Categorii
Combaterea daunatorilor

Combaterea buruienilor la pepeni

Pentru a realiza o combatere integrata a buruienilor la aceste culturi se va acorda o deosebita atentie la toate metodele agrotehnice (asolamente, lucrari ale solului de buna calitate etc.) cu scopul de a reduce cat mai mult infestarea cu buruieni in special cu dicoledonate.

Dupa cum se stie la aceste culturi prasilele mecanice si manuale sunt dificil de executat din cauza vrejilor care se intind pe sol. Din aceasta cauza buruienile care apar dupa ultima prasila infesteaza puternic culturile reducand productia.

Pe terenurile cu cernoziom, cele mai bune rezultate in combaterea buruienilor la pepeni au fost inregistrate in varianta tratata inainte de semanat cu Dual + Amiben si apoi cu Gesatop pe intervalul randurilor, lasand netratata o banda de 40-50 cm pe randul semanat. De altfel, tot la aceasta varianta s-a realizat si cea mai mare productie de pepeni furajeri.

Sistem combatere buruieni la pepeni

Pe baza cercetarilor recomandam urmatorul sistem de combatere integrata:araturi de toamna discuite obligatoriu;

  • primavara devreme o lucrare cu grapa;
  • dupa 10 – 15 zile prima lucrare cu combinatorul la 4-5 cm adancime;
  • dupa 10-15 zile a doua lucrare cu combinatorul la 4-5 cm adancime;
  • aplicat Dual 500 6-8 litri/ha + Amiben 15 litri/ha in preziua semanatului si incorporarea acestora cu combinatorul la o adancime de 4-5 cm;
  • semanat pepeni furajeri sau dovleci aplicand concomitent si erbicidul Gesatop 50 WP in doza de 5-10 kg/ha pe intervalul dintre randuri – banda de pe rand de 40-50 cm fiind protejata cu aparatori speciale;
  • prasit pe rand de 1-2 ori buruieniile rezistente;
  • aplicat Fusilade super 2-3 l/ha daca terenul este infestat cu Sorghum halepense
  • buruienile dicoledonate perene se vor elimina cu oticul ori de cate ori e necesar.

Grapatul si cele 3 lucrari superficiale cu combinatorul au ca scop principal combaterea buruienilor dicoledonate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.