AcasăLegume si fructeCum se planteaza capsunii: Perioada optima, tehnica si ingrijirea necesara

Cum se planteaza capsunii: Perioada optima, tehnica si ingrijirea necesara

Cum se planteaza capsunii este cu siguranta o curiozitate atat a agricultorilor, cat si a celor pasionati de gradinarit, dornici sa isi puna, in propriul pamant, cateva asemenea plante.

Ne propunem sa va oferim in acest articol informatii tehnice, povestite insa pe inteles, care sa va ajute in procesul de plantare a acestor minunate si dulci fructe – capsunile.

Ceea ce trebuie sa spunem despre capsun, inca de la inceput, este ca vorbim despre o planta perena, ce creste intr-un sol reavan aerat si care dispune de radacini scurte, ce se intind ca o retea, pe o adancime de circa 40 cm.

Radacina creste in primavara mai mult decat ceea ce vedem noi in exterior, iar asta se intampla in principal deoarece capsunul are nevoie de conditii favorabile de umiditate pentru a se dezvolta. Atentie: umditatea necesara a solului pentru capsun presupune si un pamant aerat, altfel poate aparea putrezirea.

Este o specie sensibila la seceta, iar cresterea ei este „culcata”, datorita ramnificatiilor subterminale. Deosebit este de asemenea ca la capsun plantele sunt intodeauna verzi iar frunzele nu cad. Situatiile in care totusi frunzele cad se intampla mai degraba din cauza temperaturilor scazute din iarna.

Pentru fructificarea optima a capsunului este necesara polenizarea.

Timpul necesar de la inflorire pana la coacerea fructelor de capsun este de circa o luna de zile sau, altfel spus, circa 40-45 zile de la pornirea in vegetatie.

Cum se planteaza capsunii: Tehnologia folosita

S-a demonstrat ca cea mai profitabila cultura de capsun este cea anuala. Astfel, capsunii se vor planta vara, in perioada iunie iulie mai exact, cu ajutorul stolonilor refrigerati, iar recoltarea se va face in primavara anului viitor.

Cum plantam capsunii
Cum plantam capsunii

Productiile generoase de capsuni sunt date la prima fructificare si maxim la a doua, ulterior acestea descresc. Intr-un an, productia de capsun pe un hectar poate fi intre 15-25 tone.

Merita spus ca pana la infiintarea culturii anuale de capsun in iunie – iulie terenul se utilizeaza pentru o alta cultura timpurie: salata, spanac, ceapa verde.

Infiintarea plantatiilor anuale

Se recomanda tereuri plane sau cu inclinatie de maxim 6%. Se va incepe cu o desfundare la 35-45 cm, moment in care putem sa incorporam in sol si gunoi de grajd. Nu adaugati sare potasica.

Citeste si: Cultivarea capsunilor: afacerea de succes a unui tanar din Maramures, pe o suprafata mai mica de un hectar

Pentru a preveni atacul daunatorilor solul se trateaza cu Lindatox 3%, 40 kg/ha si cu Nemagon 100-200 kg/ha.

Perioada optima de plantare este vara, in iulie in general. Se poate ajunge la o densitate de plante de pana la 90000 plante pe hectar.

Cand se planteaza pe teren modelat, pe fiecare brazda se pun cate doua randuri de capsun distantate intre ele la 25 cm. De la fiecare rand de capsun pana la marginea brazdei raman 12 cm Pe randuri, distanta de plantare este de 15-20 cm.

Repicare stoloni capsuni
Repicare stoloni capsuni

Se recomanda folosirea stolonilor refrigerati, deoarece pot fi plantati cat mai devreme. Nu uitati sa aveti un teren umed in momentul in care plantati.

Pregatirea stolonilor inainte de plantare

Inainte de a se planta, stolonii se fasoneaza (adica se taie radacinile pana la 17-20 cm). Din frunzele rozetei se pastreaza 3-4 mai sanatoase, cat mai centrale.

Se realizeaza apoi mocirlirea acestor stoloni: amestec de pamant galben, balega de bovine si apa. In aceasta „pasta” creata se introduc radacinile, pentru ca substanta sa se lasa pe ele.

Stolonii refrigerati nu se mai fasoneaza, ci doar se mocirlesc.

Cum se realizeaza o cultura de capsun remontant

Capsunii remontati au capacitatea sa rodeasca pe o perioada extinsa, din aprilie si chiar pana in octombrie, ceea ce reprezinta mai multe valuri de recolte. Bineinteles, productia nu este repartizata uniform pe intregul sezon.

Se recomanda ca plantarea sa se faca toamna sau primavara pentru capsunul remontant. Cei pusi in primavara, vor da o prima productia chiar in toamna acelui an.

Un capsun remontant va solicita cerinte mai mari de hrana si apa. Aplicarea mulciului (folie neagra de polietilena) este necesara pe toata perioada de recoltare, din mai pana in iunie.

Rentabilitatea unei culturi de capsun remontant este de 2-3 ani.

Cultura capsunului in sere

Acum vom discuta despre cum se planteaza capsunii in sere. Acest gen de cultura se foloseste preponderent deoarece ne ajuta sa veinm cu fructele in piata cu circa o luna si jumatate mai devreme.

Pentru a avea o cultura reusita este necesar ca stolonii ce vor fi transplantati din camp in sera sa fie bine dezvoltati cu cel putin 3-5 ramnificatii.

Plantare capsuni in spatiu protejat
Plantare capsuni in spatiu protejat

Pentru a avea plante mai puternice se folosesc in general 3 metode: repicarea timpurie a stolonilor, utilizarea de stoloni refrigerati sau folosirea stolonilor crescuti pe ghivece sau cuburi nutritive.

Actiunea de repicare a stolonilor se va realiza in perioada 1 septembrie – 1 octombrie in anul premergatori plantarii. Stolonii refrigerati se planteaza in camp la inceputul lunii iunie la distanta de 25 cm.

Stolonii plantati in cuiburi din turba, in cuburi nutritive sau in ghivece se mentin pana toamna in aer liber. Ei se uda zilnic prin aspersiune si se fertilizeaza de 4 ori cu ingrasaminte complexe.

Plantele din ghivece transplantandu-se cu pamantul din jurul lor au radacinile intacte si nu stagneaza din crestere dupa ce au fost replantate. Plantarea stolonilor in sera se face la sfarsitul lui noiembrie, cand plantutele se afla in repaus si au trecut printr-o perioada racoroasa.

Fertilizarea

Inainte de plantare, solul din sera se fertilizeaza cu 30-40 t gunoi de grajd bine descompus, 150-200 kg azotat de amoniu, 300-500 kg superfosfat, 200-300 kg fosfat de potasiu, 300 kg sulfat de magneziu, toate aceste cantitati la un hectar. Dupa fertilizare pamantul se mobilizeaza cu sapa rotativa si se dezinfecteaza prin injectare de aburi supraincalziti.

Fertilizarea capsunilor

Dupa dezinsectia termica urmeaza maruntirea si nivelarea terenului. Pe o travee de sera se planteaza doua benzi a 4 randuri de capsuni. Intre benzi se lasa o poteca de 60-70 cm, intre randurile din banda cate 30 cm, iar intre plante pe rand 20 cm.

Temperatura si umiditatea

Dupa plantare, circa o luna de zile se mentine o temperatura scazuta de maxim +5°C, pentru ca partea aeriana a plantelor sa nu porneasca in crestere inaintea sistemului radicular, apoi temperatura se ridica progresiv in medie cu 1°C pe zi, pana la 15-18 grade Celsius.

Aceasta diferenta de temperatura intre zi si noapte are un rol important asupra infloritului, fecundarii si dezvoltarii fructelor. Solul trebuie sa se mentina la 70-75% umiditate din capacitatea de retinere a apei in camp. Umiditatea atmosferica ajunge dimineata la 90-100 umiditate relativa, datorita transpiratiei plantelor din cursul noptii, dar in cursul zilei, prin aerisire, ea coboara la 65%. Se recomanda evitarea crearii unei atmosfere prea umede care stanjeneste polenizarea si favorizeaza aparitia patogenilor.

O buna aerisire contribuie la obtinerea unor plante mai robuste. Aerisirea trebuie sa se faca mai ales in perioada infloritului, in orele prea calde din zi. Nu se aeriseste in zile friguroase sau cu vanturi puternice.

Plantare capsuni sere solarii
Plantare capsuni sere solarii

Lumina

Factorul lumina este foarte important pentru cultura fortata, impunandu-se iluminatul suplimentar becuri normale cu filament, care sunt de preferat tuburile cu neon. Iluminatul suplimentar se incepe cand stolonii pornesc in vegetatie si dureaza timp de 40 de nopti alternand o patrime ora lumina cu 3 patrimi ore intuneric. Becurile de iluminat sunt instalate cat mai sus, amplasate la distanta de 6 m pe lungimea fiecarei travee.

In perioada infloritului capsunilor este necesara o intensitate de 13000-15000 lucsi. Pentru polenizarea florilor se folosesc albinele asigurand un stup la 800-1000 m2 cultura de capsuni. In lipsa acestei posibilitati se recurge la polenizarea artificiala, utilizand un jet de aer.

Pentru a obtine capsuni chiar inainte de ianuarie, se transplanteaza stolonii in ghivece la mijlocul lunii iulie, pana in 15 octombrie plantele sunt tinute in camp, iar dupa aceea se introduc in sera unde se asigura lumina suplimentara de 270W timp de 6-22 ore zilnic.

Atentie: Ingrijirea culturii de capsun

Acapararea plantelor de buruieni va stopa dezvoltarea capsunilor, lipsindu-le de apa si alte elemente nutritive. De aceea este necesar sa plivim pamantul de langa plante pentru a ne asigura ca nicio buruiana nu va creste.

De asemenea, sanatatea plantelor trebuie monitorizata permanent.

Recoltarea capsunilor

Recoltarea se va face esalonat. Coacerea nu mai exista pentru fructele culese. Cutiile de plastic sunt recomandate pentru a pastra capsunile culese, deoarece altfel acestea sunt foarte perisabile.

Refrigerarea capsunilor imediat dupa recoltare la 8-9 grade Celsius asigura reducerea pierderilor de 2 ori si prelungirea duratei de pastrare. Mai multe detalii despre recoltarea capsunelor puteti citi aici.

Speram ca v-am raspuns la cele mai multe intrebari despre cum se planteaza capsunii. Ne puteti adresa intrebarile dvs. in sectiunea de comentarii.

Surse bibliografice:

Mihaescu, Grigore – Cultura capsunului, Ed Ceres, 1998

Chira, Lenuta – Cultura arbustilor fructiferi, Ed MAST, 2000

E. Docea, V. Severin – Indrumator pentru recunoasterea si combaterea bolilor plantelor cultivate, Ed Agrosilvica, 1964

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine