AcasăApiculturaPrevenirea bolilor la albine

Prevenirea bolilor la albine

Exista o serie de masuri cu caracter general, pe care apicultorul le poate lua imediat, fata de orice boala aparuta in stupina. Iata cateva masuri preventive.

Deschiderea stupilor si interventiile in viata coloniei le va face stuparul numai cand este strict necesar. Bolile se raspandesc mai ales de stupar prin lipsa masurilor de igiena si de la miscarea fagurilor cu puiet sau hrana ce o face de la o colonie la alta.

Scoaterea ramelor – in special a celor cu puiet – si scuturarea albinei acoperitoare, nu numai ca deplaseaza larvele din patul lor cu hrana si lipseste pe tinerele fiinte de grija de fiecare clipa a doicilor, dar pana sosesc altele care sa acopere fagurele cu puiet, acesta sta si asteapta flamand, neacoperit si neingrijit.

Toate acestea se vor resfrange in puterea de rezistenta si vitalitatea viitoarelor albine ce se vor naste dintr-un cuib zbuciumat si vitregit astfel incat microbii pot sa scurteze viata albinelor.

Cateva sfaturi pentru prevenirea bolilor la albine:

Cand se face hranirea albinelor sa nu se schimbe hranitoarele, care trebuie sa poarte numarul de ordine al stupului respectiv.

Fagurii mai vechi de trei ani trebuie dati la reforma si topiti. Cei in care au fost larve bolnave, e mai bine sa fie arsi.

Ladita de lucru portativa din prisaca, in care se pun obisnuit fagurii cand se verifica coloniile, trebuie flambata, pentru a evita contaminarea si extinderea vreunei boli.

Cand se introduce o matca in stup, colivia trebuie bine oparita cel putin un sfert de ora si apoi pusa la uscat. Aceasta masura are un dublu scop: ucide microbii ce eventual ar fi pe ea si inlatura mirosul matcii precedente, miros ce persista mult timp pe peretii interiori ai coloviei.

Toate ustensile folosite de apicultor la cercetarea stupilor trebuie mereu dezinfectate.

Stuparul va interveni in viata coloniei, numai cand este absolut necesar, ca sa indrepte o situatie nefavorabila. El trebuie in permanenta sa fie curat, se va spala pe maini cu apa si sapun. De asemenea, dalta apicol va fi dezinfectata.

Stupii nu trebuie asezati prea simetric in priasaca, urmarindu-se prin aceasta o asezare estetica a ei, ci, pusi in diferite pozitii, mai cu seama daca nu este loc suficient.

Pentru buna orientare a albinelor in priasaca, stupii vor avea scandurelele de zbor vopsite in cupori variante, iar pe tabla acoperisurilor se vor face desene geometrice, cercuri, triunghiuri, patrate, linii pe la colturi etc. pentru ca din zbor, albinele sa-si identifice stupul si sa se duca direct la el.

Se vor planta, ca puncte de reper, diferiti arbusti, variati ca forma si specie, ori cateva lujere de sorg sau floarea-soarelui.

In prisaca stupii vor sta pe picioare sau postamente inalte de cel putin 15-20 cm, caci umeeaza pamandului face sa putrezeasca fundul, intretinand si umiditate in interior, ceea ce dauneaza coloniei.

Adapatorul sa aiba in permanenta apa curata care sa curga in fir subtire pe scandura.

De asemenea, scandura pe care curge apa sa fie des flambata cu lampa de benzina sau spalata cu lesie si sa stea in permanenta la soare, tocmai pentru a fi dezinfectata si pe aceasta cale.

Terenul din fata stupului trebuie bine curatat, buruienile taiate cu sapa ori distruse cu ierbicid sau sare grunjoasa.

Cand in stupina a aparut o boala grava cum e loca americana este bine ca vatra stupinei sa fie sapata si pamantul intors.

Stupii sa fie fara crapaturi, chituiti si vopsiti, feriti de curenti daunatori in interior. Sa aiba capace invelite cu tabla sau cardon gudronat, pentru ca umezeaza sa nu patrunda in stupi.

Cel putin o data pe an, in primavara, cu ocazia reviziei de fond, stupii se flambeaza in interior, impreuna cu toate partile componente.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine