AcasăLegume si fructeAltoire mar: 10 sfaturi pentru rezultate foarte bune

Altoire mar: 10 sfaturi pentru rezultate foarte bune

Marul este probabil cel mai des intalnit fruct in gradinile romanilor. Altoirea marului se recomanda inclusiv celor care doresc sa invete, sa experimenteze, deoarece aceasta specie de fruct are o versatilitate mare si ofera de cele mai multe ori rezultate foarte bune. Iata cateva sfaturi de care sa tineti cont.

Altoire mar: cand si cum procedam?

Sfatul 1: La inceputul primaverii puteti altoi marul in ochi crescand daca seva a inceput sa circule iar ingheturile tarzii au trecut. De asemenea, pe la jumatatea lui iulie si pana la jumatatea lui august daca seva incepe sa se retraga incet.

In primavara altoirea pomilor se poate practica in diferite moduri, fie in despicatura, fie cu metoda englezeasca, fie in incrustatie sau sub scoarta. Vara, altoirea marului se face in T.

Recoltarea altoilor pentru a altoi primavara

Sfat 2: Pentru a prelua ramuri care vor servi la altoire urmariti un ger puternic la jumatatea lunii ianuarie cand pomii adorm total, seva retragandu-se din extremitatile pomilor.

Luati doar ramuri sanatoase.

Sfat 3: Daca, in coroana unui mar aveti de ales intre ramuri cu vigori diferite, nu taiati lastari lacomi si nici ramuri prea firave ci doar ramuri bine alcatuite, cu extremitatile tari.

Sfat 4: Una din conditiile majore ale altoitului este conservarea altoilor. Acestia nu trebuie sa evolueze in vegetatie pe durata pastrarii, nici sa se deshidrateze. Pastrati-i in cutia de jos a frigiderului, inveliti in folie transparenta.

Momentul optim pentru altoirea la mar?

Momentul altoiului depinde de momentul la care exista o diferenta intre starea de vegetatie a altoiului si cea a portaltoiului. Ochii altoiului nu trebuie sa fie umflati in timp ce seva trebuie sa fie deja prezenta in portaltoi.

Sfat 5: Perioada ideala pentru a practica diferite altoiri la inceput de primavara la mar este cea in care infloresc merii in livada.

La ce inaltime altoim?

Sfat 6: Pentru a face o altoire mar clasica, destinata obtinerii de pomi cu trunchi semi-inalt, altoiti la 1,30 – 1,50 m de la sol. Pentru trunchi inalt altoiti la 1,80 – 2 metri inaltime de la sol.

Altoirea marului in despicatura

Una dintre cele mai folosite metode de altoire a marului este cea in despicatura. Iata ce trebuie stiut. Aceasta altoire se face pe portaltoi care, la nivelul altoirii, au 2-5 cm in diametru.

Sfat 7: Retezati portaltoiul la inaltimea aleasa cu un fierastrau sau cu foarfeca de vie apoi neteziti sectiunea facuta, cu un cosor sau cu un cutit.

Sfat 8: Altoiul va reprezenta partea intermediara a tijei alese: mugurii de la baza pot fi prost constituiti iar cei de la varf pot fi inca prea cruzi.

Dupa ce ati indepartat aceste doua parti taiati la baza altoiului o pana in forma de lama de cutit. De o parte si de alta a ochiului de la baza faceti cate o taietura oblica.

Citeste si: Altoirea ciresului: sfaturi practice pentru obtinerea coroanelor viguroase

Despicati portaltoiul pe o treime din grosime cu ajutorul unui cosor in care se poate bate usor. Crapatura trebuie sa avanseze usor pe o lungime de 6-8 cm.

Fara a retrage cosorul din spartura, introduceti pana altoiului in despicatura. Fortati usor despicatura rasucind cosorul.

Sfat 9: Altoiul trebuie sa avanseze in despicatura pana ce taieturile nu se mai vad. Scoarta despicata pe doua laturi a portaltoiului se va pune in contact direct cu scoarta altoiului aflata de o parte si de alta a muchiei penei.

Cu toata strangerea asigurata natural de portaltoiul despicat va trebui facuta si o legatura cu rafie pentru asigurarea ansamblului. Mergeti cu infasurarea de sus in jos. Formati o bucla si strangeti tare.

Ce se poate altoi pe mar

Altoirile pe mar se vor face doar cu mar, daca va doriti pomi sanatosi si roditori. Experimental doar se poate incerca si cu par, insa nu se recomanda pentru o livada.

Portaltoiul Paradisul galben de Metz este utilizat pentru obtinerea formelor joase cum ar fi cordonul sau spalierul. Marul paduret in mai multe variante este etichetat cu simbolul MM.

Marul franc rasarit din seminte este folosit pentru obtinerea de pomi vigurosi cu coroana inalta, trunchi inalt sau semiinalt.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine