sau o planta prasitoare ingrasata cu 60-80 tone la hectar gunoi de grajd bine descompus, care se recolteaza cel mai tarziu in prima decada din septembrie (varza de vara, cartofi timpurii, ceapa).

Fertilizarea si pregatirea terenului. Cu cel putin 2-3 saptamani inainte de plantare se administreaza 60-80 tone de gunoi de grajd, daca nu a fost aplicat la cultura premergatoare, plus 400-500 kg superfosfat si 250 – 300 kg sulfat de potasiu la hectar.

Apoi terenul se ara la adancimea de 30-32 cm si se marunteste si se niveleaza foarte bine prin 2-3 treceri cu grapa cu discuri sau cu combinatorul, astfel ca pamantul sa fie bine maruntit.

De asemenea, se iau masuri de dezinfectie a solului.

Epoca optima de plantare. Este in perioada 1 septembrie – 15 octombrie. In zonele sudice plantarea trebuie incheiata pana la mijlocul lunii octombrie, iar in cele nordice sa nu depaseasca data de 15 septembrie. Plantarea prea timpurie, in august, mai ales in zonele sudice, favorizeaza diferentierea mugurilor floriferi, respectiv aparitia de inflorescente in primavara urmatoare, care intarzie cresterea stolonilor si necesita cheltuieli suplimentare cu suprimarea.

Citeste si: Soiuri de capsuni care rodesc tot anul

Distantele de plantare. Sunt de 1,6 – 2 metri intre randuri la soiurile cu filamente lungi si mijlocii si de 1,3 – 1,5 m la soiurile cu filamente scurte. Distanta de plantare pe rand este de 0,5 m pentru toate soiurile.

Cum realizam plantarea

Producerea stolonilor de capsuni se bazeaza, fireste, pe o atentie deosebita la modul de plantare. Plantarea se face manual sau mecanizat, cu un plantator de rasaduri de legume, cu sectiile reglate la 1,3 – 2 m, distanta dintre randuri.

Inainte de plantarea manuala se face marcarea randurilor. Tehnica plantarii o puteti citi aici: Cum se planteaza capsunii: Perioada optima, tehnica si ingrijirea necesara.

Intretinerea solului

Solul se mentine afanat prin 3-4 prasile mecanice si alte 3-6 prasile manuale, si se iriga mai des (de 6-10 ori) prin aspersiune, cu cate 250 m cubi de apa la hectar, la fiecare udare.

Prasilele manuale vor fi efectuate cu multa atentie pentru a nu deranja rozetele in curs de inradacinare.

In partea a doua a perioadei de vegetatie, cand filamentele stolonilor ocupa toate intervalele si nu se mai poate efectua prasitul, se face plivirea buruienilor de 2-3 ori.

Daca plantele mama formeaza inflorescente, acestea se inlatura pe masura ce apar, in 2-3 reprize. Intarzierea sau neefectuarea acestei lucrari influenteaza negativ formarea si cresterea stolonilor. Se pot face si fertilizari.

Recoltarea stolonilor

Stolonii se recolteaza toamna, primavara sau vara (in iunie), in functie de epoca de infiintare a plantatiilor producatoare de fructe.

Pentru ca recoltarea sa se faca mai usor, solul este bine sa aiba o umiditate potrivita, pentru a se desprinde usor de radacini. Daca solul este uscat, se recomanda o irigare prin aspersiune cu 5-6 zile inainte de scoterea rasadurilor.

Cultura capsunului in camp si solarii, Grigore Mihaiescu

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine