La venirea primaverii, treburile in pepiniere devin tot mai numeroase. De aceasta data ne-am gandit sa prezentam ce portaltoi se pot folosi pentru diverse specii de pomi.
De exemplu, soiurile de mar se altoiesc pe mar franc sau pe portaltoi vegetativi MM 106, M 26, M 2, M9 etc. cand se urmareste obtinerea de meri pitici.
Parul se altoieste pe par franc, iar cand se doreste peri pitici, pe gutui.
Caisul se altoieste pe zarzar. Rezultate mai bune se obtin cand si tulpina pomului este tot de zarzar.
Prunul se altoieste pe corcodus, prun franc (rosior, buburuz sau prun Brompton).
Piersicul se altoieste de obicei tot pe piersic din soiuri tarzii: Elberta, IH Halle sau Elita de Balc.
Ciresul si visinul se altoiesc pe cires salbatic, mahaleb, visin turcesc, visin franc.
Coacazul si agrisul se inmultesc usor prin butasi, care sunt portiuni de ramuri anuale lungi de 18-25 cm si groase de 6-9 mm. La baza, taietura trebuie sa fie perpendiculara pe axul ramurii si cu 2-3 mm sub un mugure. La varful butasului taietura se face putin oblic, la 2-3 mm deasupra mugurelui din varf.
Citeste si:
Altoire mar: 10 sfaturi pentru rezultate foarte bune
Cand se altoiesc pomii: alegerea momentului perfect
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro