In comparatie cu merele si perele, samburoasele, piersicile si caisele au o durata de pastrare mai mica. Cu toate acestea, daca avem grija putem sa ne bucuram de calitatea fructelor si dupa cateva saptamani.
Pastrarea piersicilor
Aceste fructe au o activitate respiratorie foarte intensa si procese metabolice rapide, de aceea au si o perioada scurta de pastrare. Fructele trebuie recoltate in faza de parga, pentru a suporta manipularea si transportul.
S-a constatat ca fructele recoltate in zile calduroase si insorite, dar nu foarte secetoase, isi mentin mai mult timp calitatile gustative, decat cele recoltate in perioade care predomina zilele racoroase, foarte umede.
Imediat dupa recoltare, piersicile ar trebui racite repede (prerefrigerate sau preracire) incat caldura din livada sa fie redusa la cateva grade deasupra lui zero. Cea mai simpla metoda si practica este racirea piersicilor in apa. Fructele se scufunda in bazine cu apa racita cu gheata.
Pentru depozitarea temporara a piersicilor se recomanda depoziele frigorifice sau pivinite mari, racoroase, bine aerisite, cu o temperatura constanta.
Temperatura optima de pastrare a piersicilor este de -1 – +2 grade Celsius, la o umiditate relativa de 90%.
Pastrarea caiselor
Nici caisele nu rezista prea mult de la recoltare, fiind asemanatoare cu particularitatile prezentate mai sus, la piersici.
Conditile optime de pastrare sunt de -0,5 si 0,5 grade Celius si umiditate de 90%. Soiurile de cais recomandate pentru pastrare temporara sunt: Callatis, Comandor, Dacia, Excelsior, Selena, Olimp.
Citeste si: Bolile caisului: cele mai grave
Piersicii: taierile de fructificare pentru o cultura roditoare
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro