AcasăAfaceri profitabile la taraSoiuri de capsuni care rodesc tot anul

Soiuri de capsuni care rodesc tot anul

Soiuri de capsuni care rodesc tot anul! Ce poate fi mai bun pentru un cultivator si pentru un consumator: fructe proaspete, frumoase, dulci, pe care sa le poti culege din primavara si pana tarziu in toamna.

Chiar daca exista si cateva soiuri romanesti de consum, pe care unii fermieri inca le mai folosesc, cei mai multi cultivatori de capsuni isi indreapta atentia mai degraba catre soiurile de capsun straine, cu capacitate de fructificare ampla.

Ce sunt soiurile de capsun care rodesc tot anul?

Inainte de a veni cu exemple concrete, ar fi bine sa intelegem mai exact ce inseamna capsun remontant. Mai ales ca si pentru acesta exista doua subdiviziuni. In primul rand, soiurile remontante sunt cele care produc fructe de mai multe ori pe sezon, pe parcursul unui an.

Exista soiuri de capsun remontante DSD – capabile sa produca de circa 3 ori pe sezon, prima data in acelasi timp cu soiurile timpurii, apoi o alta productie la 2-3 luni distanta, pana la ultima, in toamna.

De asemenea, mai avem si soiurile remontante NSD, cu o putere de fructificare si mai mare, acestea reusind sa fructifice constant, timp de aproape 10 luni. Exista doar cateva pauze scurte de productie, de circa o saptamana.

Acum ca avem ceva mai multe informatii despre acestea, putem discuta efectiv si despre soiuri.

Soiuri de capsuni care rodesc tot anul: sortiment

Soiul de capsun Regina Elisabeta a II-a

Cu niste fructe deosebite, mari, dulci, acest soi este des invocat de horticultori atunci cand se discuta despre soiurile remontante. Se poate insamanta in perioada aprilie-noiembrie. Ajunge la maturitate la o inaltime de circa 45 cm.

Fructifica incepand cu luna mai-iunie, prima recolta are fructe ceva mai mici 40-50 grame, insa ulterior acestea pot creste pana la 80-90 grame pe fruct.

Soiuri de capsun care rodesc tot anul Regina Elisabeta a II-a
Soiuri de capsun care rodesc tot anul Regina Elisabeta a II-a

Este apreciat ca fiind unul dintre cele mai bune soiuri de capun capabil sa rodeasca pe parcursul unui an, pana in octombrie tarziu.

Floral, soi remontant romanesc

Este un soi dezvoltat de ICDP Pitesti, cu o vigoare mica, remontant. Ofera o productivitate buna de 850 grame pe planta, cu o greutate medie a fructului de 12 grame.

Fructele soiului Floral sunt ferme si se recomanda pentru gradini si curti.

Soiuri de capsun care rodesc tot anul: Gigantella

In randul cutilvatorilor de capsuni se discuta mereu si despre soiul Gigantella apreciat, asa cum ii sugereaza si numele, pentru fructele sale foarte mari (aproape 100 grame / capsuna si 8-10 cm diametru) si gustoase. Este un soi olandez, care ofera productii mari, mai ales prin greutatea fructelor, dar pentru care atentia si ingrijirea trebuie sa fie maxime.

De asemenea, irigarea joaca la acest soi un rol foarte important. In lipsa ei, fructele nu vor avea capacitatea sa isi mareasca volumul.

Gigantella soi de capsun
Gigantella soi de capsun

Dimensiunile mai ample de crestere (inaltime 50 cm si 60 cm diametru) implica sa tinem cont de ele la plantare. Productivitatea pe o singura tufa depaseste frecvent 2 kg. Pentru o mai buna productivitate, se elimina tulpinile secundare.

Soiul Albion

Pe lista de optiuni ale soiurilor remontante merita amintit si Albion, un soi de capsun cu fructificare foarte buna, ce incepe din iunie si progreseaza pana la venirea iernii octombrie – noiembrie.

Soi de capsuni Albion
Soi de capsuni Albion

Tufele sunt de vigoare medie, iar plantele sunt adaptate foarte bine pentru terenurile din Romania. In schimb, daca sunteti intr-o zona cu multe precipitatii, este bine sa feriti soiul Albion si, eventual, sa-l cultivati in sere.

Greutatea unei capsuni ajunge la 35-40 grame si va atrage consumatorul prin culoarea de rosu aprins. Capsunul remontant timpuriu Albion este unul dintre cele mai cunoscute datorita productiei ridicate, capacitatii bune de rezistenta la inghet, precum si datorita pretentiilor scazute fata de sol.

Soiul de capsun Honeoye

Originar de peste Ocean, soiul Honeoye este o aparitia la randul ei deosebita. Acest soi de capsun se bucura si el de o productivitate ridicata, chiar daca fructele au o dimensiune medie, de circa 50 grame.

Soiuri de capsuni care rodesc tot anul avantaje si dezavantaje
Soiuri de capsuni care rodesc tot anul avantaje si dezavantaje

Pulpa este si ea de un rosu aprins si densa, poate – putem spune printre cele mai atragatoare forme, deosebite vizual. Pentru a fi rezistent la transport, cat si pentru a avea toate calitatile organoleptice se recomanda sa fie recoltat cand a ajuns 100% la maturitate.

Ca orice soi remontant, are o fructificare in valuri, incepand cu iunie si pana in septembrie.

Elegance

Un soi de capsun foarte popular printre producatorii Romani, in primul rand datoritatii capacitatii sale de a da roade bogate. Este un soi extratimpuriu, cu o rezistenta buna la ger, care fructifica in luna iunie.

Marimea fructelor este una considerabila, de circa 15 grame, iar gustul este unul pregnant, deosebit, dulce-acrisor.

Premial (Timpurii de Pitesti)

Din articolul nostru nu putea lipsi poate cel mai indragit soi de capsuni din Romania: Este vorba de Premial, un soi autohton de altfel, dorit de toata lumea datorita gustului sau deosebit.

soi capsuni premial
Soi capsuni Premial

Este rezistent la putregaiul cenusiu, insa necesita o atentie mai mare a fermierului, mai ales pentru a da productii mari. O planta are capacitatea sa dea aproape o jumatate de kilogram de fructe.

Soiul Premial mentionam ca nu este un soi remontant, adica nu va da mai multe recolte pe an. Ajunge la maturitate dupa finalul lunii mai.

Soiul Eros de capsuni

Pe lista soiurilor de capsuni care rodesc tot anul merita sa facem loc si unui englez: este vorba de soiul Eros, denumit si Flamingo Roz. Este putin diferit in sensul in care planta capata o inaltime mai mare, se intinde precum o liana.

San Andreas – soi de capsun remontant

Inca un soi de capsun remarcabil este San Andreas, capabil de fructificare de pana la sapte ori pe an. Un singur stolon are capacitatea sa ofere circa 3 kg de fructe intr-un sezon. Productia incepe primavara si poate continua fara probleme pana in noiembrie.

capsuni-san-andreas capsuni care rodesc tot timpul anului
Capsuni San Andreas. Capsuni care rodesc tot timpul anului FOTO: Gradinamax.ro

Greutatea unei capsuni este destul de mare, in general intre 50-60 grame. Cu un gust dulce, moderat, delicios, este un soi cu un randament foarte bun.

Soiul Sunrise

Tot la capitolul soiuri de capsun din strainatate merita sa-l mentionam si pe „Sunrise”, un soi de origine americana, cu o coacere timpurie.

Fructele sunt potrivit de mari, conice, cu o culoare de rosu stralucitor. Pulpa este rosie, consistenta, acidulat-dulce, potrivit de intens aromata, buna pentru masa.

Soi de capsun Sunrise
Soi de capsun Sunrise

Planta este foarte viguroasa, cu frunze mari, aproape rotunde si are flori hermafrodite.

Soiul acesta rezista bine la ger si seceta, este potrivit de productiv (12 tone fructe la hectar) si cu coacere grupata. In primele trei reprize se recolteaza circa 75% din productia totala.

Soiuri de capsuni: Talisman – cu maturitate semitardiva

Este un soi originar din Anglia, cu o coacere tarzie. Coacerea fructelor este esalonata pe o perioada de 20 zile.

talisman soi capsun
Talisman, un alt soi de capsun apreciat de cultivatori

Planta, potrivit de viguroasa, rasfirata, formeaza numerosi stoloni. Fiind rezistent la Botrytis cinerea, acest soi de capsun da productii mari si in anii umezi, cand la alte soiuri putrezesc fructele. Atinge o productivitate de 20-27 de tone la hectar. In uni ani infloreste si in august, dand o a doua recolta de fructe in septembrie – octombrie. Se recomanda atat in cultura de camp, cat si pentru gradina.

Alte soiuri remontante pe care le putem aduce in discutie:

  • Profesion: un soi rezistent la daunatori, mai sensibil insa la fainare.
  • Liberation d’Orleans: un soi de origine franceza, a carui prima productie are loc in iunie, iar cea de-a doua in toamna.

Soiuri de capsuni care rodesc tot anul: avantaje si dezavantaje

Inevitabil, si aceste soiuri de capsun au avantaje si cateva dezavantaje sa spunem. Pe lista lucrurilor pozitiev putem nota faptul ca beneficiaza de o productie ridicata, cu un debut rapid al fructificarii (ceea ce ajuta fermierul sa vina cu ele spre vanzare cat mai devreme in sezon).

Soiurile se pot creste atat in aer liber, precum si in sere, avand o rezistenta buna atat la daunatori, cat si la conditile meteo. Auto-polenizare, este de asemenea un beneficiu demn de mentionat.

Citeste si: Ingrijirea capsunilor: lucrari necesare de udare, mulcire, fertilizare si prasile

La capitolul dezavantaje putem spune ca soiuri de capsuni care rodesc tot anul produc un numar mic de stoloni. Totodata, plantarea si ingrijirea acestor soiuri de capsun trebuie sa se faca cu simt de raspundere, pentru a se dezvolta armonios. Uneori, din cauza fluxurilor dese de fructificare, capsunile s-ar putea sa nu fie prea mari, dar asta depinde si de fiecare soi in parte.

Inca un amanunt: soiurile remontante, in anul 2, pierd circa 20% din capacitatea de productie (din cauza ciclurilor dese de productie an de an), iar in anul 3 pierd circa 30-40%, fiind necesar schimbarea plantelor

Va recomandam sa va interesati chiar la producatorul acelui soi inainte sa-l plantati, pentru a va asigura ca este bun pentru tipul de cultura pe care intentionati sa o faceti.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine