La noi in tara melasa este rezultata in urma procesului de fabricare a zaharului din sfecla de zahar. In alte tari insa, aceasta poate sa fie obtinuta si din procesul de fabricare a zaharului din trestia de zahar.
Ce e melasa?
Melasa este un lichid vascos, de culoare brun-maroniu inchis, avand un miros specific, placut, asemanator cu al zaharului ars.
Practic, melasa nu contine proteina, aceasta producandu-se in procesul de digestie, din substante din grupa amidelor, in cantitate de 4 grame de PBD la un kilogram de melasa.
Valoarea nutritivei a melasei este de 0,81 U.N./kg. Este important de retinut ca melasa este saraca in saruri de calciu si bogata in saruri de potasiu, avand o reactie alcalina. Poate produce tulburari digestive, atunci cand este administrata in cantitati mari. Melasa are si o actiune laxativa.
Utilizarea melasei in furajele animalelor
Melasa constituie un mijloc deosebit de imbunatatire a calitatilor gustative a altor furaje, datorita gustului dulce care place animalelor. Astfel, se pot imbunatati calitatile gustative ale paielor si plevurilor de orice fel, care se administreaza in hrana rumegatoarelor sau in amestecuri furajere.
Melasa se foloseste in hrana animalelor, inclusiv a porcinelor, in amestec cu apa, diluata cu 4-5 parti de apa din care la porcii grasi se administreaza 0,5 kg pentru fiecare 100 kg greutate in viu. La animalele tinere, melasa se administreaza in cantitati mici.
Citeste si: Hranirea scroafelor gestante: reguli privind ratiile
In cazul furajarii animalelor cu melasa este bine sa ne asiguram ca substanta uscata din ratie este la limita maxima.
Melasa in alimentatia omului
Desi are multe proprietati nutritive, melasa nu este recomandata sa fie consumata, direct, de catre om, deoarece aceasta contine si un nivel mare de zahar.
Are un aport important de fier, seleniu si cupru, ceea ce contribuie la sanatatea oaselor.
Ce e melasa, ce contine ea: 20 de grame de melasa contin: mangan: 13%. magneziu: 12% cupru: 11%. vitamina B-6: 8%. seleniu: 6%. potasiu: 6% fier: 5% calciu: 3%.
Sursa: Cresterea porcinelor in ferme mici si mijlocii, Gheorghe Stefanescu, Gheorghe Domocos-Reman, Petre Niculae, Florin Dron.
Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:
Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.