AcasăLegume si fructeCand se planteaza pepenii? Momentul optim

Cand se planteaza pepenii? Momentul optim

Daca intentionati sa aveti o cultura de lubenite, atunci cu siguranta aveti nevoie sa stiti cand se planteaza pepenii.

Momentul optim de semnare in camp poate sa difere putin in functie de zona in care va aflati, insa ca etalon vom lua Campia Romana, aici fiind cele mai multe plantatii de acest tip.

Cerinte

O cultura de pepeni se va dezvolta foarte bine doar in zona cu temperaturi ridicate si multa lumina (minim 7-8 ore de soare). Incoltirea se produce in general la temperaturi de 16-20 de grade Celsius, iar cresterea este sustinuta bine de temperaturi de peste 25-26 de grade Celsius.

Pepenii au o rezistenta mare la caldura, pana la temperaturi de 60-65 grade Celsius (in verile toride se poate ajunge usor la aceste temperaturi, la nivelul solului).

O temperatura mai mica, combinata cu umbra, poate duce la putrezirea semintelor sau, in cel mai fericit caz, la prelungirea perioadei de vegetatie si, inevitabil, la o recolta slaba.

Cand se planteaza pepenii: semanatul

Daca vorbim de semanarea direct in camp, semintele au nevoie de o temperatura minima pentru a germina. In general, perioada optima de plantare este de la 25 aprilie.

Adancimea este si ea importanta. In cazul unui sol mai usor si a unei umiditati bune 6-8 cm, iar la solurile grele, 4-5 cm.

cand plantam pepenii
Cand se planteaza pepenii rasad sau direct in camp. Foto: Pixabay

Norma de semanat: in functie de marimea semintei si schema de semanat: in general de la 2 pana la 3,5 kg/hectar.

Pepenele verde este mai sensibile la frig decat cel galben. Nu uitati: pepenii nu se vor coace toti în același timp, asadar planificati sa-i culegeti pe masura ce sunt copti. Pentru a se coace, un pepene are nevoie de circa 70-80 de zile sau chiar mai mult, in functie de soiul folosit si de temperaturile exterioare.

Hibrizii timpurii pot fi astfel plantati si la inceput de iunie.

Cultivarea pepenilor prin rasad

Atunci cand doriti sa veniti cu pepeni cat mai devreme in piata cea mai buna metoda de a face asta este prin cultivarea rasadurilor. Astfel, si in acest caz ne putem pune intrebarea cand se planteaza pepenii.

Rasadurile de pepeni se cresc in ghivece sau in tablete de turba. Rasadul este bine sa aiba undeva la 20-25 zile si sa aiba crescute 3-4-5 frunze in momentul in care dorim sa-l transplantam in camp.

Plantarea in camp se va face la inceputul lunii mai, pe baza aceeasi scheme folosita si la metoda clasica.

plantare pepeni moment optim
Plantare pepeni moment optim Foto: Pixabay

Important: cultivarea prin rasad va ofera posibilitatea sa recoltati pepenii cu circa 2-3 saptamani mai devreme, fireste, in functie si de soiul/hibridul folosit.

Citeste si: Cum sa cultivi pepeni suspendati chiar in propria gradina

Soluri recomandate si norma de irigare

Cele mai bune soluri pentru pepene sunt cele nisipoase, usoare, inclinate pe pante de sud. Culturile premergatoare recomandate sunt: secara, mazarea verde, porumbul pentru siloz. Nu cultivati pepene dupa cartofi.

Plantele cer multa apa in perioada formarii tufei si la etapele initiale de formare a fructelor. In aceasta perioada trebuie facute udari sub forma de aspersie sau pe brazde, in prima jumatate a zilei, cu norma de 300-400 m³/ha.

Citeste si: Combaterea buruienilor la pepeni

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine