AcasăLegume si fructeCultivare pepeni verzi: tehnologia de la A la Z

Cultivare pepeni verzi: tehnologia de la A la Z

Daca te gandesti sa cultivi pepeni verzi ar trebui, in primul rand, sa ai o suprafata suficient de mare de teren, cu expunere buna la soare. Se cunoaste bien faptul ca vara aceste fructe sunt deosebit de apreciate.

Cu toate acestea, cand iti faci calculele, nu uita si de importuri. Din pacate, multi pepeni sunt adusi vara in Romania din strainatate. Dar, daca investesti in tehnologie si vii cat mai timpuriu pe piata cu produse bune, ai sanse mari sa ai o vara plina de profit.

Germinarea semintelor

Cultivarea pepenilor poate fi realizata doar acolo unde temperaturile sunt destul de ridicate si lumina este prezenta cat mai multe ore intr-o zi. Mai exact, pentru incoltire, pepenii au nevoie de o temperatura de peste 18-20 grade Celsius, iar pentru a se dezvolta de peste 25-26 grade Celsius.

Rezista si la temperaturi intre 35-40 de grade Celsius, dar sub 15 grade Celsius va avea probleme.

Totodata si nevoia de lumina este importanta, undeva la 13-14 ore pe zi ar fi indicat.

Asadar, un teren umbros sau fara temperaturi mai ridicate nu este potrivit pentru cultura pepenilor.

Semanare

In general semanarea in camp este bine sa se realizeze in jurul datei de 25 aprilie. Pentru soiurile timpurii schema de semanat este de 140 x 60, iar pentru cele semitimpurii 140 x 70 sau 80.

Semanare rasad pepeni
Semanare rasad pepeni

In cazul soiurilor medii, se mai adauga 10 cm, adica 140 x 80 sau 90. Importanta este de asemenea si adancimea de semanare. Pentru un sol usor 6-8 cm. Iar pentru solurile mai grele si irigate 4-5 cm.

Citeste si: Cand se planteaza pepenii? Momentul optim

Cultivare pepeni: soluri preferate

Pepenii prefera solurile usoare, nisipoase, cu o inclinatie pe pante spre sud. Sunt apreciate indeosebi solurile fertile, bine drenate. pH-ul recomandat este bine sa fie cuprins intre 6-7.

Culturile premergatoare bune sunt: mazarea verde, graul, secara, porumb pentru siloz. Nu plantati pepeni dupa cartofi.

Irigarea

O cantitate mai mare de apa ar trebui asigurata in perioada de formare a tufei si la etapele initiale de formare a fructelor. In aceasta perioada trebuie realizate udari sub forma de aspersie sau pe brazde, in prima jumatate a zilei, cu norme de 300 – 400 metri cubi la hectar. La inceput de coacere nu se mai uda, deoarece vom strica pepenii.

Nu exagerati totusi cu apa, deoarece excesul poate produce boli precum fuzarioza.

Fertilizare

Specialistii recomanda ca fertilizarile sa fie organice. In acest mod, pepenii se dezvolta mai armonios. Toamna sub aratura se pot adauga 40-50 de tone la hectar de gunoi de grajd.

In cazul in care lipsesc ingrasamintele organice, primavara se pot pune ingrasaminte minerale NPK. Pe perioada vegetatiei nu mai adaugam alte ingrasaminte.

Recomandare: Cum sa cultivi pepeni suspendati chiar in propria gradina

irigare pepeni

Cresterea prin rasad

Daca doriti sa obtineti roade timpurii (cu circa 2-3 saptamani mai devreme), cultivarea pepenilor poate sa fie realizata si prin rasad. Astfel, puteti creste in ghiveci sau in tablete din turba rasadurile, iar cand au 20-25 zile si 3-6 frunze le puteti planta in camp.

Cel mai bine este sa puneti semintele la incoltit, pentru rasad, cu circa o luna inainte de a infiinta cultura in camp. Evitati sa faceti acest lucru mai devreme de inceputul lunii aprilie deoarece temperaturile pot fi inca scazute si plantele / rasadurile vor avea de suferit.

Este bine sa aveti o temperatura de circa 20 grade Celsius pentru rasaduri, iar semintele sa le puneti la o adancime de 1,5 – 2 cm.

Plantarea se efectueaza la inceputul lunii mai cu aceeasi schema ca si prin semanatul direct in sol. Unii cultivatori pun si folie de mulcire, deoarece pastreaza o temperatura constanta si te scuteste de curatarea buruienilor.

cultura de pepeni

Boli si daunatori

Pentru a avea o cultura de pepeni cu randament bun, bolile trebuie combatute la timp. Cele mai frecvente boli de sol care pot aparea: putrezirea plantutelor, ofilirea fuzariana – fuzarioza la pepeni. Alte boli: mana pepenilor, fainarea, putregaiul tulpinilor.

De asemenea, daunatorii pepenilor vezi sunt musca miniera, acarienii, tripsii, paduchele verde, coropisnita, viermii albi si sarma.

Cultivare pepeni: Recoltare

La circa 2-3 luni de la plantare vei avea ocazia sa recoltezi lubenite frumoase, mari si gustoase, in functie de soiul sau hibridul pe care l-ai folosit. Merita spus ca nu vei reusi sa aduni toti pepenii simultan, deoarece nu se vor coace toti odata.

Cand sa ii recoltezi? Atunci cand carcelul de la baza fructului incepe sa se usuce, iar codita se subtiaza.

Combaterea buruienilor la pepeni

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine