AcasăAfaceri profitabile la taraSoiuri de mere: cele mai bune si productive pentru o afacere

Soiuri de mere: cele mai bune si productive pentru o afacere

La nivel mondial, exista peste 12.000 de soiuri de mere, majoritatea lor fiind cultivate pentru folosirea industriala. In Romania, pe langa soiurile noastre de mar, vom regasi frecvent livezi cu Jonathan, Golden Delicios, Red Delicions sau Fuji.

Va prezentam un ghid detaliat al soiurilor de mere care pot fi cultivati in Romania, fiind apreciate in special si de consumatori. De asemenea, vom aminti si de soiurile autohtone din aceasta specie.

Soiuri de mere: grupul Jonathan

Este poate cel mai cunoscut si raspandit soi de mar din lume, originar din Statele Unite, tocmai din 1800. Pe plan mondial insa, cererea sa a cunoscut o scadere. In Romania insa, exista zone unde se cultiva si in procente de 70-80%.

Pomul de Jonathan are o versatilitate buna, aproape pe orice tip de sol, este putin sensibil la ger. Coroana poate fi formata fara dificultati, rodeste constant si este precoce in rodire. De asemenea, are o productivitate ridicata.

Soiuri de mere grupul Jonathan
Soiuri de mere grupul Jonathan

Fructul acestui soi de mar are circa 120 grame, un gust deosebit, cu un echilibru foarte bun intre zahar si aciditate. Maturitatea de recoltare apare dupa 15 septembrie. Se poate recolta si intarziat, fapt care duce la o colorare mai accentuata a fructelor, insa scade randamentul pastrarii.

Se preteaza si pentru procesare, insa este si un fruct de masa foarte bun.

O serie de dezavantaje in legatura cu acest soi sunt legate de dificultatea pastrarii fructelor, chiar si in conditii moderne de pastrare, dupa 1-2 luni de la recoltare. Fructele de mari dimensiuni, peste 70 mm, exista riscul sa apara pete brune.

Are si o sensibilitate la fainare si arsura bacteriana, insa aceste probleme nu sunt atat de dese. Per total insa, avantajele soiului sunt net superioare fata de aceste dezavantaje.

Are perspective bune de valorificare, insa mai mult pe piata interna, datorita gustului excelent si productivitatii.

Grupul Golden Delicions

In articolul nostru despre soiuri de meri, bineinteles, trebuie sa aducem in discutie un alt soi recunoscut pe plan mondial, si anume Golden Delicions, originar tot din SUA.

Il gasim frecvent in Spania, Italia si Franta, iar cercetatorii lucreaza si in prezent la realizarea de noi clone.

Pomul se caracterizeaza printr-o vigoare mijlocie, cu o coroana care creste echilibrat. Rodeste abundent inca din anul 2, insa are tendinta de a se supraincarca, fapt ce necesita lucrari de rarire.

Soiuri de mere Golden Delicions
Soiuri de mere Golden Delicions

Printre sensibilitatile sale putem preciza rapanul si fainarea. De asemenea suporta greu ingheturile de primavara. O umiditate insuficienta in depozit poate duce la deprecierea fructelor.

Fructul din soiul Golden Delicions este bine cunoscut, galben-verzui, deosebit atat vizual cat si gustativ. Are o aroma dulce, usor acidulat si armoat. Prezinta capacitati bune de depozitare inclusiv in atmosferele controlate.

Soiuri de mere: grupul Red Delicions

Detine primul loc la productia mondiala de mere, originar tot din Statele Unite.

Pomul are o vigoare mare, are de asemenea o productivitate foarte buna, necesitand taieri de normare. frucul este unul usor alungit, rosu, cu o greutate medie de 160 grame. Are o aroma puternica si este rezistent la manipulare.

Ca dezavantaje, trebuie precizat ca acest soi de mar nu se preteaza la prelucrarea industriala din cauza cantitatii mici de suc. Florile au o sensibilitate nu doar la inghet, ci si la temperaturile de 0 grade. De asemenea, rapanul poate aparea destul de usor la acest soi.

Grupul Gala

La soiuri de mere trebuie neaparat sa amintim si de grupul Gala, originar din Noua Zeelanda, din 1962, regasit frecvent in livezile din Italia, Franta, Elvetia si Ungaria.

Productivitatea acestui pom este asemanatoare cu Golden Delicious. Poate fi condus usor sub forma de coroana fusiforma. Rodeste timpuriu la inceput pe nuieluse lungi, apoi pe tepuse. Rodirea este escelenta.

Soiul Gala
Soiul Gala

Are insa o sensibilitate crescuta la rapan si arsura bacteriana. Are o inflorire propunderent tarziu, iar ingheturile de primavara nu pun in pericol fructele.

Epoca de coacere este la sfarsitul lunii august, depozitarea putand fi facuta fara probleme chiar si 4 luni. De asemenea, se mentin bine si pe rafturile magazinelor.

Soiuri de mere: grupul Elstar

Este originar din Olanda, are lastari cu o crestere puternica, iar productivitatea este una medie. Are de asemenea si acest soi o sensibilitate la rapan si fainare.

Fructul este mijlociu spre mare, 170 – 200 grame, verde, insa usor galben la coacere. Se acopera jumatate cu rosu. Eeste dulce-acrisor, puternic aromat.

Se poate culege in septembrie si are capacitatea de pastare pana in februarie in conditii normale ori pana in martie in atmofera protejata.

In productii superintensive este mai greu de cultivat, necesitand mai multe lucrari. Rodeste bine pe suprafetele de teren ale Romaniei.

Grupul Fuji

Din Japonia, acest soi a fost introdus recent in Europa, in special in Franta si Italia. Are capacitatea de a intra devreme pe rod, este de asemenea productiv, insa este foarte sensibil la rapan si arsura bacteriana, precum si la ingheturile de iarna cat si la cele tarzii din primavara.

Fructul are o culoara predominanta de roz-deschis, fructul este mare, de circa 200 grame. Coacerea este tarzie la aceste soiuri de mar, iar capacitatea de pastrare este indelunagata de pana la 6-7 luni in atmosfera protejata.

Soiuri de mere: grupul Jonagold

Raspandit in Europa, in special in Belgia, Olanda, Germania si Ungaria, acest soi este de vigoare medie, recomandat in combinatie cu portaltoiul M9.

Intra rapid pe rod, se preteaza pentru conducerea sub forma de fus subtire. Fructul este mare, galben-verzui, cu un gust excelent si o capacitate foarte buna de pastrare, pana la 8 luni in atmosfera controlata. Se preteaza inclusiv pentru procesare.

Ca dezavantaj putem mentiona fructul care este sensibil la arsuri solare, iar pomul are o rezistenta scazuta la ger.

Soiuri de mere cultivate cu succes in Romania

Romus 3

Romus - soiuri de mere
Romus – soiuri de mere

Acest soi este considerat aproape cel mai valoros din grupa soiurilor de vara, avand o epoca de coacere in a doua decada din iulie.

Pomul este de vigoare mica, rodeste constant. Intra pe rod in anul 3 de la plantare si este rezistent la rapan si fainare. De asemenea, poate fi cultivat cu 6-8 tratamente anual, mai ales impotriva daunatorilor.

Soiuri de mere: Prima

Are o vigoare supramijlocie, o coroana larga, globuloasa. Are capacitate de fructificare atat pe ramurile lungi cat si pe cele scurte. Infloreste in acelasi timp cu soiul Jonathan.

Productivitatea acestui soi atinge 40 de tone la hectar. Merele sunt atragatoare, cu bune capacitati de transport si depozitare.

Soi de mar Prima
Soi de mar Prima

Generos

Are o vigoare mijlocie, cu ramuri de schelet cat se poate de puternice, bine garnisite cu ramuri de rod.

Fructul este este aspectuos si are un gust deosebit. De asemenea, soiul Generos are si o buna capacitate de pastrare pana in luna aprilie.

Vista Bella

Pomul are o vigoare mijlocie, iar ramurile sunt dresate si slab ramnificate. Este foarte precoce, produce moderat, dar este sensibil la rapan si fainare. Fructul este rosu dungat, cu o aroma discreta, epoca de maturare fiind 25 iunie si 5 iulie.

Vista bella soi de mar
Vista Bella soi de mar Foto: Pepiniera Jardina

Citeste si: Taieri la mar: cum realizam coroanele pentru o fructificare bogata

Soiuri de mere: Romus 4

Are o fructificare precoce, fructul este de marime medie, poate atinge circa 140-150 de grame. Este de culoarea rosie pe doua treimi din suprafata, cu o pulpa cat se poate de suculenta.

Coacerea acestui soi are loc la sfarsit de luna august si se poate pastra in depozit pana in octombrie.

Aromat de vara

Pomul este de vigoare submijlocie si precoce, produce abundent si este rezistent la rapan si fainare. Fructele sunt mijlocii si rosii; epoca de maturare este la inceput de august.

Aromat de vara
Aromat de vara

Akane

Acest soi de mar este cunoscut sub numele de „Johathanul de vara”. Pomii sunt de vigoare submijlocie si se aseamana foarte mult cu cei Jonathan. Sunt precoci, productivi si relativ sensibili la fainare. Fructele sunt de marime mijlocie, rosu-portocalii, au pulpa ferma si se matureaza in ultima decata a lunii august.

Frumos de Voinesti

La capitolul soiuri de mere era imposibil s anu amintim de acest soi romanesc. Pomii sunt de vigoare mijlocie, rodesc devreme si sunt foarte productivi. Sunt sensibili la rapan, dar rezistenti la fainare. Fructele sunt mari, colorate in rosu-portocaliu si ajung la maturitate in decata a doua a lunii septembrie.

Mar_frumos_de_voinesti_soiuri_de_mere
Foto: Pepiniera Rîștei Mihăiță Ciumbrud

Generos

A fost creat la Statiunea de Cercetari Voinesti. Pomul este viguros, semiprecoce si are un potential mare de productie. Este rezistent la rapan si fainare. Fructul este mare, sferic turtit, rosu, cu gust echilibrat. Se matureaza la final de septembrie.

Frumusetea Romei

Acest soi fructifica mai bine in zona colinara. Pomul are talia mijlocie, produce devreme si constant. Fructul este de marime mijlocie si colorat in rosu-visiniu inchis. Incepe sa se consume din luna noiembrie.

Florina

Are o vigoare medie acest soi de mar, cu o coroana globuloasa, deasa. Ramurile au o fructificare abundenta. Se recomanda altoirea pe portaltoi de vigoare mica.

Productivitatea este de circa 40 de tone la hectar, cu tendinta de periodicitate. Fructele sunt rezistente la manipulare si transport, insa pastrarea indelungata duce la pierderea suculentei, pulpa devenind fainoasa.

Soiuri de mere: Florina
Soiuri de mere: Florina

Soiuri de mere: Topaz

Este un soi creat in Cehia si introdus cu succes in Romania, inca din 2002. Este de vigoare medie si se bucura de o productie constanta.

Fructele sunt de marime medie spre mare, atingand uneori si 200 de grame. Pulpa este galbena, suculenta, aromata, dulce-acrisoara.

Printre soiurile de mere cultivate cu succes in tara noastra mai amintim: Crimson Crisp, Goldrush, Ardelean, Ciprian, Domnesc, Alex, Auriu de Bistrita, Aura, Salva, Bistritean, Voinea, Irisem, Colmar.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine