AcasăFermieri cu profitPlantatie de afine: exemplul unui fermier care vinde la export

Plantatie de afine: exemplul unui fermier care vinde la export

O plantatie de afine intra pe rod la circa trei-patru ani de la plantare, iar maturitatea deplina este atinsa la varsta de sapte-opt ani. Atunci, afinul are capacitatea sa ofere pana la 9-12 tone la hectar, uneori chiar si mai mult in functie de soiul folosit.

In Romania, plantiile de afin s-au dezvoltat in ultimii ani, insa loc este in continuare. Mai ales ca o asemenea cultura poate rezista nu mai putin de 45 de ani. O investitie asadar si pentru nepoti.

Specialistii care se ocupa de acest arbust spun ca la culturile bio castigurile pot fi intre 20.000 si 40.000 de euro pe hectar.

Plantatie de afine: Sunt cautate in special de industria farmaceutica

Poate cea mai activa industrie care cauta plantatii de afin este, fara indoiala, cea farmaceutica. Afinele sunt atat de mult dorite datorita concentratiei mari pe care o au de antioxidanti, plus pentru numeroasele vitamine benefice organismului.

Nutritionisti afirma chiar ca un om poate consuma aproape zilnic sau la 2-3 zile afine, deoarece sunt cat se poate de sanatoase.

Aceste fructe sunt bogate in antioxidanti, antociani, vitamine A, C, B6 si saruri minerale. Toate acestea ajuta organismul sa isi intareasca sistemul imunitar si, mai mult, sprijina la diminuarea nivelului de glicemie.

Plantatie de afine: cele mai bune zone pentru a infiinta o cultura

Trebuie spus faptul ca, in Romania, cultivatorii de afine sunt favorizati fata ce colegii lor femieri din Occident, deoarece conditiile pedo-climatice din tara noastra ajuta ca fructele sa se coaca ceva mai repde. Mentionam acest lucru deoarece multi fermieri de la noi au plantatii de afini si vand la export, prin urmare intra intr-o concurenta directa cu toata piata europeana.

In Romania regasim plantatii de afin in zona Muntilor Fagaras, in apropiere de Brasov. Pentru a creste afin trebuie sa avem in general un teren cu un sol relativ acid, de 4,5 – 5,5.

De asemenea, solul trebuie sa fie afanat si bine drenat, pentru a nu retine apa. In cazul in care trebuie sa se faca unele ameliorari asupra solului se poate interveni cu amestec de turba sau rumegus de conifere, alaturi de corectori de aciditate.

In zonele mentionate temperaturile, media lor, este ceva mai scazuta decat in restul tarii, iar umiditatea este crescuta, de aceea sunt zone in cadrul carora se pot dezvolta cu succes plantatii de afini.

Plantatie de afine
Plantatie de afine

Pentru productii optime este important ca afinul sa beneficieze de o medie a temperaturii de 15-16 grade Celsius, in perioada de vegetatie. In perioada de repaus rezista si la temperaturi de -27 de grade Celsius.

Are insa nevoie de multa lumina si, de asemenea, de apa. Nu se recomanda solurile pe substrat alcalin, argiloase si cele care nu au un nivel de humus de minim 4%.

Un brasovean intors din strainatate a investit in afin

O plantatie de afini demna de remarcat, din judetul Brasov, comuna Recele, este cea a lui Nicolae Moldovan, un agricultor care, dupa ce a lucrat in strainatate, a decis ca este cazul sa inceapa o afacere agricola.

Fermierul brasovean are circa 20 de hectare cultivate cu afin, la o densitate de 4.700 de plante la hectar. Investitia a fost facuta si cu fonduri europene, ridicandu-se la circa 1,1 milioane de euro.

Suma de bani a fost folosita la imprejmuire terenului, cumpararea materialului saditor, realizarea unui sistem modern de irigatii, realizarea drumurilor tehnologice, precum si pentru alimentarea cu energie electrica.

„Dupa 15 ani petrecuti in strainatate mi-am dorit sa fac ceva aici in Recea, locul meu natal. Ce e important de spus pentu cei care se gandesc la o asemenea investitie este ca ai nevoie de cineva constant la plantatie, pentru toate lucrarile necesare”, spune Nicolae Moldovan, conform revistei Romania Rurala.

Cele mai importante aspecte intr-o astfel de plantatie sunt taierile de ingrijire si fructificare, precum si aplicarea ingrasamintelor ecologice prin sistemul de irigatie.

„Monitorizarea atenta a daunatorilor joaca un rol esential, fie ca e vorba de insecte sau rozatoare”, spune fermierul.

Plantatie de afine: aspecte importante

Afinul are niste radacini fine, de aceea trebuie manevrat cu mare grija in timpul transportului, cat, mai ales, in momentul plantarii. Partea aeriana, reprezentata printr-o tufa cu capacitate diferita de ramnificare, are ramuri anuale fragile si ramuri multianuale cu lemnul tare.

Inflorirea afinului se produce in luna mai. Soiurile sunt in general autofertile, prin urmare nu sunt probleme asupra polenizarii. Inflorirea se face esalonat. Se recomanda ca in orimii doi ani de la plantare sa se indeparteze totusi mugurii de rod.

Cum infiintam o plantatie

Pentru a efectua plantarea trebuie sa pregatim terenul. In primul rand vom curata solul, il vom nivela si vom face o aratura de desfundare de circa 40 cm. In acest moment putem incorpora in sol si gunoi de grajd, circa 40 de tone la hectar. In cazul in care avem de-a face cu un teren cu permeabilitate redusa se realizeaza si o scarificare.

Se recomanda ca plantele sa aiba cel putin 2 ani, cu o inaltime de circa 40 cm. Distantele de plantare care se folosesc in mod uzual sunt de 3×1 m. Toamna este cel mai bun moment de plantare. Specialistii recomanda ca plantarea sa se faca cu amestecul de pamant fixat pe radacini in urma udarii abundente a substratului inainte de a scoate materialul saditor de la stratificat. Si, de asemenea, se recomanda utilizarea turbei acide la plantare.

Plantatie de afine
Plantatie de afine

De asemenea, se recomandă mulcirea suprafeței din jurul plantei, circa 50 cm de jur împrejur, cu rumeguș, paie, frunze sau alte materiale vegetale, sau cu folie agrotextil.

O investiție într-o plantație de afin poate ajunge la 17-18.000 euro pe hectar, întrucât, numai arbuștii ne costă undeva la 10.000 de euro. Este o investiție foarte mare, dar se compensează cu faptul că fructele au foarte mare căutare pe piața românească, prețul de valorificare este cel mai ridicat dintre toate fructele mici, iar producțiile nu sunt deloc de neglijat.

Plantatie de afine: recoltarea si valorificarea

Recoltarea in plantatia de afin a brasoveanului se realizeaza manual, cu ajutorul zilierilor, pe o perioada de aproape doua luni jumatate.

„Noi facem export cu fructe in stare proaspata, de aceea tot procesul de recoltare trebuie foarte bine pus la punct. Vrem insa ca macar o parte din productie sa o procesam. Un kilogram de afine este undeva la 2-3-4 euro, depinde foarte mult si de soi”, mai spune Nicolae Moldovan.

Făcând referire la amortizarea investiției, aceasta se va face abia după cel de-al treilea an de la plantarea culturii de afini.

„Abia atunci, incepand cu anul trei, plantatia intra pe rod calitativ cu o recolta initiala de aproximativ 1500 – 2000 kg/hectar, inregistrand o crestere anuala progresiva pana in anul sapte, in care productia estimata va fi de 8 – 12 tone. Toate acestea sunt realizabile cat timp se vor asigura conditii optime de cultura”, spune cultivatorul.

Daca va intrebati de unde este totusi originar afinul, acesta provine tocmai din America de Nord, fiind rezultatul unor incrucisari cu mai multe soiuri. In Romania, afinul a fost introdus in anii 60.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine