AcasăCombaterea daunatorilorErbicid pentru pir: strategii si substante pentru combatere

Erbicid pentru pir: strategii si substante pentru combatere

Cei interesati de erbicid pentru pir trebuie sa stie ca aceasta buruiana este una relativ greu de inlaturat, deoarece are o capacitate mare de a se dezvolta. Totusi, exista cateva metode eficiente prin care puteti elimina chiar total pirul.

Pirul intalneste conditii foarte favorabile de dezvoltare in Transilvania, Banat, Crisana si nordul Moldovei, provocand mari pagube la diverse culturi de camp inclusiv porumbul. Insa, aceasta buruiana poate aparea si la gazon. Pirul consuma in principal mineralele din sol.

Erbicid pentru pir: ce este mai exact aceasta buruiana

Pirul poate aparea indiferent de tipul solului, avand o germinare la o adancime de 6-7 cm. Nu exista o perioada anume a anului cand apare. Prefera insa solurile ceva mai calde, uneori secetoase si cat se poate de bogate in minerale.

Rezistenta sa mare face ca pirul sa poata rezista chiar si zeci de ani. Buruiana este una perena, monocotiledonata, cu rizomi albi si lungi.

Exista doua specii sau mai degraba sa le spunem varietati de pir pe care le putem gasi in culturi: vorbim despre pirul tarator si cel gros. Se inmultesc prin stoloni si ambele varietati produc pagube si scaderi importante ale productiei.

Despre pirul tarator putem mentiona ca apare in general vara, insa uneori si la debutul toamnei. Frunzele acestuia, la maturitate, au circa 5-6 mm. Paiul este drept, cu o inaltime de pana la 1 metru.

In ceea ce priveste pirul gros, acesta are radacini puternice, iar lastarii pornesc chiar de la baza. Are astfel o capacitate puternica de a se dezvolta si propaga pe teren. Inflorescenta este sub forma de spic. Poate creste pe tot parcursul anului, in regiunile calduroase.

Cele mai afectate culturi de pir

Avand in vedere ca aceasta buruiana, pirul, poate aparea pe numeroase tipuri de sol, si culturile afectate sunt destul de numeroase.

Insa, cel mai frecvent se regaseste pe terenuri unde avem grau, porumb, precum si leguminoase, cat si la capsuni. Chiar si gazonul poate fi afectat de pir, la fel si pasunile.

Pirul extrage din sol minerale pe care si le depoziteaza pentru a rezista pe parcursul iernii. Apoi, pe terenurile unde nu au fost facute tratamente poate aparea an de an. Pirul se dezvolta usor pe orizontala datorita tulpinilor sale taratoare.

Astfel, in prezenta acestei buruiene, plantele raman fara substantele nutritive din sol, existand de asemenea riscul de a atrage si alte plante sau insecte daunatoare.

Erbicid pentru pir – Combaterea integrata a pirului

Tinand seama de marea capacitate de refacere biologica a pirului si raspandirea rizomilor prin mijloacele de prelucrare a solului, Ciorlaus (1985) afirma in lucrarea sa ca singura metoda de eradicare este combaterea integrata.

La programul de combatere integrata trebuie sa se ia in considerare toate componentele incepand cu metodele preventive: eliminarea transportului de rizomi din terenurile ifestate, asolamente rationale cu plante ce pot concura pirul, combinarea metodelor mecanice cu cele chimice folosind diverse erbicide totale si selective.

Avand in vedere ca erbicidele pe baza de atrazin aplicate in doze mari combat si pirul, Ciorlaus a elaborat un sistem de combatere a pirului din cultura porumbului recomandand urmatoarea tehnologie: imediat dupa recoltatul cerealelor paioase se executa dezmiristitul sau o aratura superficiala, dupa care se aplica o doza de 3,4 – 4,5 kg/ha atrazin substanta activa incorporandu-se printr-o lucrare cu discul.

Se seamana porumb pentru masa verde la densitati mari, 200 – 300 mii plante/ha. Toamna, dupa recoltare, se ara la adancimea de peste 25 cm. In primavara anului urmator se cultiva porumb (pentru boabe sau siloz) in prealabil tratat cu doze normale de erbicide asociate (Eradicane + atrazin).

Tot despre subiectul nostru, erbicid pentru pir in cultura de porumb, merita mentionat faptul ca in parcela de porumb tratata dupa aceasta strategie productia a fost de 8.320 kg/ha cu o combatere a pirului in proportie de 100%, in timp ce parcela martor, cultivata dupa tehnologia clasica, productia de porumb a fost de numai 2.270 kg/ha.

Pentru eliminarea oricarui risc (din cauza remanentei atrazinului dupa porumb) in anul urmator se cultiva mazare, in, cartofi (sau tot porumb tratat numai cu Eradicane+ SDMA). Desigur in etapa actuala se poate combate pirul foarte bine si cu Roundup aplicat pe miristea cerealelor, precum si folosirea noilor erbicide selective ce se pot aplica la culturile de cartofi, sfecla. Insa, folosirea atrazinului are o eficienta mult mai ridicata.

Erbicid pentru pir: Substante folosite la combaterea pirului

Exista mai multe erbicide pentru pir pe care le puteti gasi pe piata. Va recomandam insa sa folositi doar substante de la companiile autorizate sa produca aceste tratamente. De asemenea, verificati autenticitatea produselor cumparate.

Revenind la combaterea pirului, aceasta se poate face si fara tratamente chimice, insa numai daca suprafata afectata este una redusa. Sapaturile si smulgerile pot fi de folos, insa trebuie sa acordam atentie si rizomilor, deoarece daca acestia raman in pamant vor da nastere unor noi plante de pir anul urmator.

Ca si erbicide se pot folosi inclusiv cele totale, bazate pe glifosat ca substanta activa de combatere.

Pulsar 40 de exemplu, de la BASF, este un erbicid cu aplicare postemergenta, pe baza de imazamox, care se absoarbe prin frunze si radacini. Se poate folosi cu succes in cadrul culturilor de lucerna, mazare, floarea-soarelui, soia, orez.

Aplicarea acestui erbicid este postemergenta, cu o doza de 1,2 l/ha pentru floarea-soarelui si lucerna (primul an de cultivatre), iar cantitati mai mici pentru celellate culturi.

De asemenea, trebuie facuta o pauza de la aplicarea erbicidului si pana la semanarea culturilor, de minim 4 luni pentru grau, ovaz si orz, de pana la 9 luni pentru porumb sau legume si de pana la 18 luni pentru rapita si sfecla de zahar.

Sursa: Combaterea integrata a buruienilor din culturile agricole, Nicolae Sarpe; BASF.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

2 COMENTARII

  1. Am un teren de o,55 Ha infestat cu Pir,problema este cum pot scapa de aceasta buruiana care i-mi dcistruged toate culturile.
    Va multumesc,
    Cu multa stima .Vasile

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine