AcasăLegume si fructeCultivarea conopidei: semanare, ingrijire, daunatori, recoltare

Cultivarea conopidei: semanare, ingrijire, daunatori, recoltare

Cultivarea conopidei se aseamana cu metoda de crestere a varzei albe. Exista insa cateva particularitati pe care e bine sa le cunoastem. Ele ne vor ajuta sa ne asiguram ca avem o productie sanatoasa si mare cantitativ.

Cele mai multe culturi de conopida se bazeaza in prezent pe hibrizi straini. Putem mentiona aici: Snowflower, Early Snowball, Snowball 34, Malimba F1, Cabrera – timpurii, Snowball Y, Floriade, Hormade, Aubade, Ambition F1 – semitimpurii, White Rock, White Ball, Whithey F1- medii, Amsterdam F1, Dova F1 – tîrzii.

Pentru hibrizii February si Snow March perioada de vegetatie este de circa 180 zile. Sa vedem asadar care sunt cerintele pentru cultivarea conopidei.

Momentul oportun pentru semanare

Conopida are nevoi de temperaturi moderate pentru dezvoltare. In general, semanarea se realizeaza in doua perioade diferite: iarna (ianuarie – februarie) si vara (luna iunie).

Cand se planteaza conopida? Pentru a avea productie de toamna, se recomanda ca semanarea sa aiba loc in perioada verii, luna iunie mai exact. Asigurati-va doar ca odata semanata vara, conopida are resurse adecvate de umiditate (mai ales in zilele caniculare).

Daca discutam despre semanarea in iarna aici trebuie sa mentionam ca aceasta se va realiza in sere incalzite sau rasadnite incalzite. Este nevoie de o temperatura de 17-20 grade Celsius pana la aparitia rasadului.

Ulterior, temperaturile pot scade pana la 18 grade Celsius ziua, 12-14 grade Celsius noaptea. Evitati scaderile bruste de temperatura.

Soiuri conopida de toamna
Soiuri conopida de toamna

Cand rasadul a ajuns la 15-20 cm lungime si are peste 4-5 frunze atunci poate fi mutat in camp / gradina.

Pentru vara, semanarea se poate realiza si prin seminte, direct in camp (insa eficienta este una mai scazuta), sau se poate apela tot la rasadnite, asa cum se procedeaza iarna.

Trebuie doar sa fim atenti la sol, care, de cele mai multe ori, vara se va usca. Astfel, e bine sa realizam mulcirea mulcirea pe toată suprafaţa terenului cu mraniţă sau turbă. Udatul se efectuează pe măsura necesităţilor în orele de seară sau dimineaţa.

Exigente pedo-climatice

Inainte sa ne apucam de cultivarea conopidei este benefic sa luam aminte de necesitatile acestei plante.

Prefera temperaturi moderate, intre 18-25 grade Celsius. Se dezvolta bine pe soluri care au multa materie organica.

Solurile usoare, nisipoase, sunt preferate pentru culturile de vara sau de toamna atunci cand trebuie irigat abundent in caz de seceta.

Plantarea conopidei

Perioada de plantare pentru primavara este spre sfarsitul lunii martie, adica 20-25 martie, iar pentru plantarea de vara se recomanda 10-25 iulie.

Schema de plantare: 70 x 40-45 cm sau 60 x 45-50 cm.

Cand se planteaza conopida? Rasadul trebuie plantat pe brazde bine irigate, la o adancime de 7-10 cm. Este important sa nu acoperiti punctul de crestere cu solul, altfel plantele nu se vor dezvolta.

Rasadurile trebuie calite, adica in fiecare zi scoase cateva ore afara, timp de 2 saptamani inainte de mutarea in camp sau gradina.

Conopida se planteaza pe terenuri unde in anii precedenti au fost mazare, fasole, tomate, vinete, dovlecei.

Prefera soluri bogate, expuse la soare, afanate, cu un pH cuprins intre 7 si 7,5. Pe solurile compacte, radacina se asfixiaza si plantele stagneaza in crestere.

De retinut: in cultura de conopida timpurie (primavara – vara) trebuie alese sortimente de hibrizi care sa reziste la calduri mari (cele din luna mai de exemplu). Inflorescenta poate trece in floare si nu se mai poate valorifica.

Cultivare conopida
Cultivare conopida

Langa ce legume se planteaza conopida: fasolea, ceapa sunt alegeri excelente. Ambele plante descurajeaza daunatorii si atrag insectele benefice. Telina si cimbrul sunt alte plante companion bune pentru conopida. De asemenea, sfecla, spanac, ridichea. Salvia si cimbru, mirosul lor puternic, descurajeaza daunatorii.

Pe de alta parte va recomandam sa evitati mazarea care va impiedica cresterea conopidei. Nici rosiile si vinetele nu trebuie plantate in apropierea conopidei.

Fertilizarea necesara

Pentru cultivarea conopidei este important sa ne asiguram ca putem veni cu o serie de fertilizanti, deoarece aceasta planta are cerinte consistente din acest punct de vedere.

Astfel, toamna se recomanda sa incorporam in sol, sub aratura, circa 30 de tone pe hectar de gunoi de grajd, alaturi de minerale N80, P50, K50.

Cultiva conopida in gradina
Cultiva conopida in gradina

In faza de rasad, conopida va avea nevoie de o noua fertilizare cu selitra amoniacala. In aceasta faza se adauga 30 grame pe metru patrat sau 100-150 kg pe hectar.

Udarea

Fiind un soi de varza si conopida are pretentii destul de mari pentru apa. Prima udare este necesare sa se faca la o saptamana dupa plantare.

Ulterior irigarile se fac atunci cand este necesar, cu circa 300 m cubi de apa la hectar. Pînă la acoperirea cu frunze, după fiecare udare, este necesară afînarea suprafeţei solului la adîncimea de 3–5 cm.

Ingrijirea conopidei

In primul rand, trebuie sa ne asiguram ca nu avem in preajma ei buruieni. Astfel, afanarea solului este importanta. Apoi, mai exista un aspect de care trebuie sa tinem cont.

Frunzele care nu protejeaza capatana fac ca aceasta sa se ingalbeneasca din cauza razelor solare. De aceea, este bine ca frunzele sa fie acopere bine capatana, asigurandu-ne de acest lucru.

Conopida cultivare gradina
Conopida cultivare gradina

De asemenea, conopida este foarte sensibilă la insuficienţa de Magniului, Borului şi Molibdenului în sol, în special în faza de răsad şi formarea rozetei de frunze. De aceea, după necesitate, trebuie de introdus în cîmp îngrăşămintele care conţin elementele sus numite.

Pont: Pentru a obtine o capatana de conopida de calitate, alba, este bine ca atunci cand aceasta ajunge la un diametru de 7-8 cm, sa se franga una din frunzele mari cu care sa se acopere inflorescenta sau sa se lege frunzele deasupra capatanii atunci cand este vorba de cultura in gradina.

Cultivarea conopidei: Daunatori si boli

Pentru a preveni bacterioza sau fomoza se recomanda ca semintele sa fie tratate in prealabil. Din acest punct de vedere se recomanda 5% doza de H2SO4 sau HCI.

De asemenea, poate aparea si Paduchele rosu. In acest caz se recomanda utilizarea insecticidelor aprobate, recomandate, prin stropire in perioada de vegetatie.

Pot aparea si Musca verzei, păduchi, purici, buhe, molii, albiliţe. Recomandarile aici sunt Actellic 50% c.e. (0,5-0,7 l/ha), Basudin 60% EC (1,0 l/ha), Sherpa 25% c.e. (0,2-0,3 l/ha), Arrivo 25% c.e. (0,16 l/ha), Sumi-Alfa 5% EC (0,2 l/ha), Chinmix 050 EC (0,2 l/ha).

Recoltarea

Atunci cand capatana s-a dezvoltat destul de bine, este alba sau usor galben deschis (conform soiului cultivat), se poate incepe recoltarea. Se vor lasa cateva frunze la baza, pentru a sprijini capatana, altfel aceasta se va rupe, dezintegra.

Pentru păstrarea calităţilor de consum un timp mai îndelungat, se recomanda ca în lăzi sa se aşterne un strat de hartie.

Originea conopidei

Este o leguma fina, bogata in nutrienti, vitamina C si sulf, in mod special. Se considera ca din zonele arabe provine aceasta planta, apoi a patruns lent si in Europa, in special Italia, Franta, Olanda.

In Romania, conopida a ajuns (din Viena) tocmai prin 1874, gratie profesorului de agricultura P.S. Aurelian.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine