AcasăFermieri cu profitVenin de albine: ce trateaza si cum il putem recolta

Venin de albine: ce trateaza si cum il putem recolta

Venin de albine – acesta a fost si mai este inca folosit de om pentru tratarea unor forme de reumatism, stari alergice si nu numai.

Este un lichid incolor, dens, cu gust amarui si miros caracteristic, avand densitatea de 1,313, cu reactie acida. Are in continut circa 46% carbon si 13% azot, hidrogen, cenusa etc.

Este secretat de glanda cu venin fiind eliminat de albina lucratoare cu reflexe musculare. Initial este fluid, dar in contact cu aerulse cristalizeaza dupa 20 de minute.

Venin de albine: cum se recolteaza

Recoltarea veninului de albine este anevoioasa atat din cauza irascibilitatii micilor insecte, care dureaza 5-6 zile dupa extractie, cat si cantitatii infime de venin care se recolteaza (15 mg) de la o familie timp de 15 zile. Mentionam ca albina elimina in jur de 3 mg de venin la o singura intepatura normala.

Metodele de extragere a veninului sunt multiple, dar toate se bazeaza pe exercitarea albinelor, cu mentinerea lor in stare sa intepe. Pentru excitare se pot folosi un numar de procedee printre care: presiune mecanica, incalzire cu aer cald, enervare cu vaporti de eter, cu ajutorul curentului electric etc.

Citeste si: Plante melifere pentru o productie mare de miere

Cea mai simpla metoda consta in prinderea albinei de aripi sau torace cu doua degete sau folosind o penseta, dupa care la aparitia veninului in varful acului, veninul se absoarbe cu un tub capilar sau hartie de filtru. Picatura de venin se atinge de suprafata apei distilate dintr-o eprubeta, obtinandu-se astfel o solutie apoasa de venin de albine.

Se mai poate utiliza un geam de ceas pe care se lasa picatura sa curga pentru a se cristaliza. Dupa aceasta operatiune se colecteaza fie solutia, fie cristalele care se asambleaza in sticlute inchise ermetic si se pastreaza in frigider pana la livrarea produsului.

Venin de albine: Ce pret are pe piata

Un apicultor brailean care se ocupa de recoltarea veninului de la albine spune ca acest produs din stupina poate aduce venituri importante.

Florian Vizireanu considera ca, in stare pura, veninul poate costa cateva milioane de lei bune, in functie si de piata internationala si de sezon.

Venin de albine - informatii despre cum il putem recolta, cat si despre ce trateaza.
Venin de albine – informatii despre cum il putem recolta, cat si despre ce trateaza.

Ce trateaza veninul de albine

Emanuel Remus Susea, in varsta de 54 de ani, este un alt apicultor care recolteaza venin de la albine, pe care il foloseste inclusiv el in tratarea unor afectiuni.

„Am trei degete care imi amortesc din cauza circulatiei proaste a sangelui, mai ales deoarece am si diabet. Pun cateva albine, 2-3 in zona respectiva si situatia se amelioreaza pentru cel putin 1-2 luni, nu mai am probleme cu circulatia”, spune apicultorul.

Inclusiv medicii confirma spusele apicultorului, precizand ca exista studii care atesta ca veninul are o capacitate crescuta de a fi un bun stimulent pentru circulatia sangelui. Nu de putine ori au fost si cazuri severe de artrite, in care oamenii riscau sa aiba picioarele amputate, insa, au reusit sa isi recapete circulatia sangelui cu ajutorul veninului de albina.

Trebuie mentionat ca veninul are capacitatea sa fie folosit in multe afectiuni, insa legislatia din Romania nu prevede, cel putin pana la acest moment, o utilizare mai extinsa.

Nu trebuie uitat ca intepaturile de albine si, implicit, veninul acestora, pot cauza alergii care sa puna viata omului in pericol. Prin urmare, astfel de tratamente trebuie sa se faca doar dupa consultarea medicului.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine