AcasăLegume si fructeCultivarea cepei din arpagic in gradina: sfaturi practice

Cultivarea cepei din arpagic in gradina: sfaturi practice

Cultivarea cepei din arpagic in gradina este varianta ideala, mult mai simpla si la indemana, decat cultura cepei din rasaduri ori din seminte. Ceapa din arpagic are o dezvoltare mai sanatoasa, cu mai putin daunatori si se poate recolta ceva mai devreme.

Indiferent ca o punem pentru consum propriu sau pentru comercializare, trebuie sa stim ca romanii sunt in general mari consumatori de ceapa, asadar aceasta leguma nu o sa fie de prisos niciodata intr-o gospodarie.

Sa vedem asadar care sunt principalele lucruri de care sa tinem cont la infiintarea unei astfel de culturi.

Perioada de plantare

Inceputul de primavara este momentul prielnic in care puteti incepe o cultura de ceapa din arpagic. In functie de locul in care va aflati perioada de semanat trebuie aleasa astfel incat sa nu mai revina zilele friguroase sau temperaturile aproape de limita inghetului.

Se recomanda intervalul 10 – 20 martie, dar acesta se mai poate decala in functie de regimul meteo din zona dumneavoastra. Puteti semana si daca vremea este ploioasa, acest lucru fiind in beneficiul culturii.

Factorii de mediu

Cultivarea cepei din arpagic in gradina poate fi realizata cu succes, deoarece aceasta este rezistenta la temperaturi scazute si la ingheturi. In perioada de vegetatie temperatura optima este de 27-30 grade Celsius.

ceapa plantare

Pentru ceapa sunt necesare terenuri deschise si cu o buna expunere la lumina. Ceapa este o cultura iubitoare de apa. Cantitatea cea mai importanta de apa este consumata in prima perioada de vegetatie, atunci cand se formeaza bulbul.

Se recomanda un pH al solului de 6,4 – 7,9. Cu cat aveam un sol mai bogat in humus si substante minerale, cu atat vom obtine productii mai bune.

Pregatirea solului pentru semanat

Cele mai bune plante premergatoare culturii de ceapa din arpagic sunt: varza timpurie, castravetii, tomatele, cartofii timpurii. Intre culturile de ceapa sau usturoi este bine sa se lase o perioada de 4-5 ani.

Se recomanda sa fertilizati inca din toamna solul, iar primavara sa incepeti efectiv semanatul. Nu puneti prea multe substante pe baza de azot, deoarece aceasta nu ajuta cultura de ceapa, mai ales la inceputul perioadei de dezvoltare.

Recomandare: Cum se planteaza ceapa: 10 sfaturi pretioase

Pentru semanare trebuie sa ai un pamant maruntit, sa realizezi randuri de 2-3 cm adancime, la o distanta de 20-25 cm unul de altul.

Cum alegem arpagicul pentru semanare

Arpagicul trebuie ales cu grija atunci cand dorim sa infiintam o cultura de ceapa. Acesta, in primul rand, trebuie sa fie tare la apasare si sa aiba un diametru care sa nu depaseasca 1,2 cm.

Un arpagic prea mic va necesita un timp mult mai indelungat pentru a rasari, in timp ce unul prea mare va produce deja samanta.

Cantitatea de arpagic pentru 100 mp este de 8-10 kg.

Ingrijirea

Cultivarea cepei din arpagic in gradina nu presupune eforturi prea mari, mai exact, nu veti avea prea multe lucruri de facut, ci sa va asigurati ca plantele de ceapa nu sunt sufocate de buruieni.

O metoda folosita de unii gradinari este acoperirea pamantului cu ziare. Doar la plantarea bulbului veti face o mica gaura, astfel incat sa puneti bulbul de ceapa. Prin acest mod, rasarirea buruienilor va fi incetinita foarte mult.

Citeste si: Cu ce se stropeste ceapa pentru vierme la radacina

Opriti irigarea imediat cum observati ca frunzele cepei incep sa se ofileasca. Daca veti prelungi udarea, ceapa se va inmuia.

Solul trebuie fertilizat prin aplicarea ingrasamintelor in faza formarii primelor 3-5 frunze si la inceputul ingrosarii bulbului. La un sol mediu aprovizionat se recomanda 150 kg azot de amoniu la hectar si 70 kg la hectar de sare potasica.

Recoltare

Recoltarea cepei incepe cand 70% din frunze sunt vestede. Nu asteptati vestezirea totala, ca sa evitati cresterea radacinilor suplimentare, fapt ce va afecta calitatea si capacitatea de pastrare a cepei. Practic, pe la sfarsitul verii ar trebui sa aveti deja recolta.

Dupa recoltare, ceapa se insira intr-un loc deschis insorit pentru uscare timp de 7-12 zile.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine