AcasăCasa si gradinaZatul de cafea la flori: cum sa il folosesti eficient

Zatul de cafea la flori: cum sa il folosesti eficient

Zatul de cafea este un fertilizant natural care poate fi utilizat la o serie larga de plante si flori, avand capacitatea sa imbogateasca solul cu substante nutritive. Astfel, microorganismele benefice se vor inmulti, iar plantele dumneavoastra vor creste mai sanatoase.

Sa vedem insa cum poate fi utilizat acesta in gradina.

Zatul de cafea utilizat ca fertilizant

Pus la baza florilor, incorporat bine cu pamantul, zatul de cafea se comporta ca un fertilizant optim pentru plante, in special pentru flori.

Zatul contine o pondere buna de azot, potasiu, fosfor, plus diverse minerale care, prin acest procedeu aceste substante sunt incorporate in sol, apoi catre planta.

Acest proces dureaza pana cand zatul de cafea este descompus, prin urmare, primele efecte benefice vor aparea dupa cateva luni si nu chiar imediat, de aceea este nevoie de rabdare.

Zatul de cafea la flori are avantajul ca produce in sol un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor si chiar a ramelor, ceea ce inseamna ca pamantul este unul fertil pentru plante.

Citeste si: Ingrasamant natural pentru legume: cand putem folosi cenusa

Se recomanda ca zatul sa fie inainte uscat inainte de a fi incorporat la plante.

Zat de cafea si coji de oua

Puteti sa va pregatiti un fertilizant natural, folosind doar zatul de cafea si cojile de oua. De ce coji de oua? Pentru ca acestea au un continut foarte mare de carbonat de calciu si alte elemente importante pentru dezvoltarea legumelor si florilor.

Atentie: pot exista si unele plante sau flori pentru care zatul de cafea nu este indicat, mai ales daca acesta nu a fost uscat corespunzator. In principal, zatul de cafea poate fi utilizat la plantele care au nevoie un ingrasamant mai acid, precum coniferele, azaleele, trandafirii, coacazul.

Zatul de cafea imi va strica plantele din cauza aciditatii?

Este o intrebare legimita pe care multi oameni si-o adreseaza atunci cand doresc sa incerce aceasta metoda. Cu toate acestea trebuie precizat ca aciditatea zatului este la un nivel neutru (pH) dupa oparire, prin urmare poate fi utilizat in mod sigur in sol.

Compost cu zat de cafea

Puteti utiliza zatul de cafea si in realizarea compostului, alaturi de iarba tunsa sau alte resturi organice. Toate acestea se vor descompune in sol si va constitui un fertilizant natural de calitate pentru plante.

Il putem utiliza pentru a tine departe daunatorii

Zatul de cafea mai poate avea un beneficiu de care sa nu stim. Pentru melci, acesta este repingator, prin urmare vor evita sa se adune pe suprafata de sol pe care exista zat de cafea sau in care s-a incorporat deja.

De unde procuram zatul de cafea

Este clar ca principala sursa o poate constituie chiar zatul de cafea ramas in fiecare dimineata, asta daca avem nevoie de o cantitate micuta, pentru o gradina de cativa metri patrati.

In schimb, daca dorim sa utilizam zatul de cafea la flori, pe o suprafata ceva mai mare, atunci putem sa apelam chiar la unele restaurante din zona noastra care, mai mult ca sigur, vor arunca acest zat. Astfel, il putem reutiliza noi.

Atentie insa ca pe zatul de cafea sa nu fie formate deja mucegaiuri sau sa nu fie pete de grasime, deoarece, in acest caz, pot dauna plantei.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine