AcasăLegume si fructeMastic la rece pentru altoit: cum sa-l prepari singur

Mastic la rece pentru altoit: cum sa-l prepari singur

Masticul la rece este substanta care ajuta tesutul pomilor sa isi revina dupa taierile facute in cadrul procesului de altoire. Pentru a o prepara este nevoie de mai multe ingrediente, pe care le vom prezenta in acest articol. Merita de spus ca exista in comert substante de mastic pentru altoir gata preparate pe care le puteti utiliza in gradina.

Dupa metoda de preparare se cunosc doua tipuri: mastic la cald, care la temperatura obisnuita se prezinta sub forma solida si mastic la rece sub forma unei paste vascoase la temperatura ambientala.

Pentru a putea fi folosit, masticul la cald se incalzeste pana devine vascos ca si masticul la rece.

Pentru prepararea masticului la rece se folosesc: vase din fonta cu capacitatea de 2-3 ori mai mare decat cantitatea ce urmeaza sa se obtina, o lopetica din lemn, lemne, rasina, smoala, seu de oaie, ceara de albine, cenusa, ocru si spirt.

Mastic la rece: cateva retete pe care le putem folosi

Prima reteta de mastic: 630 grame de rasina, 50 g de smoala, 35 g seu de oaie, 40 g ceara de albine, 70 g cenusa, 5 g ocru si 200 g spirt denaturat pt. intrebuintare industriala.

A doua reteta recomandata: 730 g sacaz sau rasina, 75 g seu de oaie, 75 g ceara de albine si 120 g spirt.

Reteta 3: 830 g sacaz, 30 g seu de oaie, 15 g smoala, 25 g cenusa si 90 g spirt.

Cum se prepara

Dupa ce a fost stabilita proportia dintre substante, rasina si smoala se maruntesc bine si se pun la fierbere intr-un vas din fonta impreuna cu seul de oaie si ceara de albine.

Citeste si: Altoirea caisului: cele mai importante etape

In timpul fierberii se mentine focul mic si se lopateaza continuu pentru omogenizare. Daca focul este mare amestecul creste in volum si se revarsa. Atentie, acesta este inflamabil.

Spre sfarsit se mai adauga cenusa si ocru si se amesteca din nou pentru incorporare. La putin timp se opreste focul si se lasa amestecul sa se raceasca. Nu se adauga spirtul peste compozitia foarte fierbinte sau deasupra focului, deoarece poate lua foc!

In acest moment, dupa racire (nu completa), se adauga spirtul peste mastic si din nou se amesteca. Cand spirtul a fost asimilat, masa masticului devine vascoasa.

Inainte de racire, masticul la rece se toarna in cutii, borcane sau alte recipiente inchise ermetic pentru ca spirtul sa nu se evapore si sa nu se intareasca aceasta compozitie.

Mastic la rece: importanta lui

Atunci cand facem altoiri cu ramuri detasate, ranile provocate pe altoi si portaltoi trebuie sa le bandajam cu un mastic (o substanta care previne, pe de-o parte infectarea, si ajuta planta sa isi regenereze tesuturile).

Pelicula de mastic aplicata pe zonele de imbinare, pe capatul portaltoiului si altoilor asigura conditiile cele mai bune de vindecare si prindere a altoilor.

Se evita astfel patrunderea aerului si oxidarea tesuturilor, uscarea altoiului si portaltoiului, patrunderea apei intre scoarta si lemn.

Masticul trebuie sa nu fie toxic pentru planta, sa izoleze bine ranile fata de mediul exterior si sa nu se topeasca la temperaturile ridicate din timpul verii.

Cum utilizam masticul la rece

Cum prezentam anterior, vom utiliza acest mastic la rece pentru a ne asigura ca sansele de reusita pentru altoire sunt maxime. Mai mult decat atat, tratam cu ajutorul lui posibilele rani care pot aparea la inciziile facute pe ramuri.

Il putem intinde cu o spatula sau chiar cu degetul, utilizand bineinteles o manusa.

Putem gasi in comert mai multe produse de mastic la rece gata preparate, asta daca nu dorim sa ni-l preparam singuri. Preturile pornesc de la 50-60 lei pentru o cantitate de 500 grame. Exista si cantitati mai mici de 250 grame.

Se recomanda ca masticul la rece sa fie pastrat la temperaturi de minim 5 C°. De preferat, putin mai mari.

Citeste si: Altoirea ciresului: sfaturi practice pentru obtinerea coroanelor viguroase

Cand se altoiesc pomii: alegerea momentului perfect

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine