AcasăApiculturaAcarioza la albine: simptome, tratament, prevenire

Acarioza la albine: simptome, tratament, prevenire

Acarioza la albine este o boala grava care ataca albinele, cauzata de paraziti din familia acarienilor numiti Acarapis Woodi, care patrund prin perisorii moi de la intrarea primei perechi astigmatelor toracice a albinelor tinere.

Acesti parazti ajung apoi in trahee si aici se inmultesc. Albnele mature, de 12-15 zile, nu mai pot fi atacate, caci perisorii stigmatelor intarindu-se, devin teposi si bareaza intrarea parazitilor.

Detalii despre acesti paraziti

Femela acarianului are lungimea de 123-180 si latimea de 76-100 de microni, iar masculul numai 96-102 lungime si 60-63 microni latime.

Dupa imperechere femela depune in invelisul traheei albinei 20-30 de oua din care eclozioneaza dupa 14 zile prima generatie. Atat parazitul adult cat si descendenta, se hranesc cu hemolimfa gazdei.

Inmultindu-se, ei secreta toxine care afecteaza nervii motori ai aripilor, paralizandu-le, iar pe de alta parte, traheele obturate de numarul lor din ce in ce mai mare, impiedica normala functionare a cailor respiratorii.

Acarioza la albine: simptomele bolii

Simptomele caracteristice apar mai ales la inceputul primaverii, cand pe fundul stupului se vad multe albine moarte fara aripi. Cele muribunde ies din stup abia tarandu-se si mor curand.

In timpul iernii albinele stand in ghem, infectia se produce in masa si de aceea pierderile in primavara sunt mari. Acarienii gasesc posibilitati de inmultire chiar si vara, cand timpul e rece si ploios, iar albinele sunt silite sa stea aproape unele de altele ca sa pastreze caldura puietului.

Tratamentul

Tratamentul acestei boli parazitare se face prin medicamente care sufoca parazitii in traheele albinelor parazitate, fara ca sa faca vreun rau albinelor.

Aplicarea tratamentului se face astfel: din partea laterala a cuibului se ridica cinci faguri, apoi se face in podisor un orificiu de 3/1 cm. Seara se inchide urdinisul si prin orificiul din podisor se introduce cu ajutorul unei sarme o fasie aprinsa.

Ea arde fara flacara, emitand vapori toxici pentru acarieni, dar inofensivi pentru albine.

Dupa o ora stupul se deschide. Operatia se repeta de opt ori din 7 in 7 zile. Se trateaza astfel toti stupii din stupina. Oricat de bun este tratamentul trebuie spus ca o stupina bantuita de acarioza trebuie tinuta in carantina doi ani si numai daca in acest timp nu mai apar semne de boala, poate fi considerata vindecata.

Citeste si: Descopera cum sunt crescute matcile, in cadrul unei afaceri profitabile

Pentru coloniile infectate, organele sanitar-veterniare raionale trebuie sa rezerve spatii largi de cules in locuri izolate, unde nu se ingaduie accesul nici unei alte stupini. In felul acesta culesul bun este cel care asigura nu numai hrana necesara, dar si o regenerare activa a cuibului.

Acarioza, fiind una dintre cele mai periculoase boli pentru stupi, apicultorii trebuie sa o declare de la inceput, luand toate masurile ca ea sa nu se extinda.

Stupina infectata trebuie sa ramana pe loc pana la terminarea tratamentului, dupa care va fi dusa la un cules bun, dar mai departe de alte stupine, cel putin la 3-5 km.

Sursa: ABC Apicol, Const. L. Hristea si L. S. Padurean.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine