AcasăLegume si fructeCultivarea steviei: plantare, ingrijire, recoltare

Cultivarea steviei: plantare, ingrijire, recoltare

Stevia se intalneste frecvent in regiunile mai umede, iar in tara noastra nu face exceptie. Este o leguma apreciata pentru frunzele sale tinere care se folosesc la prepararea ciorbelor si piureurilor.

Stevia este o planta perena si nu este pretentioasa in privinta solului. Cu toate acestea, o cultura de stevie e rentabila circa 4-5 ani, ulterior fiind necesara desfiintarea ei. In acest articol va oferim cateva sfaturi despre cultivarea steviei.

Stevia: despre planta

La stevie se remarca radacina acesteia, care este pivotanta si are capacitatea sa se dezvolte in pamant la peste 1 m adancime. Frunzele sunt mari, usor ovale, cu margini ondulate si gust acrisor-amarui.

Tulpina poate ajunge la 2 m inaltime. Semintele sunt brune deschis, iar intr-un gram intra circa 300 – 350 de seminte. Au o capacitate de pastrare de pana la 4 ani.

Are pretentii reduse fata de mediu, dar putem spune ca prefera terenurile mai nisipoase, cu reactie acida spre neutru.

Are in schimb cerinte mai mari la capitolul umiditate. Primavara, mai ales daca este seceta, se recomanda sa fie irigata, deoarece altfel masa frunzelor se va diminua.

Tehnologia de cultivare

Cultivarea steviei este bine sa se faca pe soluri bogate in humus. Este important ca orice cultura premergatoare sa lase solul afanat si curat de buruieni.

In cazul infiintarii culturii pe straturi, lucrarile de modelare se executa din toamna ca insamantarea sa se faca primavara cat mai devreme. Fertilizarea terenului se face din toamna cu gunoi de grajd, circa 40 de tone la hectar.

Citeste si: Cultivarea busuiocului: ghid despre plantare, ingrijire, recoltare

In practica se seamana de la sfarsitul lunii februarie, daca se poate intra in camp, la adancimea de 1,5 – 2 cm, iar diferenta intre randuri este de 35 cm. Norma de samanta este de 4-5 kg la hectar.

Dupa semanat se tavalugeste. Cand plantele au frunze, se raresc pe rand la distanta de 5-6 cm, asa incat sa se asigure o densitate de 430.000 de plante la hectar.

Cultura se iriga prin rigole sau aspersie, fiind necesara o umiditate de 70-75% din I.u.a, la adancimea de 50-60 cm. E nevoie de circa 300 mc la hectar. Se intretine curata de buruieni prin executarea a 1-2 prasile manuale. Raritul se face cand stevia are 3-4 frunze.

Recoltarea se face manual, prin ruperea frunzelor, incepand din aprilie – mai sau prin cosire mecanica. Se obtin 10 – 15 tone de frunze la hectar care se valorifica in stare proaspata.

Pastrarea frunzelor de stevie

Se pot pastra bine timp de 6-8 zile, in spatii bine aerate, la temperaturi de 0 – 1 grade Celsius. Umiditatea relativa a aerului trebuie sa fie ridicata (90-95%).

Obtinerea semintelor

Pentru a se obtine seminte, trebuie sa lasati respectiva parcela fara sa recoltati frunzele verzi. In acest fel, plantele se vor dezvolta normal, vor inflori si vor fructifica.

La sfarsit de august, cand semintele ajung la maturitate, plantele semincere se secera sau se cosesc, se leaga in snopi ca si spanacul si se pun la uscat, dupa care se treiera in mod obisnuit. Productia de seminte poate ajunge pana la 250 – 300 kg/ha.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine