AcasăPasariDe ce mananca gainile ouale? Cum sa combati acest comportament

De ce mananca gainile ouale? Cum sa combati acest comportament

Aproape ca nu exista crescatori de pasari in aceasta lume care sa nu se fi confruntat, macar o data, cu problema gainilor sau chiar a puilor care mananca oua.

Exista mai multe cauze care pot conduce la acest comportament, de aceea este bine sa sesizam cat mai timpuriu problema.

De ce mananca gainile ouale: 3 motive des intalnite

Dezechilibrul in alimentatie

Deficitul de calciu sau de alte substante sau minerale necesare gainilor poate determina pasarile sa isi manance propriile oua, pentru a-si asigura necesitatile nutritionale.

Cantitate mica de furaje

Nu doar calitatea furajului este importanta, ci si cantitatea lui, adica pasarile sa beneficieze de hrana atat cat au nevoie, in functie de rase.

Din accident

Se poate intampla ca gaine sau un pui sa sparga accidental coaja oului si astfel sa aiba acces la substanta din interior.

Spatiul insuficient

Pasarile care sunt nevoite sa stea in spatii supraaglomerate pot dezvolta acest comportament nociv. Se recomanda ca puii sa aiba cel putin 2-3 metri patrati.

Plictiseala

Chiar daca poate parea usor amuzant, lipsa de activitate face ca gainile sa aiba si curiozitatea de a sparge oua. In acest caz, e bine sa le mai lasati sa se miste in iarba, sa ciuguleasca.

Recomandare: TOP 7 Rase de gaini romanesti

Gaina se poate obisnui cu acel gust si, daca prima data a fost un accident, ea va invata practic ca poate sparge si alte oua.

Ce solutii exista pentru a schimba comportamentul gainilor

Asigurati-va ca in ratia pasarilor exista o cantitate suficienta de proteina. Necesarul de proteine din furaje pentru pasarile ouatoare este de 15-16%. Daca e necesar sa suplimentati acest lucru, in furaj, o puteti face cu srot de soia sau cu floarea-soarelui.

In al doilea rand, verificati ca pasarile sa aiba suficient furaj. Pentru o gaina ouatoare este necesar zilnic intre 130 – 165 grame de furaj combinat, in functie de rasa.

Se recomanda de asemenea sa realizati vaccinarile necesare pasarilor impotriva bolilor. De exemplu, un ou cu o coaja foarte moale (care inevitabil s-a spart) poate ascunde de fapt o boala a gainii.

Suficient calciu pentru a depuna oua cu coaja tare. Se poate administrara suplimentar calciu cu faina de calcar. La fel se poate da gainilor si produse care intaresc coaja de ou.

Daca gasiti un ou spart in cuibar curatati repede locul, eliminati urmele de coaja de ou. Puneti alt asternut, nu lasati ouale murdare in cuibar.

Eliminati factorii de stres – Organizati suficiente cuibare pentru ouat. Acestea trebuie sa fie ferite de lumina puternica si sa contina asternut moale.

De asemenea, o alta solutie des intalnita la problema de ce mananca gainile ouale este construirea sau achizitionarea unor cuibare inclinate. Ouale vor aluneca incet si nu vor ramane la vedere, explica Dany si Cory pe canalul lor de YouTube. Vor ajunge intr-o plasa speciala, de unde vor fi culese de fermier. Totusi, este bine sa nu lasati sa se adune prea multe oua in cuibar.

Mai exista si niste dispozitive numite ochelari pentru pasari, care se fixeaza pe cioc, si au ca scop tocmai evitarea canibalismului.

De asemenea, unii crescatori apeleaza si la asa-numitele „oua-momeala”, adica un ou umplut, cu o seringa, cu mustar. Gaina nu va suporta avest lucru.

Speram ca aceste sfaturi despre de ce mananca gainile ouale v-au fost de folos si v-au sprijinit in rezolvarea problemelor. Va incurajam sa ne povestiti atat noua, cat mai ales cititorilor, cum ati rezolvat acest comportament al gainilor.

Citeste si: Cum sa folosesti drojdia pentru a creste productia de oua la gaini

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine