Categorii
Cresterea porcilor

Modele adaposturi porci: cum le construim si unde le amplasam

Adapostul pentru porci trebuie sa asigure o izolare corespunzatoare, sa fie ventilat pentru a mentine un mediu adecvat in privinta temperaturii, curentilor de aer, condensarii vaporilor, nivelului particulelor de praf, a amoniacului etc. pe tot parcursul anului.

Constructiile de adapost porci in gospodarie pot fi destinate pentru a participa direct in procesul de productie (maternitate, cresa, tineret, ingrasare) sau pentru a sprijini procesul de productie (filtru sanitar, atelier mecanic, abator etc.).

Modele adaposturi porci: principalele conditii de luat in seama

Adaposturile sau cotetele trebuie sa asigure o buna capacitate de adapostire pentru animale. Apoi, sa permita folosirea intensiva a spatiului construit pentru cresterea unui numar mare de animale pe unitate de suprafata. Sa asigure conditii pentru realizarea unei productii maxime de carne pe metru patrat construit.

Pardoselile adaposturile de porci trebuie sa fie rezistente la actiunea de ramat, scormonit, la calcat precum si la actiunea urinei, sa fie perfect drenabile si sa se poata spala cu jet de apa si cu o dezinfectare eficienta.

Boxele animalelor, usile, grilajele si utilajele, inclusiv suprafetele vopsite nu trebuie sa contina compusi chimici daunatori.

Dimensiunile poxelor trebuie sa permita porcilor sa stea liberi, in picioare sau se intinda confortabil pe jos, sa permita miscarea pentru activitatile musculare necesare membrelor, gatului.

Usile trebuie sa se inchida etans si sa fie astfel dimensionate si asezate incat sa permita intrarea lejera a animalelor, fara sa produca ranirea acestora.

Interiorul adaposturilor nu trebuie sa aiba muchii ascutite, proeminente, cuie, sarme etc.

Spatiul de adapost destinat porcilor, crescuti in boxe colective, trebuie sa tina cont de urmatorii factori:

  • marimea lotului de animale;
  • varsta si dezvoltarea corporala;
  • marimea frontului de furajare;
  • constructia pardoselei;
  • temperatura mediului.

Spatiul acordat lotului trebuie sa asigure posibilitatea de odihna pentru toti porcii in acelasi timp. Nivelul zgomotelor de asemenea trebuie sa fie minim.

Cu ce construim adaposturile pentru porci

Fundatiile se executa de regula din materiale locale, la adancimea de inghet specifica zonei geografice. La adaposturile de porcine la care evacuarea dejectiilor se face hidraulic, prin canale care trec in exterior pe sub fundatie, acesrea trebuie sa fie bine etansate pentru a nu permite infiltratii.

Structura de rezistenta a adapostului poate fi realizata din stalpi de beton armat sau din metal. Stalpii structurii de rezistenta trebuie sa permita utilizari multiple, inclusiv pentru amenajarea interiorului. In fermele mici si mijlocii, cu adaposturi de tip gospodaresc, partea de sustinere se executa din zidarie de caramida, iar structura de rezistenta a acoperisurilor din lemn.

Acoperisul trebuie sa fie termoizolant, pentru a reduce supraincalzirea din adapost pe timp de vara, sa mentina caldura interioara pe timp de iarna si sa nu permita condensarea vaporilor si formarea picaturilor de apa. Termoizolarea se poate face cu vata minerala, placi de polistiren expandat, placi de PFL poros etc.

Citeste si: Rase de porci cu cel mai mare randament al productiei de carne

Peretii trebuie si ei sa fie termoizolati si sa nu permita condensul. Se pot executa din zidarie de caramida, blocuri sau panouri de BCA.

Tot legat de modele adaposturi porci – merita sa aducem in discutie si usile si ferestrele. Acestea trebuie sa se inchida etans pentru a reduce pierderile de caldura si pentru a diminua la maxim curentii de aer. Curentii de aer trebuie dirijati mai degraba spre plafon.

Pardoselile reprezinta elementul de constructie cel mai important, cu care animalul este permanent in contact. Se folosesc fie pardoseli continue fie de gratar.

Pardoseala continua este utilizata frecvent in fermele mici si mijlocii:

  • stratul de baza, de egalizare si asigurare a pantei, este format de obicei din pamant;
  • stratul de rupere a capilaritatii se realizeaza din nisip sau pietris;
  • stratul de izolare termica, format din granolit sau zgura;
  • stratul de suprafata se realizeaza din beton, cimet rolat, asfalt sau caramida.

Pardoselile gratar se folosesc in fermele cu efective mai mari si au rolul de a permite caderea dejectiilor direct in canalul colector cu evacuare hidraulica sub pardoseala.

Padocurile, neglijate in fermele mari, sunt de mare importanta in fermele mici si mijlocii. De regula, cu exceptia adaposturilor pentru scroafele in fatare – alaptare, se pot utiliza padocuri pentru toate categoriile de porcine. Acestea se practica pentru fiecare boxa in parte la adaposturile organizare interioara pe doua randuri.

Padocurile sunt betonate, cu panta de scurgere spre canalul colector, cu peretii despartitori metalici intre compartimente si cu umbrar pentru protejare pe timp de vara.

Modele adaposturi porci: amplasarea si orientarea

Pe langa constructia propriu-zisa, foarte importante sunt si amplasarea si orientarea adaposturilor. Se vor evita terenurile mlastinoase sau care retin apa.

Terenul trebuie sa fie stabil si salubru, sa aiba o panta naturala de 0,5 – 2% spre sud, sud-est sau sud-vest, pentru a asigura scurgerea apelor si svantarea rapida, sa fie insorit si ferit de inundatii, iar apa freatica sa fie la cel putin 0,5 m adancime. Bineinteles, este important ca ferma sa aiba sursa de apa, capacitatea de a produce nutreturile etc.

Din punct de vedere al orientarii adaposturilor acestea trebuie protejate de vanturile dominante din zona. Astfel, in regiunile unde predomina crivatul, adaposturile care au ferestre pe ambele parti trebuie orientate cu axul lung in directia NNE-SSV. Pe peretele orientat spre NNR nu se recomanda deschideri (usi si ferestre).

Adaposturile care au usi si ferestre numai pe un singur perete longitudinal se orienteaza cu axul lung pe directia E-V. Se favorizeaza astfel patrunderea unei cantitati mai mici de caldura pe timp de vara si o mai buna luminozitate si incalzire pe timp de iarna.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.