AcasăBovineBruna elvetiana, rasa de vaci cu productii bune si adaptabilitate mare

Bruna elvetiana, rasa de vaci cu productii bune si adaptabilitate mare

Bruna elvetiana (Schwyz) este o rasa de vaci mixta, atat pentru productia de lapte, cat si pentru carne. Este recunoscuta pentru longevitatea sa, cat si pentru precocitatea mijlocie. Conform numelui sau, rasa este originara din zona Alpina, din Elvetia, fiind regasita in aproape 40% din efectivele totale din aceasta tara.

Raspandirea ei la nivel mondial (se estimeaza ca exista aproximativ 7 milioane de exemplare la nivel global) s-a realizat datorita capacitatii bune de adaptare, o caracteristica importanta fiind picioarele puternice. Bineinteles, si din punct de vedere al productiei de lapte, rasa Bruna elvetiana are rezultate notabile.

Caracteristicile rasei Bruna elvetiana

Din punct de vedere al caracteristicilor, rasa se remarca printr-o dezvoltare armonioasa, talia fiind in jur de 130 cm. Greutatea unei vaci ajunge la circa 650 kilograme. Capul este dezvoltat armonios, nu prea mare, iar linia trunchiului este zvelta, cu un torace bine dezvoltat.

Vacile din aceasta rasa au mameloanele dezvoltate suficient de bine incat sa se poate recurge si la mulsul mecanic. Bruna elvetiana are un uger mare.

Din punct de vedere al culorii robei, aceasta este bruna cu diferite nuante, deseoru cu o dunga deschisa in jurul botului.

Productia de lapte

Bruna elvetiana (Schwyz) este o rasa de vaci de lapte care ofera o productie buna, cu un continut destul de ridicat de proteine si grasimi. In medie, productia este de 5.000 de litri de lapte pe o lactatie, cu un indice de grasime de circa 4%.

Aceasta rasa de vaci poate fi folosita si pentru productia de carne, insa este inferioara din punct de vedere cantitativ si calitativ fata de exemplarele din rasa Simmental spre exemplu (deoarece greutatea va fi mai redusa la maturitate).

Sporul mediu zilnic înregistrat la îngrășarea intensivă a tineretului taurin mascul din rasa Bruna Elvetiana este de 900-1000 g, iar randamentul la tăiere este de 54-55%.

Cum sunt crescute exemplarele de Bruna elvetiana

Una dintre caracteristicile pentru care este recunosuta, am putea spune la nivel mondial, este longevitatea rasei. Exemplarele din Bruna elvetiana pot fi exploatate circa 10 ani, fiind capabile de a se adapta la diferite conditii de mediu. Astfel, pot valorifica cu succes si pasunile care se regasesc la altitudini mai mari, datorita picioarelor puternice.

Vitelele ajunga la varsta reproducatoare la circa 17-20 de luni, iar prima fatare apare la 27-30 de luni. Sunt vioaie ca si comportament si destul de docile.

Merita mentionat faptul ca rasa Bruna elvetiana (Schwyz) a fost folosita si la incrutisari, astfel s-au format rase precum Brună austriacă, Brună germană, Brună alpină italiană, Brună alpină franceză, Brună de Maramureș.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine