AcasăIdei afaceriSofranelul: ce este si cum se cultiva

Sofranelul: ce este si cum se cultiva

Sofranelul este o planta medicinala erbacee anuala din familia Asteraceae, care se poate cultiva pe tot teritoriul Romaniei, ea fiind de fapt originara din India.

Prima data cand sofranelul a ajuns in Europa a fost datorita arabilor, care l-au adus in Spania, rapandindu-se apoi in tarile din jurul Marii Mediterane.

Ce este sofranelul

In primul rand, sofranelul nu este sofran. Cel mult sofranelul poate fi utilizat ca un inlocuitor pentru sofran, atunci cand se doreste a fi folosit la aromarea si colorarea mancarurilor (supe, taitei etc.).

De fapt, sofranelul se utilizeaza in industria gastronomica, in cea de vopsele, precum si in medicina. Se realizeaza si uleiuri vegetale extrase din semintele de sofranel.

Turtele rezultate din extractia uleiului constituite un furaj deosebit de valoros, avand peste 80% substante proteice.

Are o radacina pivotanta, care uneori poate ajunge si la 2 m adancime. Tulpina este erecta, glabara, inalta de circa 14 cm si poarta pe ea frunze ovale cu margini spinoase. Floarea de sofranel este marunta, tubuloasa, alcatuita de tip 5.

Fructul este o achena oval-alungita, cu margini putin muchiate, de culoare alba. Greutatea a 1.000 de seminte este de 24-40 grame.

Samanta ajunge la maturitate dupa 28-30 de zile de la inflorire.

Cerinte la caldura, temperatura, umiditate

Sofranelul nu este o planta pretentioasa la clima si rezista bine atat la seceta cat si la temperaturi scazute. Semintele germineaza la temperatura minima de 2-3 grade Celsius si rezista bine la temperaturi de minus 6-8 grade Celsius.

Anii secetosi sunt mai favorabili pentru cultura decat anii ploiosi. Reuseste destul de bine in soluri sarace, pietroase chiar, precum si pe cele calcaroase.

Sofranelul cultivare
Sofranelul cultivare

Cum se cultiva sofranelul

Cultura de sofranel se infiinteaza primavara cat mai devreme. Semanatul se realizeaza cu masina obisnuita de cereale. Norma de samanta este de 10-12 kg la hectar. Distanta de insamantare in conditiile unei intretineri mecanice este de 50-60 cm intre randuri si la adancimea de 3-4 cm in zonele secetoase (5-6 cm in zonele normale).

Raritul se executa in faza formarii a doua perechi de frunze, la distanta de 10-15 cm intre plante pe rand. Daca insamantarea se face atent si se folosesc norme medii de samanta (6-8 kg/ha), raritul pe rand nu mai este necesar.

Cultura se intretine curata realizand 2-3 prasile mecanice.

Recoltarea se face cu cositoarea pe suprafete mici, iar pe cele mari cu combina de cereale. Productia care se poate obtine este de 1.500 – 2.000 kg/ ha, dar in conditii de irigare si aplicare a intregului complex de masuri se pot obtine si 3.000 kg/ ha.

Sofranelul beneficii

Uleiul rafinat de sofranel poseda si calitati dietetice. Astfel, consumat cu regularitate, are insusirea de a determina scaderea cantitatii de colesterol din sange.

Sofranelul are de asemenea proprietati sedative, revulsive, antireumatice.

Sursa: Cultura legumelor mai putin raspandite, Gheorghe Valceanu.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine