AcasăAfaceri profitabile la taraRecoltare catina: 25 tone la hectar, productia record a lui Ilie Potecaru

Recoltare catina: 25 tone la hectar, productia record a lui Ilie Potecaru

Lucrarile de recoltare catina i-au adus lui Ilie Potecaru, un fermier recunoscut pe plan national pentru cultura sa deosebita de catina, o surpriza nemaipomenita: o productie de circa 25 de tone la hectar, o cantitate demna de Cartea Recordurilor.

Fermierul din satul Cojani detine in prezent cea mai mare plantatie de catina ecologica din Romania, aceasta intinzandu-se pe o suprafata de 44 de hectare. In procesul de recoltare a catinei sunt folosite uneori si drujbele, asta pentru ca arbustii au ajuns la inaltimi mari de aproximativ 5 metri.

„Terenul pe care am ales sa incep aceasta plantatie nu este deloc ales la intamplare. In primul rand este o zona cu poluare aproape zero. Noi am inceput sa cultivam catina acum 4 ani si am inceput cu 20 de hectare. Usor-usor am mai reusit sa adaugam cate 10 hectar, prin urmare am ajuns in prezent la aceasta suprafata de 44 de hectare”, spune Ilie Potecaru, potrivit Digi24.

Recoltare catina: trei soiuri care dau roade

In plantatia fermierului din Gorj au fost folosite trei soiuri de catina care au dat rezultate foarte bune.

„Arbustii au crescut la o inaltime de patru metri si jumatate, uneori chiar si 5 m. In mod normal, productia de catina seste de 7-9 tone la hectar. In acest an am avut 25 de tone la hectar si asta chiar in conditiile in care au mai ramas fructe neculese in plantatie”, spune antreprenorul.

Mai multe detalii despre fermierul Ilie Potecaru si despre plantatia sa de catina puteti citi in cadrul acestui articol.

Recoltare catina: ce se intampla cu fructele ulterior

Dupa recoltarea catinei, fructele sunt puse intr-un depozit. Aici sunt congelate intr-un timp scurt la -40 de grade Celsius. Acest procedeu este extrem de necesar pentru a mentine fructele de catina cat mai proaspete si pentru a le pastra proprietatile sale deosebite.

Catina este utilizata intr-o gama larga de afectiuni, avand numeroase vitamine. De asemenea, catina contine si calciu, magneziu, fosfor, potasiu si fier.

Pe piata un kilogram de catina e vinde cu mai bine de 2 euro. Uleiul de catina insa este cel mai scump produs care poate ajunge chiar si peste 200 de euro litrul.

„Prin procesarea pe care noi o realizam facem sucruri de catina, diverse mixuri de catina cu miere, mure, soc, aronia. Am reusit sa intram in cateva supermarketuri, ceea ce pentru mine este o reusita deoarece ne dorim foarte mult sa vindem in tara. Mai am contracte cu japonia, Germania si Dubai”, ne-a mai spus Ilie Potecaru.

Investitiile de pana acum au fost din fonduri proprii. In prezent, Ilie Potecaru incearca sa obtina un milion de euro, bani europeni, sa deschida o linie de procesare si în Gorj. „Dorim partea de deshidratare, sa marim capacitatea de procesare si depozitare, sa procesam ulei si fructe deshidratate”, mai spune antreprenorul.

In prezent, toate produsele sunt procesate in fabrica pe care a deschis-o la Valenii de Munte.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine