Pentru a raspunde la intrebarea cand se altoiesc pomii este bine sa cunoastem ce metoda de altoire vom utiliza, precum si specia de pomi. Totusi, exista doua mari perioade in care se pot altoii pomii: primavara devreme, incepand cu februarie, martie; precum si pe parcursul verii si al toamnei (pana in septembrie inclusiv).
Pentru a avea cele mai mari sanse de reusita, specialistii recomanda sa alegem un portaltoi care are o grosime maxima de 4-5 cm, nu mai mare. In cazul in care grosimea depaseste aceasta dimensiunea, vindecarea ranii se va face mai greu, deci si altoirea poate sa nu se realizeze.
Cand se altoiesc pomii: altoirile de vara
Pentru altoirile ce au loc de la inceputul lunii iulie si pana in septembrie se vor folosi lastari din soiuri nobile crescuti in anul respectiv.
Indiferent de metoda de altoire aleasa se vor utiliza partile de la jumatatea lastarilor, asta deoarece sunt sanse mari ca partea superioara sa fie ierboasa, iar partea inferioara sa fie prea putin dezvoltata.
Deoarece zilele de vara sunt de obicei toride, este bine sa evitam sa facem altoiri in perioade foarte calduroase. Cel mai mare pericol este deshidratarea pomilor, ceea ce va conduce inevitabil la pierdea altoiului.
Lastarii altoi vor fi taiati dimineata foarte devreme si li se vor indeparta imediat frunzele la nivelul carora are loc pierderea cea mai importanta de apa.
Indepartarea frunzelor se recomanda sa se realizeze cu un briceag sau foarfeca lasandu-se un fragment de petiol (codita frunzei) lung de pana la 1 cm.
Folositi portaltoi din aceeasi specie, pentru a avea cele mai mari sanse de prindere. De exemplu, pentru cires, se recomanda portaltoi precum ciresul franc, ciresul sălbatic sau visin. Cititi aici mai multe detalii despre altoirea ciresului.
Cand se face altoirea pomilor: toamna si primavara
Ca 2-3 saptamani inainte de caderea frunzelor au loc acumulari de rezerve nutritive care se depoziteaza in ramuri, tulpina si radacina. Nivelul acestor rezerve este maxim la iesirea din vegetatie, dar scade treptat pana la inceperea urmatorului ciclu vegetal.
Perioada de maxima inactivitate a mugurilor este localizata tarziu in toamna. Acestea au fost doua motive care au impus necesitatea recoltarii ramurilor altoi cu un anumit timp inainte de a avea loc altoirea, adica atunci cand nu sunt epuizate de rezerve nutritive.
Pentru samburoase se recomanda perioada noiembrie – inceput de decembrie. Asteptand o zi fara inghet desigur ca aceasta perioada poate fi depasita putin.
Ramurile samantoaselor pot fi recoltate pana inspre sfarsitul lunii ianuarie.
Cand se altoiesc pomii in functie de metoda de altoire aleasa
Putem face si cateva recomandari cu privire la perioada optima in care se pot desfasura lucrarile de altoire in functie de specificul lucrarii.
Altoirea prin oculatie (altoirea prin oculatie): perioada optima este in lunile iunie-august, deoarece desprinderea scoartei de lemn are loc cu raniri minime. In pepiniere se altoiesc in iulie prunul, piersicul, parul, gutuiul si cateva soiuri de mar. In august se altoieste marul, ciresul si visinul.
Altoirea in ochi crescand: se realizeaza ca si la altoirea in ochi dormind dar este aplicata la inceput de mai, folosind ramuri recoltate inca in toamna.
Altoirea Chip se poate aplica iarna, primavara, cat si vara. Atunci cand executam lucrarea primavara se recomandaprotejarea zonei ranite cu un bandaj.
Altoirea copulativa (copulatie simpla): se aplica iarna si primavara, deci in repaus vegetativ. Trebuie sa se urmareasca ca atat portaltoii in zona de altoire, cat si ramurile altoi sa aiba varsta de un an cand pot avea grosimea unui creion sau putin peste aceasta grosime.
Altoirea Tittel: este o metoda de altoire sub scoarta care se aplica pomilor la sfarsitul lunii aprilie, iar pregatirea coroanei in vederea altoirii se face tot in perioada aceasta.
Altoirea in despicatura: se aplica in repaus vegetativ se face primavara devreme (sfarsitul lui februarie – aprilie) si presupune o flexibilitate buna a fibrelor lemnoase. In cazul samantoaselor poate fi aplicata chiar in primele zile ale lui martie cu altoi recoltati chiar atunci.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro