AcasăLegume si fructeRidichea de luna: sfaturi de cultivare pentru incepatori

Ridichea de luna: sfaturi de cultivare pentru incepatori

Ridichea de luna este o specie anuala de ridichi, ce face parte din familia Cruciferae, pe care o regasim frecvent in solariile fermierilor pe timpul rece. In circa o luna ea isi formeaza radacina si poate fi recoltata. Va prezentam un ghid de cultivare pentru ridichea de luna.

Daca dispuneti de un solar, pe perioada iernii va puteti ocupa de cultivarea ridichiilor. Mai exact, din toamna si pana la debutul primaverii puteti planta si recolta ridichi, mai ales ca si cererea, in aceasta perioada, este una buna.

Merita de precizat ca o asemenea cultura poate fi organizata si in camp, daca aveti nevoie sa produceti o cantitate mai mare. In general, in functie de soi, ridichea de luna are o perioada de vegetatie de 30-40 de zile.

Ca sa aveti mai multe cicluri cultivate, specialistii va recomanda sa o semanati in etape, la o diferenta de circa doua saptamani. Pentru a iesi in toamna cu productia este necesar sa o cultivati undeva la mijlocul lunii august.

Soiuri de ridichi

Exista mai multe soiuri de ridichi, mai ales in functie de perioada de cultivare. De exemplu, ridichile de luna, Rodos, Redo sau Rutunde timpurii sunt soiuri care au nevoie de circa 30 de zile pentru a se dezvolta.

Pe de alta parte, exista ridichi care se cultiva exclusiv iarna, insa au nevoie de o perioada de vegetatie de circa 100 de zile. In acest caz vorbim de Negre rotunde. De asemenea, exista si ridichi de vara cum ar fi Rosie de Iernut, de Dumbraveni, Bere de Munchen etc.

Ridichea de luna: cerintele fata de sol, lumina, umiditate si temperatura

Desi au o rezistenta mare la frig, ridichile au nevoie totusi de cateva conditii pentru a se dezvolta optim. Pentru germinarea semintelor aveti nevoie in solar de o temperatura de minim 3-4 grade Celsius, insa optim ar fi undeva la 6-7 grade. In perioada de vegetatie temperatura optima va fi undeva la 15 grade Celsius in timpul zilei si 11-13 in timpul noptii.

In cazul in care observati ca ridichile de luna au deprins un gust iute, exista mari sanse ca temperatura din interiorul solarului sa fie putin cam ridicata corelata cu lipsa irigatiilor.

O alta conditie esentiala pentru dezvoltarea ridichiilor este si lumina. Practic, o expunere suficienta la lumina ajuta dezvoltarea tuberculilor de radacina.

Ridichii de luna
Ridichii de luna

O recolta buna de ridichi se obtine inevitabil cu o irigatie suficienta. Nu se va uda rar si mult, ci des si putin. Nu faceti pauze de udare, deoarece radacinile vor crapa. Umiditatea ar trebui sa fie la circa 60% iarna si la 80% in perioadele mai calde.

Ridichea de luna se dezvolta cel mai bine intr-un pamant bine afanat, bogat in humus si care sa aiba un pH neutru. De asemenea, solul trebuie sa fie permeabil.

Este necesara fertilizarea?

In functie de tipul solului pe care il avem la dispozitie (daca este bogat deja in nutrienti sau este mai saracacios) putem lua decizia de a fertiliza pamantul pentru cultura de ridichi.

Se poate folosi un Complex Top K, in canditate de circa 30-40 kg la 1.000 m2 (2 saci). De asemenea se poate utiliza si gunoi de grajd.

Deoarece ridichea are o perioada de vegetatie scurta, fertilizarea terenului va fi benefica si pentru urmatoarea cultura.

Se recomanda si aplicarea unor tratamente foliare sau radiculare pentru a ajuta planta sa fie cat mai rezistenta. Un exemplu este Pikalin. Nu se vor mai face tratamente inainte cu 2 saptamani de momentul recoltarii.

Semanarea ridichilor

Ridichea de luna se seamana sub forma de randuri, la o distanta de circa 10 cm. Astfel, pe un metru patrat va rezulta o densitate de circa 300 de plante.

Adancimea la care se recomanda semanarea este de maxim 1 cm. O semanare prea adanca va duce la dezvoltarea gresita a tuberculilor. Acordati o atentie suficienta maruntirii terenului, deoarece altfel radacinile vor creste deformat.

Cand putem semana ridichile de luna

Intr-o cultura de solar este important cum asociem plantele intre ele. De aceea, ridichile se pot cultiva inainte de alte legume precum tomatele, prazul, telina, ardeii, vinetele.

In perioada de toamna, plantele premergatoare ridichii pot fi cartofii timpurii, fasolea verde, ceapa, usturoiul, castravetii.

Ridichii de luna cultivare
Ridichii de luna cultivare

Putem cultiva in acelasi timp ridichiile cu salata sau ceapa verde, morcov.

Vom evita sa cultiva ridichiile in acelasi timp cu varza, deoarece pot transmite aceleasi boli unele de la altele.

Lucrarile de intretinere pentru ridichii

Ridichea de luna nu are nevoie de lucrari ample de intretinere, fiind necesare doar: raritul plantelor, plivitul de buruieni, apoi circa doua prasile.

Recoltarea

Se va realiza dupa circa 4-5 saptamani de la momentul infiintarii culturii, cand radacinile s-au dezvoltat suficient. In cazul in care vorbim despre ridichile de vara, acestea au nevoie pentru a se dezvolta de aproximativ doua luni.

Apoi, pentru cele de iarna, recoltarea se poate produce la inceputul lunii noiembrie.

Cum pastram ridichiile iarna

Pentru a pastra in bune conditii ridichiile recoltate trebuie sa tinem seama de cateva sfaturi. In primul rand, acestea trebuie tinute in spatii fara lumina, la temperaturi de circa 1 grad Celsius si la o umiditate destul de mare, de circa 90%.

Se pot pastra in silozuri sau santuri, insa ele trebuie sa fie special concepute in zone neinundabile. Se vor acoperi aceste santuri cu nisip sau straturi de paie. In acest mod se pot pastra peste iarna tot ce inseamna radacinoase.

Curiozitati despre ridichi

Daca v-ati intrebat vreodata de unde provine aceasta planta, se presupune ca din zona Marii Mediterane a ajuns in intreaga lume, inclusiv in China si Japonia. Ridichea de luna este o planta anuala, in timp ce ridichile cultivate vara si iarna sunt bianuale.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine